USL + PDL = aceeasi mizerie?

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 08:30
4258 citiri
USL + PDL = aceeasi mizerie?

Politica nu inseamna o noapte fara sfarsit a cutitelor lungi, nici climat de amenintare reciproca, ci arta dialogului, a bunei guvernari, a pragmatismului decizional. De atata confruntare politicianist-populista, s-a ajuns ca prezumtia de vinovatie sa fie o constanta a vietii politice postdecembriste.

Nascuta pe un fond stravechi al fugii de raspundere, al neasumarii faptelor, prezumtia de vinovatie si sora ei buna, invinovatirea colectiva, erau cele mai eficace arme ale bolsevicilor pentru ingenuncherea poporului roman. De aceea a fost declarat imediat dupa 23 august ca imperialist, vinovat de declansarea razboiului antisovietic, de cucerirea altor popoare ca moldovean, ardelean, gagauz, de nazism, de Shoah...

Epoca burgheziei rosii

"Lovilutia" din decembrie 1989 nu a schimbat decat fatada vechii batalii, de aceea prezumtia de vinovatie si invinovatirea colectiva au ramas procedee de baza, fie ale Puterii, fie ale Opozitiei. Ca sa scape de raspunderea penala a ororilor ciumei rosii, liderii comunisti au aruncat anatema asupra intregului popor: "toti am fost vinovati".

De aici permanenta obstructionare a pedepsirii marilor vinovati, a tortionarilor, tendinta de control si supunere a serviciilor secrete si a procurorilor ale caror statute au fost pastrate aproape intacte. De aici presiunile tot mai sofisticate asupra magistratilor si a altor functionari publici.

Va fi fost el comunismul romanesc unul pentru eternitate, cum zice dl Tismaneanu, dar abia postcomunismul a instaurat de-a binelea domnia burgheziei rosii. Oricine afirma ca vrea sa se desparta cu o catime de formele-i mentale, de eficientele metode ale acesteia o face in interes electoral, sau pentru perpetuarea propriului statu-quo si acumularea de noi prerogative.

Generalizarea vinei salveaza vinovatii

In batalia actuala pentru imagine, cel mai bine da disiparea vinei, "USL + PDL = aceeasi mizerie!" deoarece schimba tinta oprobriului public. Niciuna dintre institutiile de baza ale democratiei in frunte cu "clasa politica" nu a scapat de manipularea prin generalizare: Parlamentul este format din infractori, Guvernul e antinational si nepriceput, hotia sta la baza deciziilor guvernamentale, Justitia e corupta, educatia e zero, legile sunt facute sa-i imbogateasca numai pe unii, se subintelege intotdeauna ca e vorba de dusmanii lui X sau Y, iar sforile le trag magnatii corupti, oligarhii, mogulii, baronii, serviciile secrete, penalii din PNL, USL...

In virtutea acestor generalizari, Justitia cica trebuie sa ia decizii drastice, cu mascatii si procurorii presedintelui la usa, cu televiziunile si reporterii calcandu-se pe picioare, propunandu-se chiar arestarea celor ce au votat "altceva" in vara fierbinte a lui 2012, fie in Parlament, fie la urne.

Politica fumigenelor

Referendumul a trecut, dar prezumtia de vinovatie, vina colectiva, nu. Astfel, mass-media mogulilor cu aceiasi "recitatori" si "tonomate pe euro" vor sa puna mana pe Justitie si pe alte institutii ale statului. Ba chiar ar trebui sa ne temem de o alta lovitura de palat. A cui? A Parlamentului, a Guvernului, a dictatorului Crin! Intre timp, profitand de fumigene, propovaduitorii incearca sa-si legitimeze puterea. Doar ca imagine, caci pana la litera si spiritul legii drumul e lung.

A nu se intelege ca invinuirile individuale ar lipsi. Din contra, tensioneaza relatiile de munca in sferele inalte ale Puterii, ameninta stabilitatea inaltelor jilturi sau sapa la radacina unor cariere de fruntasi, surpa temelia unor averi aparute din senin, a unor decizii cu mare impact la pusculite de partid.

Invinuirile sunt urmate de aruncarea pisicii pe surse: cu procese, dosare, mape profesionale si puscarie, cu dezvaluiri, cu scaderea procentelor in sondaje aranjate, cu taierea de pe diferite liste etc. Se merge uneori si pe drumul drept, caci se mai intampla, nu-i asa, ca destui chiar sa fi calcat pe bec.

De la presiune la psihoza

Din pacate, frica de vinovatie, teama de pedeapsa nemeritata intr-un sistem justitiar impredictibil genereaza comportament sub presiune. Ca bonus, psihoza creata poate scoate din circuit oameni integri si capabili.

In plus, intimidarea declanseaza spirala erorilor. Ca urmare, scad performantele colective si individuale ale demnitarilor si politicienilor, ceea ce nu mai permite o buna selectie a valorilor, nici o buna gestionare a treburilor publice.

Asa se face ca institutiile tinerei noastre democratii sunt atrase in aceasta batalie de o parte sau de alta, ca apoi sa-si piarda credibilitatea, perceptiile publice ale vinovatiei induse mediatic permitand tocmai pescuitorilor in ape tulburi tinerea in captivitate a statului de drept si umilirea cetatenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#reforma politica Romania, #USL PDL coruptie, #guvern USL reforma , #guvern