Tehnocratia nu salveaza Romania (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 23:52
7975 citiri
Tehnocratia nu salveaza Romania (Opinii)

De cateva zile, in spatiul public sunt vehiculate intens doua solutii salvatoare pentru Romania: guvernul de tehnocrati sau marele guvern de uniune nationala. Gata, daca ajungem la ele suntem la liman si peste Romania se va revarsa binele absolut!

Imi pare rau sa o spun, dar nu cred ca sunt altceva decat iluzii, utopii nefezabile.

Admit ca in privinta variantei tehnocrate am trait si eu basmul. Am facut multa vreme parte dintre cei care credeau ca aceasta e calea spre mantuire. Nu mai cred asta, nu este. Un guvern de tehnocrati e, de fapt, o anomalie. De ce?

Actul de guvernare este un act eminamente politic. El presupune joc politic si raspundere politica pentru decizie. Adica exact ceea ce tehnocratii prin definitie nu au. Ei sunt niste capete luminate plantate la varful deciziei guvernamentale, dar care depind de o majoritate politica. Sunt prizonierii ei. Si asta ii face extrem de vulnerabili. Marja lor de miscare este limitata tot de vointa politica a majoritatii care ii sustine, dar care nu-si asuma si raspunderea pentru actiunea lor.

Niciodata aceasta vointa politica majoritara nu va accepta solutii care sa o dezavantajeze. Niciodata nu va preda puterea reala in mana tehnocratilor. Si, cand ei vor incerca, daca vor incerca, sa o capteze, ii vor elimina urgent, capitalizand activul actiunii lor si disociindu-se fara probleme de pasivul lor.

Guvernele tehnocrate sunt menite unor perioade de timp limitate si unor obiective limitate, de tipul organizarii unor alegeri, asa cum a fost Cabinetul Stolojan. Dincolo de aceasta marja limitata, nu au cum sa fie eficiente.

Veti spune ca un guvern tehnocrat poate organiza anticipate. Nu poate, pentru ca existenta unui guvern in functie face imposibila tocmai dechiderea procedurii anticipatelor, care presupune o criza politica si doua guverne cazute la votul de investitutra.

Guvernul trebuie sa fie politic, cu raspunderea politica asumata pe deplin. Sigur ca e nevoie de oameni noi la guvernare, iar daca partidele nu au asemenea oameni in rezerva lor de cadre este inca un motiv de raspundere politica si trebuie presati sa ii gaseasca. Pot sa existe si plombe tehnocrate pe anumite domenii sensibile (va amintesc ca ministrii Justitiei cei mai buni pe care i-a avut Romania au fost tehnocrati), dar asumata de un premier politic, care sa poarte rapunderea politica pentru aceasta plomba.

In rest, guvernul tehnocrat este o iluzie in spatele careia colacaie aceleasi probleme care au facut necesara aparitia lui, probleme pe care nu face decat sa le mascheze o vreme, pana cand pacaleala tot iese la iveala.

Rolul tehnocratilor este la consiliere, la stabilirea de strategii. Dar actul guvernamental trebuie sa ramana unul politic cu toate consecintele lui, pentru ca numai asa poate exista controlul si sanctiunea democratica asupra puterii. Cum sa sanctionezi/sa recompensezi prin vot prestatia unui guvern tehnocrat?

Cat despre povestea cu marea uniune nationala, ea este mai mult decat utopica, este de-a dreptul periculoasa. Odata ca este foarte greu de pus in practica. Ce s-a ales din marea coalitie PSD-PDL, majoritatea aceea de vis a lui Traian Basescu? S-au incaierat pana s-a rupt. Cu cat majoritatea e mai larga, cu atat diferentele de viziune si interese sunt mai mari, mai greu de armonizat si cu atat mai putin viabila este marea uniune, care mai degraba genereaza blocaje decat progres.

Apoi, o politica sanatoasa presupune nu numai o putere puternica, ci si o opozitie pe masura. Daca toata lumea e la putere, cine mai face opozitie, cine mai cenzureaza decizia majoritara si guvernamentala?

Ajungem ori la opozitie in interiorul majoritatii, deci tot la instabilitate, ori la o mare fratie care sa actioneze discretionar trecand cu senila peste opozitia simbolica. Este o cale spre dictatura.

Sigur ca e nevoie de mari majoritati pentru anumite proiecte nationale, precum modificarea Constitutiei sau pentru o lege strategica, precum aceea a Educatiei. Dar ele sunt punctuale, cu un scop precis. Ceea ce e necesar modificarii Constitutiei se poate dovedi periculos pentru raportul curent Putere-Opozitie.

Suntem intr-o mare anomalie politica, dar ea nu poate fi corectata cu alte anomalii. Solutia este tot de natura politica, prin presiune publica asupra partidelor, pentru ca ele sa-si asume in mod serios obligatiile si responsabilitatea, nu sa fuga de ele si sa-si mascheze in continuare neputintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#guvern tehnocrati, #guvern uniune nationala, #analiza politica Romania , #guvern