Statele Unite ale Europei, import de guvernare (Opinii)

Miercuri, 24 August 2011, ora 23:58
5985 citiri
Statele Unite ale Europei, import de guvernare (Opinii)

Nu am mari sperante ca solutia Statelor Unite ale Europei va fi foarte bine primita in tarile membre UE, tocmai din cauza cedarii masive de suveranitate pe care o presupune. Este de asteptat ca rezistenta cea mare sa fie vina tocmai din partea tarilor cel mai putin performante din punct de vedere economic, tocmai pentru ca ele vor fi obligate la modificari majore, pe cat de necesare, pe atat de impopulare.

Ati vazut ce reactii furibunde au avut grecii, cand au fost obligati sa renunte la al 14-lea salariu si sa-si mai adapteze cheltuielile la venituri. Cu alte cuvinte, toata Europa vrea sa traiasca precum in Germania, dar ma indoiesc ca italienii, spaniolii, grecii sau romanii, de exemplu, vor accepta sa si munceasca si sa respecte legea ca in Germania.

Dupa cum este foarte putin probabil ca euro sa aiba vreo sansa, fara a se baza pe o politica economica si fiscala cu adevarat comuna. Este un lucru asupra caruia Domnique Strauss Khan, fostul sef al FMI, atragea atentia cu ceva vreme in urma, chiar intr-un discurs tinut la Bucuresti. Fara o asemenea armonizare, euro este un urias cu picioare de lut, care mai devreme sau mai tarziu va claca.

Dar dincolo de aceste argumente cred, cu tristete, ca pentru Romania aparitia acestor State Unite ale Europei si a superguvernului de la Bruxelles, altfel spus solutia federalista, ar fi sansa nesperata, probabil unica, de ridicare la lumina. Cu alte cuvinte, daca nu mai poate veni principele german la Bucuresti sa ne civilizeze, ne ducem noi dupa el.

Din nefericire, toata istoria moderna a Romaniei ne-a aratat ca nu suntem autoguvernabili. Si nu ma refer doar la motivele care au facut imperios necesara venirea lui Carol I. Putem sa ne uitam si la istoria recenta a ultimilor 20 de ani. Toare reformele, fara exceptie, au fost facute sub presiune externa. Ca a fost presiunea clauzei natiunii celei mai favorizate, presiunea Consiliului Europei, a aderarii la NATO sau la UE, presiunea clauzei de salvgardare sau a accesarii fondurilor europene sau presiunea FMI, nici o piatra nu a fost mutata mai incolo fara biciul extern. Dupa cum vedem ca controlul extrern a devenit unica bariera in calea jefuirii banului public.

Guvernarea Tariceanu si primul an de guvernare Boc, spre exemplu, au fost printre putinele exemple de guvernare de capul nostru, fara astfel de presiuni. Ce s-a intamplat am vazut cu ochiul liber, iar consecintele le suportam in continuare.

Nu stiu care e cauza acestei incapacitati de autoguvernare. O fi incultura politica, o fi combinatia letala intre marca balcanica, cea latina si cea slava, o fi altceva sau toate la un loc. Cert este ca avem mereu nevoie e un factor extern de disciplinare, fara de care o luam voios pe campii, ca niste copii simpatici, dar indisciplinati, lasati nesupravegheati.

O astfel de cedare de suveranitate ar fi un fel de import de guvernare, umilitor poate, dar salvator.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Statele Unite Europei, #Romania SUE, #Basescu Statele Unite, #Basescu SUE, #SUE guvernare , #guvern