Cabinetul Grindeanu, la 100 de zile de mandat. Un guvern cu o sustinere larga in Parlament, dar contestat in strada

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 10:52
5038 citiri
Cabinetul Grindeanu, la 100 de zile de mandat. Un guvern cu o sustinere larga in Parlament, dar contestat in strada
Foto: Guvernul Romaniei

Cabinetul Grindeanu implineste, vineri, 100 de zile de mandat, dar intr-un timp scurt s-a confruntat cu mai multe situatii conflictuale, inclusiv cu societatea civila si despre care presa internationala a vorbit in mai multe randuri.

Guvernul si-a intrat oficial in functie in data de 4 ianuarie, Sorin Grindeanu fiind al 13-lea prim-ministru al Romaniei din ultimii 27 de ani. El a ajuns in functia de sef al Executivului dupa ce presedintele Klaus Iohannis a refuzat prima propunere a coalitie de guvernare PSD-ALDE, respectiv pe actualul vicepremier si ministru al Dezvoltarii, Sevil Shhaideh.

Prima mare incercare: Ordonantele pe Justitie

La nici o luna de la instalarea in functie a urmat primul conflict in care Guvernul a fost implicat, initiativele sale de gratiere si amnistie, precum si de amendare a Codului Penal pentru punerea in acord cu o decizie anterioara a Curtii Constitutionale, generand proteste masive de strada in toata tara, dar si in multe comunitati de romani din toata lumea.

Pe 18 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a mers inopinat la sedinta de Guvern, dupa ce aparusera informatii ca va fi adoptata o OUG privind gratierea. Dupa o discutie cu premierul si cu ministrul Justitiei de atunci, Florin Iordache, seful statului a afirmat, in sedinta, ca premierul Grindeanu l-a asigurat ca gratierea si modificarea Codurilor Penale nu se regasesc pe ordinea de zi suplimentara a sedintei si ca nici nu vor fi "bagate peste noapte" in nicio sedinta, ci "vor fi puse in transparenta".

Pe 20 ianuarie, Iohannis a cerut Guvernului sa retraga proiectele de OUG privind gratierea si modificarea Codurilor Penale, afirmand ca sunt "neavenite, inacceptabile si par a fi facute cu dedicatie, o spun cele mai autorizate voci din Justitie".

Pe 31 ianuarie, Guvernul s-a intrunit in sedinta, la finalul careia ministrul Justitiei anunta ca a fost aprobat proiectul de lege privind gratierea unor pedepse si prin Ordonanta de Urgenta s-a adoptat modificarea Codurilor Penale, fiind publicata in Monitorul Oficial in jurul orei 1 noaptea.

A urmat o serie de proteste in Piata Victoriei, in tara si in multe comunitati de romani din toata lumea care au cerut abrogarea OUG 13.

Mai multe zile, situatia tensionata de la Bucuresti a stat pe prima pagina a presei internationale. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, au sustinut intr-o declaratie comuna ca lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata si ca urmaresc "cu foarte mare ingrijorare" situatia din Romania.

Pe 5 februarie, Guvernul a abrogat OUG 13, iar la scurta vreme Florin Iordache si-a dat demisia de la sefia Ministerului Justitiei, in locul sau fiind numit fostul judecator al CCR Tudorel Toader.

Pe 22 februarie, Comitetul Executiv National al PSD a votat modificarile din componenta Guvernului Grindeanu, astfel ca Tudorel Toader a fost numit la Justitie, Mihai Tudose a preluat Ministerul Economiei, inlocuindu-l pe Alexandru Petrescu, care a fost numit in fruntea Ministerului Mediului de Afaceri si Antreprenoriat, iar Rovana Plumb a preluat Ministerul Fondurilor Europene, inlocuind-o pe Mihaela Toader.

Recent, Sorin Grindeanu a mai fost nevoit sa faca o remaniere, dupa ce copresedintelui ALDE, Daniel Constantin i s-a retras sprijinul politic. El a fost inlocuit atat in functia de vicepremier cat si de cea de ministru al Mediului de Gratiela Gavrilescu, fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Portofoliul ei a fost preluat de liderul senatorilor ALDE, Viorel Ilie.

Pe 8 februarie, Guvernul Grindeanu s-a confruntat cu prima motiune de cenzura, care insa a fost respinsa.

Bugetul, masurile sociale si Legea salarizarii

O alta problema pe care Guvernul a avut-o de gestionat a fost legata de bugetul pe anul 2017, presedintele Klaus Iohannis declarand dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de la sfarsitul lunii ianuarie, ca proiectul de buget pregatit de Guvern, care urma sa fie trimis Parlamentului, este unul problematic, care prevede o crestere foarte mare a cheltuielilor, afirmand ca este prea optimist si supraevaluat, fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere foarte mare.

Pe 16 februarie, Klaus Iohannis a anuntat ca a promulgat legea bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale, el mentinandu-si insa obiectiile cu privire la cifrele pe care este construit bugetul pe 2017, motiv pentru care a cerut Guvernului responsabilitate.

La jumatatea lunii martie, o misiune a FMI a facut o vizita in Romania, dupa ce, potrivit estimarilor lor, impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD inainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din PIB al Romaniei. Premierul le-a prezentat acestora viziunea Cabinetului sau si i-a asigurat ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.

Guvernul Grindeanu a adoptat mai multe acte normative prin care a majorarat salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei, precum si a punctului de pensie, dar si a pensiei minime garantate de la 400 la 520 de lei. De asemenea, Ministerului Apararii i-a fost alocat 2% din PIB, acesta fiind angajamentul asumat de Romania in NATO. De asemenea, Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care toti studentii din invatamantul superior, acreditat din Romania, de stat sau privat au gratuitate la tren.

In plus, de la 1 februarie au fost eliminate 102 taxe nefiscale, Lege in privinta careia presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare prin care solicita declararea actului normativ ca neconstitutional in integralitate. CCR a decis ca legea este constitutionala.

La nerealizari intra insa Legea salarizarii unitare, care initial urma sa fie asumata de Guvern si trimisa in Parlament. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunta ca luni proiectul va fi depus la Parlament astfel incat toti parlamentarii PSD sa-l poata semna in calitate de coinitiatori. Luni, insa, Liviu Dragnea a anuntat ca proiectul Legii salarizarii unitare nu va mai fi depus la Parlament in cursul zilei, deoarece doreste sa fie consultat de toti parlamentarii si "sa-si mai dea lumea cu parerea", acesta putand fi accesat pe site-ul PSD.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Gvernul Grindeanu 100 zile mandat, #bilant Guvern Grindeanu 100 zile, #realizari Guvern Grindeanu , #Guvernul Sorin Grindeanu