Ce ascunde tensiunea dintre Mihai Tudose si Liviu Dragnea? Protesteaza si Tariceanu

Joi, 06 Iulie 2017, ora 07:28
32051 citiri
Ce ascunde tensiunea dintre Mihai Tudose si Liviu Dragnea? Protesteaza si Tariceanu
Foto: Arhiva Hepta.ro

A trecut o saptamana de la instalarea Guvernului Tudose si primele semne de tensiune dintre Liviu Dragnea si noul prim-ministru au ajuns deja in spatiul public.

"Eu am avut o discutie foarte aplicata cu domnul Tudose, in timpul unei receptii importante la Ambasada SUA, si dupa acea importanta receptie ne-am permis sa mai stam doua ore de vorba pe hol, am vorbit si astazi (5 iulie).

Premierul n-a spus decat ceea ce a spus in ziua de investitura, ceea ce am spus si eu. Si eu am spus acelasi lucru, nu cu scepticism in ceea ce priveste acele masuri, ci cu foarte mare grija.

Daca ele, printr-un mecanism care poate fi identificat, isi ating scopul, daca isi ating scopul, dar creeaza defectiuni in alta parte a economiei, acele masuri nu vor fi aplicate, indiferent de forma lor", a declarat Liviu Dragnea in fata reporterilor, facand referire la taxa de solidaritate si impozitul pe cifra de afaceri, doua masuri trecute in programul de guvernare votat in Parlament.

Era de asteptat sa se ajunga aici, desi pare ca e prea curand. La nivelul guvernarii PSD-ALDE e o mare problema cu banii. Marirea salariului minim pe economie, cresterea veniturilor primarilor, a angajatilor din administratiile locale, a lefurilor parlamentarilor si a pensiilor speciale au creat o mare presiune asupra bugetului.

In ciuda cresterii economice, una de 5,4% raportata pentru primele trei luni ale anului, taxele incasate de ANAF sunt sensibil mai mici ca anul trecut.

Un deficit de peste 3 procente din Produsul Intern Brut ar genera o criza economica si politica in Romania in urma careia social democratii ar putea pierde guvernarea dupa numai un an de la castigarea alegerilor. Romania este semnatara tratatului fiscal al Uniunii Europene prin care guvernele isi asuma un deficit maxim de 3% din PIB.

Depasirea acestui prag ar atrage dupa sine o crestere rapida a dobanzilor pentru imprumuturile guvernamentale, proceduri de monitorizare a cheltuielilor publice de la Bruxelles, blocarea partiala a finantarilor europene pe anumite programe, adica o presiune politica si economica la care nu poate rezista niciun regim politic dependent de banii veniti de la Uniunea Europeana.

Taxa de solidaritate si pe cifra de afaceri, nationalizarea pensiilor private

Eu cred ca Liviu Dragnea doreste sa finanteze deficitul din doua surse importante: pilonul doi de pensii, o avere de 10 miliarde de euro administrata de companiile private de asigurari, si suprataxarea companiilor, in special corporatii si multinationale.

Pentru a-si atinge acest obiectiv, liderul PSD a considerat ca e suficient sa foloseasca discursul populist, sa-i instige pe sustinatorii sai, in general, oameni mai putin educati si mai usor de manipulat, impotriva strainilor, pentru a crea un context politic favorabil prin care sa poata impune noi taxe si nationalizarea pensiilor celor din clasa de mijloc.

Taxa de solidaritate, adica un nou impozit pe salariile mari, taxa pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodarii si banii din pensiile private cred ca reprezentau solutia pentru marirea salariilor bugetarilor.

Dar, cel putin pana acum, aceasta schema populista de redistribuire nu i-a reusit lui Liviu Dragnea.

Introducerea unor astfel de taxe ar avea efecte dure in economie, iar mutatiile care se vor produce pot genera somaj, stoparea investitiilor straine si scumpiri abrupte.

Din aceasta cauza, atat Sorin Grindeanu, cat si Mihai Tudose cred ca sunt reticenti la comenzile politice venite de la PSD.

Aliatul lui Liviu Dragnea critica taxa pe cifra de afaceri introdusa de PSD in programul de guvernare fara stirea ALDE - Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

"O astfel de solutie, daca va duce la usurarea unora si la omorarea altora, nu poate sa fie avuta in vedere. De aceea, incercam sa analizam si in final va trebui sa luam o decizie. Dar aceasta nu se va lua ex abrupto. Va trebui sa consultam si mediul de afaceri", a declarat Calin Popescu Tariceanu, referindu-se la taxa pe cifra de afaceri.

De ce nici Grindeanu si nici Tudose nu sunt entuziasmati de Fondul Suveran?

Interminabila discutie despre Fondul Suveran de Investitii, schema mult trambitata de Liviu Dragnea, nu e decat o modalitate de a imprumuta bani garantand cu putinele companii de stat care fac profit, bani care nu se vor vedea in cheltuielile bugetare, fiind o operatiune financiara privata - un fond de investitii la care, intamplator, statul e actionar majoritar.

Numai ca realizarea unui astfel de Fond Suveran de Investitii este o afacere riscanta pentru ca cine isi pune semnatura pe actul de constituire, respectiv ordonanta sau hotarare de guvern, s-ar putea sa fie tras la raspundere pentru falimentarea tuturor companiilor de stat profitabile, in cazul in care lucrurile nu merg bine.

Un fond de investitii da faliment daca nu-si mai poate plati datoriile, daca una dintre companiile din fond are probleme, daca actiunile se prabusesc.

Pe de alta parte, aceste companii nu-si mai pot folosi profitul pentru a-l reinvesti in tehnologie si in dezvoltare. Banii se vor duce direct la actionar. Un astfel de fond suveran are multe provocari de trecut, mai ales in cazul unui mediu de afaceri instabil cum e cel din Romania si al unui mediu politic corupt.

Din aceste motive, probabil, Sorin Grindeanu a evitat sa-si asume lansarea Fondului Suveran de Investitii atat de promovat de catre Liviu Dragnea si e de asteptat ca si Mihai Tudose sa aiba aceleasi tip de retineri.

Presedintele PSD nu mai are un ascendent atat de puternic asupra Guvernului Tudose, cum a avut asupra celui condus de Sorin Grindeanu, pentru ca o noua motiune de cenzura i-ar fi fatala liderului social democrat.

Deja exista in PSD un grup de disidenti format din vreo 20 de parlamentari, iar in cazul unei noi crize, crearea unei majoritati chiar si cu ajutorul UDMR ar fi un proces riscant.

Fostul presedinte PSD ii scrie lui Liviu Dragnea, prezentandu-i cateva solutii pentru a salva guvernarea si partidul - Foto: Facebook/Victor Ponta

Victor Ponta ii da lectii lui Liviu Dragnea

"Inca mai cred ca lucrurile se pot indrepta - dar numai daca se indeplinesc cel putin cateva conditii: Guvernul sa fie condus de premier de la Palatul Victoria, nu de Liviu Dragnea de la sediul PSD; in Guvern, numirile sa se faca pe criteriul competentei profesionale si nu al obedientei fata de presedintele partidului; banii publici sa fie folositi pentru binele general si nu pentru imbogatirea unor firme private (gen Teldrum) sau pentru cumpararea de sprijin politic; guvernarea sa nu fie folosita si deturnata de interesul salvarii personale fata de problemele judiciare; oprirea iluziei ca o propaganda agresiva, sustinuta doar cu tupeu si resurse financiare poate sa suplineasca lipsa rezultatelor/sau lupta paranoica contra celor care fac dezvaluiri sau critica - omul obisnuit care primeste 100 de lei in plus la salariu sau pensie stie prea bine ca asta nu ii da posibilitatea sa aiba latifundii in Brazilia!", a scris Victor Ponta, fostul presedinte PSD, principalul critic al lui Liviu Dragnea, intr-o postare pe Facebook.

In opinia mea, Mihai Tudose se va detasa de influenta lui Liviu Dragnea mult mai rapid decat a facut-o Sorin Grindeanu. Primul e deputat PSD aflat la al cincilea mandat, are o legatura misterioasa cu Academia Nationala de Informatii, o structura a SRI, deci are sanse sa-si creeze mult mai rapid sustinere in interiorul parlamentarilor PSD.

Mihai Tudose este cel de-al doilea om in stat ca putere politica, iar acest fapt va marca relatia dintre el si Liviu Dragnea. Si nu in favoarea ultimului.

Astazi, PSD plateste pretul de a avea un presedinte condamnat penal, unul care face politica din disperarea de a nu ajunge la inchisoare, iar pentru asta e dispus sa sacrifice tot, partid si cetateni.

Numai ca a ajuns in punctul in care are tot mai putini adepti si e tot mai singur pe drumul ales.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#impozit cifra de afaceri, #Dragnea Tudose razboi, #pensii pilonul 2, #fond suveran investitii PSD , #Guvernul Sorin Grindeanu