Tanasescu: Romania are timp pana pe 25 iunie sa adopte masurile de austeritate

Joi, 03 Iunie 2010, ora 11:08
2899 citiri
Tanasescu: Romania are timp pana pe 25 iunie sa adopte masurile de austeritate
Foto: Gandul

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune ca suntem "in grafic" in ceea ce priveste intrarea in vigoare a legilor austeritatii, chiar daca procedurile par sa se deruleze cu dificultate.

Intr-o interventie telefonica avuta miercuri seara la The Money Channel, Tanasescu a sustinut opinia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care declarase ca "a fost o imensa greseala ruperea contractului cu FMI in 2005".

Intrebat de moderatorul emisiunii daca suntem aproape de o noua greseala, prin pierderea acordului cu FMI, Tanasescu a precizat : "Decizia din 2005, de a nu mai avea un parteneriat cu FMI a fost o greseala din doua puncte de vedere: ne-am dat seama ca nu avem suficienta putere proprie de a avea o disciplina financiara pe termen lung, ceea ce s-a demonstrat in 2007-2008, si in al doilea rand era o ancora foarte importanta de a putea stabili un program tip viziune, pe termen mult mai lung decat un ciclu electoral, lucru care nu s-a intamplat".

"Astazi, 2 iunie, suntem in grafic cu tot ceea ce am discutat la Bucuresti si sper ca board-ul din 28 iunie, asa cum este el astazi programat, sa poata sa aprobe cea de a cincea transa pentru Romania. Scrisoarea de intentie urmeaza sa fie semnata si trimisa managementului international FMI", a mai spus Mihai Tanasescu, reamintind ca Romania s-a angajat prin aceasta scrisoare ca se va incadra intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB.

Lucian Croitoru cere clasei politice sa nu ii mai faca sa sufere pe romani

Vasilescu: Majorarea TVA ar fi facut din Romania "oaia neagra" a Europei

Intrebat direct pana cand "ne putem intinde", Mihai Tanasescu a reamintit ca pachetul de legi urmeaza sa intre luni in Parlament, pe procedura de asumare a raspunderii de catre Guvern.

"Urmeaza niste zile in care se va depune motiunea de cenzura, vor fi contestari la Curtea Constitutionala. Toata aceasta discutie se poate incadra pana in data de 24-24 iunie inaintea board-ului tentativ pe care il avem. Daca aceste masuri nu vor fi puse in functiune, nu vor fi implementate, nu vor deveni efective pana la data board-ului, probabil va exista o amanare a acestuia pana cand ele vor deveni efective", a precizat acesta.

Mihai Tanasescu a refuzat sa raspunda la intrebarea ce se va intampla in cazul in care Guvernul cade prin motiune de cenzura sau CCR declara legile neconstitutionale si ele nu vor putea intra in vigoare, precizad foarte clar ca in acest caz decizia si responsabilitatea va fi a autoritatilor romane, FMI nediscutand pana acum un asa-zis "plan B".

"In momentul de fata, tot ceea ce se stie, ce s-a discutat, este legat de aceasta varianta cuprinsa in Scrisoarea de intentie. In cazul in care aceste masuri nu vor fi implementate, probabil ca un set de masuri aditionale vor trebui sa fie aprobate, in asa fel incat tinta finala de consolidare fiscala, deficitul de 6,8% sa fie atinsa", a explicat reprezentantul Romaniei la FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Mihai Tanasescu, #masuri austeritate, #transa FMI, #board FMI transe Romania , #guvern