Tara lui "cum da Dumnezeu" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 Martie 2014, ora 23:05
4759 citiri
Tara lui "cum da Dumnezeu" (Opinii)

Programul pe care si-a asumat raspunderea Guvernul Ponta 3 este plin de generalitati generoase.

Nu e domeniu in care sa nu existe obiective luminoase pe care le vedem in mai toate programele de toate felurile, de 25 de ani incoace. E cineva care sa nu isi fi dorit invatamant competitiv, reducerea birocratiei? E ceva de atacat intr-o propozitie precum "Spunem oamenilor adevarul si lucram impreuna"?

Guvernul Ponta 3 isi propune si in domeniul fiscalitatii obiective laudabile, intre care revenirea la TVA de 19% sau reducerea CAS platit de angajator cu 5%. Sigur ca in felul acesta ar fi stimulate si consumul si mediul de afaceri. Cu siguranta, asadar, ca acestea ar trebui sa fie doua obiective de prim rang pentru orice guvern.

Doar ca ambele obiective nu numai ca nu au termene de realizare, ci sunt si conditionate de realitatile fiscal-bugetare. Adica vor fi puse in practica "pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite".

Dar cadrul acesta fiscal-bugetar... ce-o fi el? Mila Domnului, ca vremea buna? Cadrul acesta, realitatile bugetar-fiscale sunt construite tot de catre guvern, nu pica din cer. Cand un guvern isi propune in mod serios sa ia asemenea masuri, a caror importanta o intelege si ale caror efecte le urmareste, isi concentreaza eforturile pentru a le face posibile.

Si in principiu este vorba despre a compensa pierderea initiala, inevitabila, la buget cu alte surse. Adica, in linii mari, pana cand aceste masuri vor aduce mai multi bani la buget, prin cresterea consumului si prin scoaterea mai multor locuri de munca din zona gri, spre exemplu, sa ai suficienti bani pentru a nu arunca in aer deficitul.

De unde? O sursa importanta este combaterea evaziunii fiscale, pe care toate guvernele se fac ca o iau in piept, dar fara a avea vreodata rezultate clare ale acestei ofensive declarate. Ponta 3 nu da semne ca ar face exceptie. Primul semn a fost ca si-a propus o tinta foarte scazuta de incasare prin bugetul de stat.

Am ascultat-o atent pe d-na ministru Petrescu la prima ei emisiune televizata, la Antena3, cum a raspuns la intrebarea privind evaziunea. Evaziv. S-a referit la stimularea conformarii voluntare, foarte importanta, obiectiv pentru care va face un audit, ca sa inteleaga care sunt problemele pe care le intampina contribuabilul la ghisee. Intamplarea face sa fi ascultat aceasta declaratie impreuna cu o persoana care lucreaza in economia reala si care a facut ochii mari dupa care a izbucnit in ras.

Daca d-soara ministru are nevoie de audit ca sa inteleaga asa ceva, inseamna ca nu a stat vreodata in fata unui asemenea ghiseu. Nu a trait nicio clipa in economia reala, nu a infruntat vreo clipa hatisul de legislatie stupida si contradictorie, formularistica innebunitoare si blazarea functionarilor, daca pentru a intelege aceste lucruri pe care ti le poate spune orice contabil, patron de firma sau persoana fizica platita care incaseaza drepturi de autor, are nevoie de un audit.

Si cat timp lucrurile stau asa, ma tem ca situatia fiscal-bugetara devine o chestiune mistica. Asa cum a fost si cresterea economica de anul trecut, bazata preponderent pe vremea favorabila agriculturii, care a dat posibilitatea unei productii foarte bune. De aici cea mai mare parte din crestere.

Cealalta a venit de la exporturile de masini, ale Dacia si Ford, tot un fel de efect dumnezeiesc pentru ca aceste exporturi au fost potentate de factori externi, nicidecum interni. Ca daca vorbim de cei interni, noi nu suntem in stare sa facem nici macar infrastructura pe care Renault o solicita insistent.

Deci daca va umple Dumnezeu visteria cu bani, vor scadea si TVA si CAS, ca alta solutie Guvernul nu vadeste. Asa ca, decat asumare de raspundere, mai bine organiza Guvernul o rugaciune colectiva. Putea fi mai eficient.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#asumare raspundere guvern Ponta, #reducere TVA, #reducere CAS, #evaziune fiscala , #guvern