Trei ministri se cearta si Sanatatea pierde 20 de milioane de euro de la UE

Marti, 11 Mai 2010, ora 08:48
2121 citiri
Trei ministri se cearta si Sanatatea pierde 20 de milioane de euro de la UE

Gabriel Sandu si Adriean Videanu de la PD-L si Ion Bazac de la PSD sunt cei trei ministri care nu au reusit sa se puna de acord cine organizeaza o licitatie, ceea ce a costat Romania 20 de milioane de euro - fonduri nerambursabile de la UE destinate Sanatatii.

Banii erau destinati unui sistem informatic de control al retetelor, care sa ajute statul sa monitorizeze in timp real consumul de medicamente.

Puterea prezinta povestea acestor milioane de euro pierdute.

In primavara lui 2009, Ministerul Sanatatii condus atunci de Ion Bazac de la PSD semna primul contract de finantare cu fonduri europene din acest domeniu, care prevedea implementarea sistemului national de prescriptie electronica. Pentru asta urma sa primim de la UE fonduri de 71 milioane de lei, prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice".

Insa, pentru a ajunge la MS, acesti bani trebuiau sa treaca pe la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, condus de Gabriel Sandu, de la PD-L, institutie care a sustinut ca specificatiile solicitate de specialistii de la Sanatate nu corespund cu cele din proiectul aprobat de UE, asa incat a blocat banii.

Responsabilii de proiect din MS sustin ca sefii de la Ministerul Comunicatiilor aveau alt scop decat cel declarat: voiau sa fie depasite cele 9 luni prevazute in contract, iar banii sa se intoarca necheltuiti la ei ca sa organizeze singuri licitatia.

Printre neregulile semnalate de MCSI se numara faptul ca nu exista in caietul de sarcini sistemele de back-up, insa specialistii de la MS sustin ca ministerul putea acoperi din fonduri proprii aceste cheltuieli suplimentare minore, in schimb se accelera atragerea de bani europeni.

Pana la judecarea si respingerea contestatiilor, ministru al Sanatatii a devenit Adriean Videanu. "Problema pe care a invocat-o a fost: de unde bani sa se cofinanteze partea ce revine Romaniei?, a declarat pentru sursa citata actualul consilier al ministrului sanatatii, Zoltan Somodi.

Oamenii din MS cred ca, de fapt, Videanu a vrut sa trimita proiectul la un minister condus de PD-L, adica la MCSI, la Sanatate pregatindu-se sa vina UDMR.

Incriminatul Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor, sustine ca nu a anulat contractul din 2009 intre MCSI si MS, ci ca acesta este doar amanat, pentru ca nu mai corespund datele tehnice.

"Prin noul proiect pe care MCSI il va depune la CE vom atrage 42 de milioane de euro, in loc de 20 de milioane", se lauda ministrul Sandu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#fonduri europene sanatate, #videanu fonduri sanatate , #guvern
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Dar ce sunt 20 de milioane de euro pentru niste oameni atat de mari???