Serviciile secrete nazuiesc catre putere

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 13:04
4920 citiri

Relatiile dintre Executiv si serviciile secrete dezvaluie natura unui regim politic: intr-o democratie formala, serviciile functioneaza conform legilor in vigoare, fiind constranse sa-si desfasoare activitatea informativa in cadre precise, sub supraveghere si control parlamentar.

Cand nu exista sau nu functioneaza corect separatia puterilor in stat, apar doua tipuri de anomalii: serviciile fie uita ca se afla in slujba propriului popor, nazuiesc spre putere si de multe ori o obtin, uzand de diferite mijloace, fie cad la intelegere cu varfurile puterii politice, sprijinindu-se reciproc in vederea pastrarii functiilor si a prerogativelor.

Nimic original

In Romania nu se intampla nimic original. Atat fosta securitate cat si DIE s-au pus in slujba marelui carmaci, nici vorba de controlul Marii Adunari Nationale, ci de juramantul cazon si supunerea ierarhica pe linie de partid.

Desi astazi se vorbeste de un monolit al Securitatii, in fapt, dupa cum o arata declaratiile din dosarele revolutiei, se tolera existenta a doua curente, unul filosovietic, aflat in scadere si altul filoromanesc, cu usoare tendinte cica occidentalizante. Fara starea de noncombat a serviciilor, revolutia n-avea cum sa reuseasca.

Dupa o perioada de limpezire a apelor intre 22 decembrie '89 si 15 martie '90, cand cei mai buni "specialisti" s-au vazut liberi de juramant, SRI si SIE au continuat relatiile cu puterea in aceiasi termeni dinainte de '89, iar in anii regimului Constantinescu au raspuns formal in fata Parlamentului, n-au avut derapaje constitutionale semnificative, cu exceptia ultimei mineriade, cand agenti ai fostei securitati si-au dat mana cu unele cadre din noile servicii, politie si jandarmerie, incercand o lovitura de stat de toata jena.

Controlul serviciilor - o gluma

In Romania ultimilor 12 ani, controlul parlamentar asupra serviciilor este o gluma buna. Nimeni nu crede ca vreo comisie parlamentara isi va fi facut treaba cu seriozitate, de aceea numarul serviciilor secrete si al agentilor, al culegatorilor de informatii a crescut in progresie geometrica. Inclusiv bugetele alocate. Astfel ca ne putem lauda azi cu cel mai mare numar de agenti pe cap de locuitor - in vreme de pace, fara amenintari teroriste, in afara celor de opereta gen Hayssam.

In lumea democratiilor incerte si informale, acolo unde respectarea legilor de catre fruntasii politici este aleatorie, se apeleaza la guvernarea cu ajutorul serviciilor, mai ales la vreme de criza economica si de legitimitate. Ca in Rusia lui Boris Eltin, in Egiptul lui Hosni Mubarak etc. si, cu voia dvs., in Romania. Nu ni s-a spus ce motive l-au determinat pe d Basescu sa o faca.

Cum se va exercita puterea?

Sunt trei curiozitati: 1. se va renunta partial la cadrul democratic, iar serviciile militarizate vor conduce sectoarele si institutiile de stat dupa precepte cazone? 2. se pastreaza aparent cadrul democratic, dar guvernarea ia deciziile in functie de datele culese de ofiterii de informatii? 3. in ce masura vor conta institutiile?

Sa nu-si inchipuie cineva ca a fost dislocat in fruntea Executivului doar directorul SIE, iar fostii subordonati se vor supune mintenas unei noi comenzi. Nu cred ca s-a intamplat vreodata. La fel cum nu e exclusa varianta presei: alaturi de inaltii demnitari si functionari guvernamentali se aflau deja destui ofiteri acoperiti, ca si in mass-media, ceea ce probabil nu vom afla decat postmortem. De aceea sunt atatea suspiciuni in spatiul public romanesc.

Democratia degeaba

In mare, strategiile si tehnicile celor trei tipuri coincid: guvernarea imperativa, amenintarea, infricosarea continua a populatiei cu diverse pericole imaginate sau chiar reale, manipularea directa si prin interpusi, simularea-disimularea diverselor evenimente si evolutii, jocuri de imagine si o noua dosariada.

De aceea era nevoie de ministeriabili anonimi, novice, eventual compromisi. Ca totusi PDL sa aiba oarece control asupra situatiei, fostii ministri si-au desemnat interpusi de incredere, de aici ideea de clone, in speranta ca, dupa castigarea viitoarelor alegeri, isi vor relua jucariile cum si de unde le-au lasat.

Asadar, ca si in alte parti, e posibil sa asistam la o devalmasie: serviciile sa uzurpe pas cu pas puterea, nu se stie in ce perspectiva, iar Executivul fie sa guverneze cu ajutorul lor, fie sa recite poezii in direct la TV.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Servicii secrete control Executiv, #Parlament exercitarea Puterii, #guvernare imperativa manipulare , #guvern