Statul incearca sa evite sa piarda 2.500 de procese inaintate la CEDO de proprietari

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 18:22
3185 citiri
Statul incearca sa evite sa piarda 2.500 de procese inaintate la CEDO de proprietari
Foto: Arhiva

Prin proiectul de lege propus miercuri si referitor la plata despagubirilor pentru proprietarii caselor nationalizate de comunisti, Guvernul incearca sa evite ca statul roman sa piarda 2.500 de procese inaintate la CEDO, a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

"Deciziile CEDO se respecta, sunt executorii. Tocmai asta incercam, sa evitam ca statul roman sa piarda 2.500 de procese inaintate la CEDO in acest moment, care ne duc intr-o criza bugetara, daca va trebui sa le platim. Ne ducem in deficite bugetare demne de anii 2008-2009, sper sa nu fie cazul", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

CEDO obliga Romania sa rezolve problema proprietatilor nationalizate in 18 luni

Dan Suciu a precizat ca actualul guvern "incearca sa abordeze cu curaj o problema delicata pentru societatea noastra", "o problema complicata care va starni controverse".

Guvernul a discutat miercuri, in prima lectura, proiectul de lege privind stabilirea si plata despagubirilor pentru proprietatile preluate abuziv in perioada comunista.

In proiect se prevede ca "despagubirile se vor acorda in limita unui procent de 15% din valoarea reala a bunului". Executivul trebuie sa respecte rezolutia CEDO care prevede ca termen limita luna iulie 2012 pentru modificarea legislatiei in domeniul restituirii proprietatilor preluate abuziv in perioada comunista.

In acelasi proiect se reglementeaza si problema chiriasilor. "Indiferent de cauza anularii contractului de vanzare-cumparare, se propune ca chiriasului sa i se restituie pretul platit, actualizat cu indicele inflatiei, si nu la valoarea de piata a imobilului", a explicat presedinta ANRP Dorina Danielescu.

Prin Hotararea pilot pronuntata in luna octombrie 2010, in cauza "Atanasiu si Poenaru impotriva Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a declansat procedura hotararii pilot, acordand statului roman o perioada de 18 luni de la data la care hotararea va ramane definitiva, in care acesta sa ia masurile necesare care sa garanteze protectia efectiva a drepturilor enuntate de articolul 6 din Conventie si de articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei in cauzele privind restituirea proprietatilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#despagubire proprietari chiriasi, #procese CEDO proprietari comunism, #lege despagubire proprietari case nationalizate , #guvern