Statul - tocator de hartii

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 07 Martie 2016, ora 11:45
5034 citiri

Guvernul a anuntat ca taie hartii. Ideea e buna. Ar urma ca acte solicitate de diverse ghisee sa fie abandonate.

Nimeni nu e fericit daca trebuie sa prezinte - in original si in X copii - un vraf de documente, mai ales atunci cand o structura administrativa le cere altei structuri administrative. Interactiunea cetateanului cu statul ar putea fi simplificata. Debirocratizarea nu ne va aduce fericirea, dar vom castiga timp.

Repet: e bine ca se taie hartii. Felul in care se deruleaza actiunea vadeste, insa, o slabiciune majora. Pentru a duce operatiunea la bun sfarsit, actualele institutii au cerut ajutorul cetatenilor. Acestia au fost indemnati sa spuna ce hartoage ar trebui ingropate.

Fiecare pune ceva pe lista. Online, desigur, nu pe hartie! Unul zice ca nu-i nevoie de certificat de nastere, daca ai si buletinul in dosar; altul nu mai vrea deloc dosar si nici autentificarea notariala a cutarei declaratii; un intreprinzator e nemultumit de formularul 2148 si asa mai departe.

Indemnul la denuntarea birocratizarii este, se intelege, o forma de legitimare a demersului guvernamental. Dar e si o forma de a marturisi ca, in alcatuirea lui de astazi, statul e slab. E atat de firav incat nu-i in stare nici macar sa se vada asa cum e. Birocratii si tehnicienii sai nu sunt capabili sa se uite in oglinda. Ei au nevoie de cetatean, pentru a-si vedea periculoasele excrescente.

Discutia despre debirocratizare ar trebui sa aiba in vedere si alte ajustari. Ma gandesc, de pilda, la concedierea functionarilor care - ca sa folosim tot verbul la moda - taie frunze la caini. Acum vreo sase-sapte ani, incepuse asa ceva, dar ideea a fost blocata. Din compasiune, ni s-a explicat. E scumpa mila fata de risipitori...

Ar fi bine, pe urma, ca statul sa mai reteze cate ceva. De pilda, diplomele fraudate. Sunt multe, nu doar cele pe care scrie Ponta sau Oprea. In treacat fie zis, in ziua cand consilierii premierului luau foarte in serios solicitari ale cetatenilor, ministrul Educatiei ignora - inca o data - o cerere venita de la Universitatea din Bucuresti.

E oare mai legitima solicitarea unui cetatean iritat ca trebuie sa duca o copie a certificatului de nastere la un ghiseu decat a universitarilor care reclama ca un fost premier si-a copiat teza de doctorat?

Ce-i drept, daca Guvernul ar retrage diplome care nu valoreaza nici cat o ceapa degerata, cetateanul n-ar castiga timp. Ar dobandi, in schimb, incredere, vazand ca statul nu ascunde sub pres propriile fraude.

"Aha, vreti sa taiati si capete, nu doar hartii!", va exclama tehnocratul, adevarat erou cand intra in papetarie, dar fricos ca un iepure daca ajunge la oameni in carne si oase. Adevarul e ca statul nu poate fi doar tocator de hartii.

Rolul sau traditional, cel de protector al individului, presupune vanarea imposturii. Din aceasta perspectiva, cateva dintre esecurile lui recente au avut consecinte dramatice. Pustii morti in clubul Colectiv, pentru ca paza contra incendiilor a fost traficata contra unor spagi, nou-nascutii care sunt, in ultimele zile, victime ale faliilor din sistemul de control al calitatii alimentelor, soferii disparuti in Dambovita, fiindca o bara de protectie de pe marginea drumului a fost furata, sunt ultimele exemple dintr-o lunga serie de crime produse de neputinta, indolenta si iresponsabilitatea birocratilor.

Daca statul nu-si asuma rolul protector, iar ministrii sai raman niste trisori, degeaba va taia hartii. Mai bine fac sapte drumuri la ghiseu, cu 25 de acte fotocopiate in cate 9 exemplare, decat sa am insi ca Toba sau Curaj in Guvern.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#stat tocat hartii birocratie , #guvern