Gorghiu: PSD a inceput adevaratul program de guvernare, cresterea de taxe. O fi doar inceputul?

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 10:09
6021 citiri
Gorghiu: PSD a inceput adevaratul program de guvernare, cresterea de taxe. O fi doar inceputul?
Foto: Arhiva Facebook/Alina Gorghiu

In sedinta de vineri, prima dupa cea formala de la inaugurare, Cabinetul Grindeanu a aruncat cu bani. Printre beneficiari se numara angajatii cu salariu minim, studentii, pensionarii, dar si artistii.

In acelasi timp, Guvernul a decis sa taxeze suplimentar salariile mari, iar majorarea salariului minim inseamna ca va colecta mai multi bani de la firme. Asa spune premierul ca va avea fonduri suficiente ca sa acopere masurile sociale, despre care presedintele Consiliului Fiscal crede ca vor duce deficitul bugetar peste 4%.

Ca reactie la aceste decizii, fosta sefa a liberalilor Alina Gorghiu, sustine ca Guvernul "da cu o mana si ia cu doua!" si ca am asistat la "tranta PSD-ALDE cu cel care castiga mai bine in Romania".

Gorghiu se refera la masura Executivului de a modifica Codul Fiscal, astfel incat sa fie eliminat plafonul de 5 salarii medii brute peste care nu se mai aplica CAS si CASS.

"Ce mai conteaza pentru PSD ca toate tarile din Europa au plafonare?! E firesc si de bun-simt ca atunci cand beneficiul e limitat, nu poate contributia sa fie nelimitata...asa zic specialistii.

Guvernul PSD din 2015 a introdus plafonarea bazei de aplicare a contributiilor sociale la un nivel de cinci ori salariul mediu brut cu aplicabilitate incepand cu 1 ianuarie 2017. Aceasta va fi prevederea cu cea mai scurta perioada de viata (pana in 2 saptamani) ", scrie, sambata dimineata, pe Facebook Alina Gorghiu.

Aceasta aminteste ca, la momentul respectiv, in nota de fundamentare Guvernul Ponta a motivat astfel:

"La art. 208 alin. (1) al Titlului VIII - Asigurarile sociale de sanatate din Legea nr. 95/2006.... introducerea plafonului bazei de calcul a contributiei la un nivel maxim reprezentand valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, permit asezarea justa a sarcinilor fiscale care trebuie sa reflecte insusi principiul egalitatii cetatenilor in fata legii, prin impunerea unui tratament identic pentru situatii identice".

Iar acum in noua nota de fundamentare care prevede eliminarea plafonului scrie:

"Eliminarea inechitatilor privind plata contributiilor in procente egale, pentru toti salariatii din Romania, prin renuntarea la actualele plafoane privind contributiile de asigurari sociale si contributiilor de asigurari sociale de sanatate, astfel incat toti cetatenii sa aiba oportunitati egale in societate".

Asadar, ambele masuri contrare sustin echitatea sociala, in viziunea PSD!

"Concluzia e simpla. PSD a inceput sa implementeze adevaratul program de guvernare, care presupune si cresterea de taxe. O fi doar inceputul?! As! Sunt curiosa cum or sa motiveze atunci cand vor introduce cota progresiva", conchide Gorghiu.

Un mesaj similar a avut vineri seara si actualul lider interimar al PNL, Raluca Turcan: Grindeanu confirma planul PSD de a introduce impozitarea progresiva

In prima sedinta dupa inaugurare, Guvernul PSD a impartit bani cu ambele maini. Cineva, totusi, va acoperi gaura la buget

Amintim ca, pentru a avea bani sa acopere toate majorarile de salarii si scutirile de impozite decise vineri, Guvernul Grindeanu a decis sa taxeze suplimentar salariile mari.

Astfel, Executivul a eliminat plafoanele pentru asigurarile sociale si de sanatate, in cazul celor care au salarii de 5 ori mai mari decat salariul mediu. Asadar, angajatii cu astfel de castiguri vor trebui de acum sa plateasca mai mult pentru CAS si CASS.

Salariul mediu brut in functie de care se calculeaza plafonul este stabilit prin bugetul asigurarilor sociale, pentru anul trecut fiind de 2.681 lei. Plafonul despre care se vorbeste a fost in 2016 de 13.405 lei (5 x 2.681). Pentru 2017, bugetul nu a fost, inca, intocmit.

B.B.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Alina Gorghiu crestere taxe PSD , #Guvernul Sorin Grindeanu