Unde duce lipsa increderii in politicieni? (Opinii)

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 08:35
2764 citiri
Unde duce lipsa increderii in politicieni? (Opinii)
Foto: Gandul

... La degringolada politica si administrativa. In fond, situatia exploatarii aurului la Rosia Montana si a gazelor de sist tine de increderea cetatenilor in autoritatile statului.

Dupa ce s-au fript cu binefacerile capitalismului de cumetrie, va fi tot mai greu pentru politicieni si partide sa le obtina acceptul pentru a-si pune in opera programele de dezvoltare economica si de reforme sociale. Nimeni nu s-a gandit ca vom ajunge aici.

Pentru ca, intr-o tara in care batalia politica a devenit scop in sine, nimeni nu raspunde de necazurile tot mai mari care se abat asupra cetatenilor. Cat de orb sa fii sa nu vezi realitatea dura a acestor aproape 24 de ani de proasta guvernare? Te intorci cu avionul acasa si, odata cu trecerea granitei maghiare, dispar padurile si lanurile colorate iar in fata ochilor se intind mii de hectare paraginite, nori de praf, munti golasi, sate si orase pipernicite, ramase noaptea in bezna. Seamana a spatiu pustiu, selenar.

Imbogatitii de razboi

Aproape tot ce a constituit candva averea comuna a fost vandut sau jefuit. Maretele ctitorii ceausiste au disparut, iar din moloz s-a recuperat fierul vechi. La polonezi, maghiari, cehi, nemti, vechile cladiri au preluat din mers noile afaceri, de aceea nivelul lor de trai ne e de cateva ori superior. La noi, n-a mai ramas piatra peste piatra. Pamantul a fost luat cu japca, imbogatindu-i pe samsarii de terenuri si pe dezvoltatorii imobiliari. Mereu justitiarii s-au facut ca nu vad. Mereu Legislativul a avut alte prioritati.

Acum a sosit vremea marilor proiecte, de reindustrializare, de exploatare a resurselor, de autostrazi..., dar populatia nu mai crede ca va avea oarece beneficii de pe urma acestora, ori din bogatiile subsolului romanesc. I-a pierit increderea in posibilitatile statului de a-i tine in frau pe afaceristi, fie romani, fie straini. Iar fara incredere nimic nu va fi posibil.

Unii abonati la castig, cei multi cu paguba

Tot neincrederea este aceea care a stopat procesele de privatizare la Oltchim, CFR Marfa..., de asta data, pe langa banuielile presei si ale lucratorilor, adaugandu-se si cele ale Opozitiei. Asa ca vor fi reluate. Alti bani, alta tevatura.

S-a ajuns aici compromitand regula de baza a capitalismului de pretutindeni, ca o afacere buna este doar aceea din care toate partile implicate au de castigat. Pana acum au castigat numai unii, in dispret fata de majoritatea tacuta. Cei multi, perdantii, saracenii, prostimea, cum se mai aude pe ici pe acolo, se pare ca nu mai vor nici privatizare, nici exploatarea resurselor, de aceea reprezentantii lor protesteaza. Cam tarziu. Tortul s-a impartit demult.

Un stat slab

Cu aceasta ocazie, au descoperit smecheriile alesilor: au cumparat terenuri exact pe unde vor trece autostrazile, costul acestora devenind exorbitant. Iar tara plateste. La fel si la exploatarile aurifere sau ale gazelor de sist. Caci in romaneste bogatia rimeaza inca bine cu smecheria si hotia. Si apoi, la noi nu e ca in America, aici esti proprietar doar pe suprafata, nu si pe subsol, caz in care o parte de hotie ar fi fost exclusa.

Neincrederea in posibilitatile statului de a fi un bun administrator vine si din felul cum functionarii isi fac datoria. Cat timp salariatii si pensionarii, micii proprietari de pamant, micii intreprinzatori locali isi platesc cinstit si regulat darile la stat iar marii contribuabili ingroasa randurile evazionistilor nu poate fi vorba de buna guvernare, nici de incredere in dregatori.

Poate nu e totul pierdut

Din fericire, mai exista un dram de buna credinta, mai exista un filon popular destul de puternic al celor ce spera ca lucrurile pot fi schimbate. Ei bine, filonul acesta a reusit pe parcursul anului trecut sa schimbe o guvernare nereprezentativa si neputincioasa, cu toate incercarile de discreditare a protestatarilor. Mai tineti minte sloganul scornit de manipulatori de profesie: USL - PDL/ Aceeasi mizerie?

Ceva asemanator se intampla si azi la protestele din strada si la cele din satele lovite de blestemul gazelor de sist. O serie de veleitari politici si aventurieri, o multime de pescuitori in ape tulburi vor sa le deturneze in scopuri electorale, sa le canalizeze spre lansarea unei miscari politice noi, a unui nou lider politic care sa castige prin manipulare viitoarele alegeri. Ceea ce face ca sentimentul de neincredere sa creasca.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#incredere oameni politici, #guvern programe populatie, #proteste publice manipulare , #guvern