Washington Post: De ce politica romaneasca sare in aer... inca o data

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 13:39
7666 citiri
Washington Post: De ce politica romaneasca sare in aer... inca o data
Foto: Arhiva Ziare.com

Situatia politica din tara noastra a ajuns, din nou, subiect de analiza in presa externa. Bloomberg a publicat un articol amplu despre cum a ajuns Romania in acest punct, dar si incotro se indreapta lucrurile de acum incolo.

Textul este semnat de Irina Vilcu si Andra Timu, fiind preluat de Washington Post.

La inceput, autoarele descriu modul in care tara noastra a scapat de comunism: "Nicio tara din blocul estic nu a marcat sfarsitul epocii sale comuniste la fel de decisiv si brutal ca Romania, unde dictatorul Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena au fost executati in ziua de Craciun, in 1989.

Moartea presedintelui a dat nastere sperantelor pentru un nou inceput, dar Romania era afectata inca de atunci de coruptie si de rotatia perpetua a acelorasi guvernanti - in ciuda faptului ca a aderat la NATO si la Uniunea Europeana".

Publicatia evoca apoi agitatia din prezent de pe scena politica: picarea Guvernului Dancila, posibilitatea declansarii alegerilor anticipate, dar si venirea la putere a unei noi coalitii de guvernare.

"Ultima runda de instabilitate politica a mai doborat un guvern si ar putea purta Romania spre primele alegeri anticipate din istorie si spre o noua coalitie de guvernare", scrie sursa citata.

Bloomberg aminteste de protestele din ultimii doi ani si jumatate fata de guvernarea PSD - ALDE, apoi explica modul in care Romania a ajuns in acest punct.

"Dupa caderea comunismului, tara a luat drumul spre democratie si o economie de piata libera, dar progresele au fost slabe. Romania a avut 15 prim-ministri, din care doar doi - Adrian Nastase si Calin Popescu-Tariceanu - si-au dus mandatul de patru ani pana la capat.

Luptele interne au dus la caderea catorva guverne, inclusiv doua in 2017. Si scandalurile publice au avut un asemenea rezultat. Un incendiu fatal izbucnit intr-un club, in 2015, a dus la caderea guvernului condus de Victor Ponta, dupa ce s-a aflat ca autoritatile locale fusesera mituite ca sa inchida ochii la anumite nereguli. Ultimele trei guverne au fost umbrite de dramele politice si juridice din jurul lui Dragnea".

Apoi, autoarele descriu si cateva perioade de stabilitate prin care a trecut Romania, cum ar fi cele care au dus la aderarea la NATO si UE, "cand politicienii erau concentrati pe teluri comune".

Articolul aminteste si cum s-a ajuns la caderea Guvernului Dancila, dupa ce ALDE a decis sa iasa de la guvernare.

Guvernul Dancila a picat! Filmul circului din Parlament pana la trecerea motiunii

Incotro se indreapta lucrurile?

"Dancila inca se lupta pentru supravietuirea ei politica, in ciuda faptului ca motiunea de cenzura a fost adoptata. Principalul ei rival la alegerile prezidentiale de luna viitoare, Klaus Iohannis, l-a desemnat pe Ludovic Orban premier, aliatul sau si liderul opozitiei liberale.

Obtinerea aprobarii Parlamentului ar putea fi insa o lupta grea pentru Orban (care nu are legatura cu premierul maghiar cu acelasi nume de familie) din cauza fragmentarii politice si a lipsei sustinerii din partea partidelor rivale. Daca el nu va putea forma un guvern dupa doua incercari, Romania va organiza, cel mai probabil, alegeri anticipate", se mai arata in analiza.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#analiza bloomberg politica romania , #guvern