Ziare.com

Time to think big, Romania!

Duminica, 02 Decembrie 2018, ora 10:00

   

Time to think big, Romania!
Exista, in lumea anglo-saxona, o expresie incredibil de puternica: "Think Big!", a carei traducere literara in limba romana ("Gandeste la scara mare!") nu are nici pe departe atata forta precum originalul in engleza. Dar este exact ceea ce ii trebuie Romaniei astazi, la 100 de ani de la Marea Unire.

Think big este paradigma de care avem disperata nevoie: viziune la scara istorica, concentrarea pe lucrurile mari, importante, iesirea din capcana subiectelor mici, lipsite de semnificatie. Think big este exact paradigma Romaniei din 1918.

Acum 100 de ani, aceasta Romanie nu era nici pe departe atat de impunatoare si mareata, asa cum ne-o inchipuim noi astazi. Se afla la finalul unui razboi nimicitor, in care isi pierduse aproape 10% din populatie (al treilea cel mai mare procentaj, printre statele beligerante, din populatia de dinainte de razboi, dupa Serbia si Imperiul Otoman) si cheltuise ceva mai mult decat valoarea unui Produs Brut Intern-PIB anual pentru finantarea razboiului.

Economic, romanii erau sleiti dupa jaful monstruos comis de trupele Puterilor Centrale, mai ales in ceea ce priveste granele si petrolul. Tezaurul tarii disparuse in abisul Rusiei lui Lenin. PIB/locuitor al tarii scazuse cu 28% (sursa: " Produsul Intern Brut al Romaniei 1862-2000. Serii statistice seculare si argumente metodologice", Victor Axenciuc) . Ministrul de finante Nicolae Titulescu calcula, in 1920, o datorie externa de 27 miliarde de lei, la un PIB de 70 miliarde lei. De unde inainte de razboi, Regatul era a 9-a putere comerciala a Europei, cu un excedent de peste o cincime din PIB, dupa 1918, tara ramane cu deficite comercial si bugetar semnificative si pierde convertibilitatea monedei.

Aliatii occidentali nu erau deloc hotarati sa recunoasca cresterile teritoriale ale Regatului Romaniei, printre romani ajunsesera milioane de cetateni din etniile stapanitoare de pana atunci, revolutia bolsevica si razboiul civil in desfasurare cauzau o mare incertitudine la granita de est, iar clasa politica era, bineinteles, divizata asupra unei multitudini de teme. Un grup numeros de politicieni venea din culturi politice extrem de diferite de cea de la Bucuresti, unii dintre ei formati in Dieta de la Budapesta, altii formati ca politicieni locali ai monarhiei dualiste, iar altii formati in Imperiul tarist.

In pofida tuturor acestor neajunsuri, intreaga natiune s-a unit si s-a pus in slujba idealului Statului Unic National Unitar Roman. Cu totii au rezistat tentatiei de a federaliza tara, cu totii au luptat pana in ultima clipa pentru dobandirea Banatului romanesc, desi se aflau in competitie cu agresivele trupe ale Belgradului, cu totii au acceptat sa riste si sa infaptuiasca Unirea cu Basarabia. Mai mult, nimeni nu a pus sub semnul indoielii decizia de Unire cu fosta gubernie tarista, desi stiau ce adversar formidabil va avea tara noastra in colosul rus; nimeni nu s-a indoit de justetea actiunii armate de potolire a agresiunii bolsevice maghiare si de necesitatea infrangerii totale a inamicului istoric si a ocuparii capitalei acestuia, Budapesta. Cu totii au sustinut interesele Patriei la conferinta de pace si cu totii au contribuit la semnarea Tratatului de la Trianon din 1920. Cu totii, in frunte cu Regina Maria.

Dupa incetarea definitiva a razboiului si dupa detalierea granitelor, dupa 1920 asadar, Romania a avut de dus o lupta la fel de crancena cu urmarile razboiului: imprumuturile de razboi trebuiau platite si, mai ales, trebuia finantata Unirea: totusi, jumatate din populatie si din teritoriu avea avutia in alte monede. Dureros de greu, dar totusi, romanii si-au sacrificat convertibilitatea monedei timp de 10 ani, pentru a schimba intreaga masa monetara din noile provincii romanesti; apoi aceeasi Romanie a realizat o complicata reforma agrara, care a adus un alt sacrificiu imens: 100 de tone de aur au fost platite ca despagubire pentru aproape 400 de cetateni maghiari, ale caror proprietati s-au confiscat pentru a fi impartite taranilor. Indata ce urmarile razboiului s-au mai atenuat, a venit marea criza economica, in 1929, astfel incat, practic, abia dupa 1933, putem spune ca Romania si-a reluat cresterea economica si si-a revenit din nenorocirea razboiului.

Cu toate acestea, nimeni, niciodata, in perioada inceputa in 1918, nu a stat nicio secunda in cumpana daca sa faca aceste sacrificii, nimeni niciodata nu s-a intrebat daca merita facute aceste sacrificii sau daca nu cumva sunt prea mari. Este o lectie importanta pe care intreaga natiune de astazi ar trebui s-o inteleaga: nu avem dreptul sa ne indoim de lucrurile mari pe care trebuie sa le facem pentru ca Romania sa aiba viitor!

Nu avem voie sa ne indoim ca trebuie sa facem cate o autostrada care sa lege fiecare provincie romaneasca de Capitala, nu avem voie sa ne indoim ca trebuie sa facem cate o cale ferata de mare viteza care sa lege fiecare provincie romaneasca de Capitala, nu avem voie sa ne indoim ca trebuie sa construim o armata moderna, capabila sa ne apere. Nu avem voie sa ne indoim ca avem nevoie de spitale moderne, functionale care sa opreasca scurgerea banilor romanesti catre clinicile din strainatate. Nu avem voie sa ne indoim ca trebuie sa ne facem scoli, licee si universitati de elita in Romania, pentru a opri exodul creierelor romanesti in strainatate.

Romania Mare era mare nu doar pentru ca avea 300.000 kmp., ci si pentru ca Bucurestiul era una din capitalele unde se facea politica Europei si pentru ca Romania era unul dintre liderii europeni ai modernizarii.

Romania a dat, doi ani la rand, presedintele Ligii Natiunilor, Romania isi facuse propriul sistem de aliante politice si militare in regiune, iar Regina Maria isi casatorea copiii dupa planul de a face din Bucuresti capitala Sud-Estului continental.

Romania era una dintre primele 3 natiuni in petrochimie, pretul graului european se fixa la Braila, aveam calea ferata si reteaua de electricitate cu cea mai rapida expansiune din Europa, portul Constanta avea a treia cea mai rapida rata de crestere din lume, Bucurestiul era impanzit cu monumente de arhitectura moderna. Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei a fost al doilea "zgarie-nori" din Europa si era construit de un arhitect olandez, care emigrase in Romania (alaturi de alti italieni sau francezi) pentru o viata mai buna! Atunci s-au ridicat si catedralele din Timisoara si Cluj, precum si frumoasele biserici Casin si Sfantul Elefterie.

Imi vine, deseori, sa plang cand vad mediocrii inexpresivi care conduc astazi tara: oameni fara nicio viziune, devitaminizati ideatic, demoralizati si incapabili sa gandeasca Romania la dimensiunile sale reale. Sa ai pe mana a saptea cea mai mare tara din Uniunea europeana, sa ai pe mana a treia cea mai bogata tara in resurse din Uniunea Europeana si tu sa te ocupi numai de teme minore si sa-ti pierzi vremea aruncand cu creta din fundul clasei? Oare asta sa ne fie destinul?

Ne lipseste, cu desavarsire, limpezimea lui Ionel Bratianu de a vedea temele mari, importante; ne lipseste vocatia lui Anghel Saligny de a construi lucruri marete si durabile, ne lipseste increderea de a ne comporta ca orice alta natiune europeana.

Ni se pare normal sa ne trimitem copiii sau parintii bolnavi sa se trateze la Viena sau la Istanbul, nu sa construim aici spitale in care sa-i tratam corect; ni se pare normal sa ne trimitem copiii sa invete la universitati din Vest, nu sa facem aici macar una-doua universitati de elita. Ni se pare normal sa cheltuim un sfert din fondurile europene pentru subventionarea culturilor de grau si porumb si sa importam carne si produse din carne. Ni se pare normal sa exportam gaze naturale si sa importam apoi produse petrochimice. Ni se pare normal sa nu facem autostrazi si sa facem, in schimb, parcuri in sate si terenuri de fotbal in panta. Ni se pare normal sa nu extindem metroul si sa cheltuim banii pe panselute si borduri. Ni s-a parut normal sa nu cheltuim 1 miliard de dolari pentru explorarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra si sa pierdem, apoi, 10 miliarde de dolari in favoarea celor care au cheltuit miliardul respectiv. Ni se pare normal ca cehii, polonezii si ungurii sa primeasca de doua ori mai multi bani europeni decat noi.

Nu am invatat, oare, nimic din lectia generatiei lui Carol I, cand fiecare oras important s-a ales cu licee de elita, gazduite in cladiri impresionante, construite de arhitecti si ingineri romani? Nu am ramas cu nimic de pe urma generatiei Eliade-Cioran-Noica, de am ajuns acum sa proslavim "doctorii" in pupincurism ai unor academii inventate?

Daca am vrea sa sarbatorim dimensiunea profunda a ultimei sute de ani, daca nu ne-am raporta atat de formal la ultimul secol, am realiza ca ne trebuie un nou entuziasm, avem nevoie ca ideea marilor proiecte sa energizeze natiunea.

Cand inchidem ochii, ar trebui sa vedem conturul Romaniei brazdat de autostrazi si cai ferate de mare viteza care sa curga de la Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova, Chisinau si Constanta spre Bucuresti, sa vedem cate trei mari institute oncologice si cardiovasculare la Bucuresti, Iasi si Cluj, sa vedem universitatile din Bucuresti, Cluj si Iasi printre primele 1000 din lume.

Si ar mai trebui sa vedem un semestru de presedintie europeana, in care la Bucuresti sa se faca scenarii pentru viitorul continentului, nu sa se discute a mia modificare a Codului Penal sau a celui rutier. Si neaparat sa ne vedem granita estica pe Nistru!

Petrisor Peiu
Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9591 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Time to think big si Romania

Time to think big o fi ea din lumea anglo-saxona ca expresie teoretica ce vedea lumea ca un Imperiu global-cu apogeul in Pax Britannica cand heghemonia Imperiului Britanic tindea sa cuprinda lumea-insa ne place nu ne place evreii o si pun in practica de sute de ani sub diferite forme..Acum apare si sub forma globalizarii Acest fenomen a fost denumit globalizare, un termen care ascunde mai multe decat lasă să se ințeleagă. Pe măsură ce domeniul activităților umane se extinde dincolo de reglementările statului-națiune, legalitatea și regulile au devenit prea stramte. Astfel ca Globalizare si interesul national - devin coordonate ale unor paradigme opuse.Nationalismului i se da o conotatie negativa care ar trebui inlaturata si sa insemne Iubirea de Natie asa cum era in 1918 iar Patriotismul care ar trebui sa insemne Iubire de Patrie asa cum era in 1918 fara a se intelege ca exista o gandire in mic si nu in mare..In rest LA MULTI ANI ROMANIA si gandind la scara si mai mare pentru romani-Time to think big si pentru viitor LA MULTI ANI ROMANIA MARE.Prietenii stiu de ce.

 

Totul depinde de oameni,

dar natiunea s-a degradat cumplit. Exista o predispozitie motivata istoric spre resemnare, dar in unele momente cruciale degradare a fost un plan. Lichele au fost parghia diabolica a rusilor ca sa introduca la noi comunismul, le-au triat, incurajat. Cei care au insfacat Romania dupa revolutie au aplicat un plan similar. Din acest motiv avem o clasa politica infecta, un electorat prea usor de prostit, institutii ale statului intesate de nulitati corupte, iar oamenii de valoare sunt neutilizati, marginalizati.
SCOALA nu este ce ar trebui sa fie. E dominata de mediocritate, de impostura. BISERICA, cu toata stima pe care o merita patriarhul Daniel findca a dat neamului un exemplu de vointa si de eficienta, e de foarte multi ani departe de adevarata ei misiune. JUSTITIA, cu putine exceptii, nu e nici respectabila, nici verticala. SANATATEA nu sufera doar din cauza sistemului prost conceput si de saracie, ci mai mult din cauza atitudinii fatza de misiune a corpului medical, de la infirmiere pana la marii profesori. In PRESA domina un penibil jigodism.
In discursul de aseara, presedintele a spuus ca EDUCATIA e o prioritate. Are dreptate, sper ca nu a spus fiindca asta da bine la un discurs. Nu stiu daca va incepe imediat, daca va sti ce sa faca si pe cine sa se bazeze. Insa REEDUCAREA natiunii noastre este vitala.

 

Superb spuse Domnule Peiu! dar...

"Nu am invatat, oare, nimic din lectia generatiei lui Carol I, cand fiecare oras important s-a ales cu licee de elita, gazduite in cladiri impresionante, construite de arhitecti si ingineri romani?"
Din nefericire NIMIC nu isi mai aminteste romanul despre vremurile alea cind Roamnia ear o tara respectata.
Cum ar putea un mitic si un tzigan impins la putere de gasca comunista din umbra (acum chiar ca nu se mai feresc!), un iliterat cu IQ de valorea temperaturii in Iulie in teleorman (unii dintre ei sint chiar ministrii sau prim ministru) sa isi aminteasc despre ce nu au stiout niciodata si care din punctul lor de vedere este neesential in goana lor dupa ciordeala de zi cu zi din social/politicul din tara?
Ar fi multe de spus dar acum in minte imi vine o "gluma" care din nefericire a devenit o realitate:
" Frmoasa tara este Romania dar...pacat ca este locuita"

 

Cititor ziare com Rank user: x5 01.12.2018, 09:28

Referitor la nivelul iubirii de tara ,cu parere de rau , nu pot sa spun prea multe ! Ca o concluzie insa, pot sa dau un cp ce implica mult mai mult , si desigur nu pentru prima data :

Mihai Eminescu: "Dar domnilor! Mi-e rusine să fiu roman! Dar ce fel de roman? Roman care vrea a-si fi insusit monopolul, privilegiul patriotismului si-a nationalitătei – asa roman de paradă mi-e rusine să fiu." (Opere, vol.IX, p.459-460).

I.L.Caragiale: "M-am exilat si atita tot. [...] nu am ce căuta acolo, unde lingusirea si hotia sint virtuti, iar munca si talentul, vitii demne de compătimit." (apud Dan C. Mihăilescu, Despre lume, artă si neamul romanesc).

Octavian Goga: "Ţară de secături, tară minoră, căzută rusinos la examenul de capacitate in fata Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astăzi in moralisti, ministrii care s-au vandut o viată intreagă, deputatii contrabandisti… Nu ne prăbusim nici de numărul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem in suflet, e o epidemie infricosătoare de meningită morală." (Jurnal, 1916).

Emil Cioran: "In tara cu romani, nimic nu reuseste. Totul se intamplă altcum. Lipsa noastră de noroc e o poezie fără ritm, e-un cant inaintea inspiratiei, e-o schită a unei imposibile melodii. Un imn negativ e viata noastră. El nu pătrunde in spatiu, ci se destramă in vibratii de nicăieri, ca un parfum sau o putoare de absurd. [...] Intre neamurile bolnave, noi suntem cei mai bolnavi." (Indreptar pătimaș II, pp. 23

Realizezi ca aceste capete incoronate ale societatii romanesti care au trait in societati diferite aproximativ , isi ponegresc neamul pentru neiubire de glie , pentru hotie si fatarnicie ??? Desigur , nu generalizam, dar recunoaste ca aceste personalitati nu au batut apa in pive reflectand asta si in scrieri , nu? Referitor la nationalism pe care il invoci ,vine ca o latura spirituala de prim instinct a insului, din inima lui, care se gaseste in fiecare dintre noi intr-o masura mai mare sau mai mica dar care nu este suficient de dezvoltat ca sa si produca efecte ! Globalizarea implica renuntarea la suveranitate si inlaturarea treptata a acelei laturi spirituale de prim instinct,de care spuneam, in favoarea marii multimi a maselor! Se poate vorbi de iubire de tara cand amintim de Putin, Trump (care a stopat'o vremelnic din curs) si Orban care se opun fatis, dar impotriva unui tavalug odata plecat nu te poti opune la infinit decat vremelnic ...!

De cel tace Ardealu?

Nu e esential ca gasca conducatoare este din Teleorman. Nu am nicio tangentza, dar in contextul Centenarului Unirii cuvantul "mitici" este deranjant. Au existat si ardeleni in guvernele sau in politica ultimilor 29 de ani deloc patrioti, inteligenti sau morali.
Momentan, Transilvania e mai dezvoltata si mai bogata, ceva mai bine orientata. Poate ca sunteti cu un dram superiori regatenilor. Dar se face prea mult caz de asta. Este si influenta maghiara, dar sunt si destui romani. Nu este doar o atitudine de prost gust, dar si ingrata. Cand erati la greu ei au au pus umarul.
Chiar in acest articol, d-l Petrisor Peiu scrie despret cheltuielile imense oe care fostul regat le-a facut pentru integrarea provinciilor. Numai cele 100 de tone de aur cu care tanarul stat i-a platit pe grofii care si-au parasit proprietatile plecand in Ungaria! Cu acel pamant statul i-a improprietarit pe fostii serbi ardeleni.
Dupa revolutie voi ce-ati facut? L-ati dat, fara a fi indreptatiti, urmasilor acelor grofi care au prostit sau mituit autoritati locale, notari sau judecatori. Astia nu mai erau mitici, erau localnici ardeleni.
Porcaria asta i-a revoltat doar pe cativa, iar Ardealul tace, in loc sa ceara statului actual anularea acelor falsuri.

ce sarbatorim noi,azi? 100 ani de sclavie sau legea 10/1990 cand

...FSN a propus si presedintele Iliescu a ratificat schimbarea Zilei Nationale. Apoi au schimbat imnul national si Constitutia in '91. cata legitimitate au avut acei emanati securisti comunisti si de ce trebuie sa ne bucuram pt aceasta mascarada? Regele Carol I a semnat Declaratia de Independenta a Romaniei pe 10 mai 1877 si noi serbam azi un kitsch ordinar.

 

La Multi Ani Romania !

@ziare.com, Felicitari pentru design-ul de pe home page !

 

Caci mii de ani le-au trebuit, altora sa'nteleaga .....!

Dumneata spui asa frumos : ''Imi vine, deseori, sa plang cand vad mediocrii inexpresivi care conduc astazi tara...''! Pai va cam dau deptate, pentru ca nu avem un domeniu in care cu adevarat sa fi investit si sa fim mandri ! Am reusit in schimb , sa scapam de vreo 5 milioane de oameni care vremelnic se intorc sa-si vada rudele, sa scapam de industrie si agricultura si in general , cam de tot ce a fost bun in tara ! Importam insa pere, usturoi... din China , cartofi din Egipt, carne din toata Europa... s.a.m.d.! Binenteles ca iti vine sa plangi cu amar caci noi speram ca odata cu obtinerea libertatii , totul va fi roz ...! Ei , se vede treaba ca occidentalii sunt perversi pana in maduva oaselor si nu s-au lasat pana nu ne-au facut tara de desfacere!Chiar daca am pierdut atatea teritorii 100 % romanesti cel putin ar fi trebuit sa dmonstram ca ne iubim tara si nu ne sufla nimeni in iaurt ...!Nu trebuie insa sa ne miram pentru ca noi nu suntem patrioti adevarati ci urmarim castiguri imediate fara munca, sa o ducem noi cat mai bine iar vecinii nostri cat mai rau , in rest nimic nu ne intereseaza, exceptand minim minimorumul care trebuie facut ,nu? Nimeni nu ne omoara , nu trece cu tancul peste noi , suntem bolnavi irecuperabili de meningita morala ...! La multi ani Romania si o reintregire totala cat decurand ! Amin ! AleluYah !

 

Sa gandesti

Mare,vorba englezului,dar cum Limba Romana,este o limba complexa....nu e cazu la engleza......mai sunt expresi care par aproape de adevar....dar nu e aceeasi lucru.Gen sa gandesti...pe... mare...munte...,sau gandesti in mare...si faci ce poti...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor