Guvernul Grindeanu a fost votat in Parlament, dupa audieri fulger in comisii

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 18:16
26802 citiri
Guvernul Grindeanu a fost votat in Parlament, dupa audieri fulger in comisii
Foto: Ziare.com

Guvernul Grindeanu a primit investitura Parlamentului, cu 296 de voturi pentru si 133 impotriva, dupa ce cei 26 de ministri au fost audiati pe repede-inainte, in doar cateva ore, in comisiile de specialitate si toti au primit aviz favorabil.

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, i-a multumit lui Liviu Dragnea, pe care l-a numit "un adevarat om de stat", pentru modul in care a gestionat situatia in aceasta perioada si a reusit sa evite o criza politica. Elogiul premierului a fost primit cu aplauze de parlamentari, la fel ca si Liviu Dragnea insusi, care l-a urmat la tribuna pentru a lua si el cuvantul.

Dragnea a tinut sa precizeze iar ca nu el va conduce Guvernul si ca va fi primul care il va sanctiona daca se abate de la programul de guvernare.

Daca UDMR si minoritatile au anuntat ca sustin Guvernul Grindeanu, PNL, USR si PMP nu au votat Cabinetul si au acuzat in plen "repesedizarea Romaniei".

Premierul si ministrii sai vor merge acum la Palatul Cotroceni, unde vor depune juramantul la ora 19:00, urmand ca apoi sa se mute la Palatul Victoria pentru prima sedinta a noului Executiv care incepe la ora 21:00.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cum au decurs audierile noilor ministri, precum si votul in Parlament:

18:11 - Sorin Grindeanu a facut declaratii si la iesirea de la votul din Parlament.

"Am spus ceva poate obsesiv in discursul meu, numarase cineva ca am spus de peste 50 de ori cuvintele 'normal' si 'normalitate'. E un lucru pe care mi-l doresc, intentionat am facut acest lucru", a mentionat prim-ministrul desemnat.

Referitor la acuzatia PNL ca echipa pe care o conduce ar fi guvernul personal al lui Liviu Dragnea, Grindenau a precizat ca "toate acestea mi se par fortate, dar ramane ca viitorul sa-mi intareasca spusele".

Premierul desemnat a aratat ca pana la 1 februarie "trebuie sa implementam lucrurile pe care colegii mei le-au prezentat la audieri".

18:00 - "Va multumesc pentru votul acordat! Actul de guvernare va fi coordonat pe responsabilitate, modestie si respect fata de romani. Doamne ajuta!", a declarat Sorin Grindeanu.

17:55 - Rezultatul oficial al votului este anuntat in Parlament: 295 de voturi pentru, 133 impotriva. Au existat 429 de voturi exprimate, dintre care unul a fost anulat.

17:46 - Guvernul Grindeanu a primit votul de investitura din partea Parlamentului.

16:55 - A inceput votul pentru investitura Guvernului Grindeanu, care, cel mai probabil, va dura in jur de o ora. Votul este secret, cu bile.

16:54 - In incheiere, Sorin Grindeanu a precizat ca si-a notat toate observatiile si este deschis dialogului.

16:52 - Din partea minoritatilor nationale, a luat cuvantul Varujan Pambuccian, care a spus ca reprezentantii grupului vor vota pentru investitura Guvernului Grindeanu.

16:50 - Presedintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, a luat cuvantul:

"Programul de guvernare e un exercitiu de imagine: se iau dorintele romanilor, se scriu in PowerPoint si se culeg voturile romanilor pacaliti. Programul a fost creat strict pentru atragerea de votanti. Viziunea programului arata prioritatea educatiei, dar la capitolul politici pentru educatie nu se gaseste nicio cifra si niciun termen. (...) PMP nu va vota pentru acest program de guvernare. Guvernul nu are expertiza si va impinge Romania inapoi. Vrem o Romanie normala, dar e normal ca vicepremier sa fie premierul respins? (...) Avem un ministru al Apararii care nu a facut armata si un ministru al Transporturilor care nu promite niciun kilometru de autostarda", a declarat Steriu.

16:42 - "Vreau ca Romania sa se angajeze intr-un nou proiect de tara, prin care sa facem din tara noastra a 7-a economie din Europa. Doamnelor si domnilor, acum cateva zile, presedintele Iohannis respingea fara nicio motivatie nominalizarea lui Sevil Shhaideh. A tinut sa se prezinte ca un adversar al coalitiei PSD-ALDE. (...). Consider esentiala colaborarea dintre Parlament, Guvern si Presedintie, dar atunci cand presedintele ignora incalcarea drepturilor cetatenilor, el are datoria sa vorbeasca, chiar daca asta inseamna sa le dea dreptate celor pe care ii considera adversari", a declarat Tariceanu.

16:37 - "Avem pe umerii nostri o responsabilitate imensa, unii colegi se gandesc ca voteaza azi Guvernul Grindeanu, apoi fiecare isi vede de treaba lui. Nu mai merge asa, semnificatia zilei de azi e mult mai mare decat un vot de investitura. (...) Nu as vrea sa ajungem in perioada in care institutiile de forta functionau dupa legea lui Stalin - 'nu exista om nevinovat, ci doar persoane de care nu ne-am ocupat indeajuns'", a spus Tariceanu.

16:36 - Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a luat cuvantul:

"Pe 11 decembrie, romanii au sanctionat acele partide care nu au inteles ca respectarea drepturilor cetatenilor nu e un moft. Romanii au votat cu speranta in suflet. O tara in care romanii care muncesc ca ingineri, medici sau au alte meserii sa aiba venituri comparabile cu ale celor care muncesc in Europa", a spus Tariceanu.

16:22 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a luat cuvantul:

"Dupa 10 ani de la aderarea Romaniei la UE, putem afirma ca societatea din Romania se afla intr-o criza profunda si sufera de o lipsa acuta de incredere (...). Domnule premier desemnat, dupa alegerile din 11 decmbrie, suntem la un nou inceput, avem o noua sansa, poate ultima, sa readucem incredere in societatea din Romania. (...) In acest proces, UDMR a semnat un protocol de colaboare cu coalitia PSD-ALDE, cu intentia de a contribui la acele schimbari fara de care nu va exista nici crestere economica, nici pace sociala, nici intelegere interetnica durabila.

Avem in fata un program de guvernare in care gasim multe elemente din programul nostru electoral. Nu vom da un cec in alb Guvernului, dar in noi veti gasi un partener in sustinerea initiativelor pentru crearea de locuri de munca, cresterea nivelului de trai, infrastructura, construirea autostrazii Transilvania", a spus Hunor.

16:20 - "Sa numesti ministru de Externe persoana care a impiedicat votul romanilor din dispora e o piedica in calea reconcilierii nationale. Ceea ce ni se propune azi e o repesedizare a Romaniei: subordonarea interesului public fata de interesul de partid, subordaoraea competentei fata de obedienta de partid. USR va vota impotriva investirii acestui guvern", a spus Nicusor Dan.

16:16 - A venit randul liderului USR, Nicusor Dan, sa isi spuna punctul de vedere:

"Un nou guvern ar fi trebuit sa fie speranta unui nou inceput, din pacate, nu vedem aceasta speranta nici in programul de guvernare, nici in echipa propusa. (...) Acest program de guvernare nu poate sa duca decat la deficit, indatorare si inflatie. Prin acest program se amaneteaza viitorul Romaniei si se indatoreaza genaratiile viitoare", a spus Nicusor Dan.

16:13 - "Ne mentinem opinia ca guvernarea e intemeiata pe o uriasa frauda de incredere. Oamenii nu au nicio vina, ei isi doresc si merita ce e mai bun. Acest guvern, in afara de propaganda, nu are ce sa produca pentru cei multi. Va multumesc!", a incheiat Raluca Turcan.

16:10 - "Poate aveti o bagheta magica, poate veti primi Premiul Nobel pentru Economie, dar cum se face ca, dupa guvenarea PSD, saracii au devenit si mai saraci? (...) ", l-a intrebat Turcan pe Liviu Dragnea.

16:06 - "Acest guvern se va ocupa de scaparea hotilor si a plagiatorilor. Domnilor Dragnea si Tariceanu, aveti curajul sa recunoasteti ca ati negociat amnistia faptelor de coruptie? (...) Prezenta lui Melescanu in Guvern reprezinta o palma data poporului (...). Sa nu se fi gasit oare o alta propunere de om format in democratie sau Tariceanu are obligatii prea mari? Unde e interesul national in numirea lui Melescanu?", a intrebat sefa liberalilor.

16:03 - Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a luat cuvantul:

"Lista Guvernului ne arata un PSD incapabil de modernizare, este feuda personala a lui Liviu Dragnea. (...) PSD efectiv nu poate intelege ca aspiratiile cetatenilor sunt cu totul altele in acest moment al istoriei noastre. Oamenii cauta eficienta si responsabilitate in guvernare. Nimeni nu a votat ca PSD, ALDE si UDMR sa faca amnistia coruptilor. Un Guvern trebuie sa fie al unei tari, acest Guvern nu va fi al Romaniei, ci doar al domnului Dragnea si nu va putea fi transformat intr-un guvern european dorit de romani. PNL nu va vota acest Guvern", a spus Turcan.

15:56 - "Guvernarea nu se va face la sediul PSD, ci la Palatul Victoria. (...) PSD va vota acest Guvern, dar, va asigur, domnule Grindeanu, ca PSD va fi primul partid care va interveni daca va veti abate de la programul de guvernare votat de oameni si aprobat in Parlament", si-a inchis Dragnea discursul.

15:53 - Liderul PSD a vorbit si despre birocratia din Romania: "Va ofer un exemplu marunt: folosirea stampilei pe orice act administrativ. (...) E simbolul maximal al birocratizarii comuniste. Domnule Grindeanu, demarati procedurile necesare si veti fi primul Guvern in care nu se va mai folosi stampila".

15:51 - "Suntem la inceput de drum si avem o sansa mare de a face o schimabre in modul in care intelegem sa ii reprezentam pe romani. Oamenii nu ne-au votat sa ne certam intre noi, ci sa gasim solutii la problemele pe care le au. (...) Acest Guvern nu e un guvern de vedete, de vorbitori la televizor, ci un guvern format din oameni tineri, din oameni cu experienta, care inteleg scopul unic al acestei guvernari: cresterea Romaniei", a mai spus Dragnea.

15:47 - A luat cuvantul Liviu Dragnea:

"Azi inceteaza starea de suspedarea a democratiei in care Romania s-a aflat in perioada unei guvernari tehnocrate. Astazi se instaleaza un Guvern legitim. Romania are sansa sa porneasca pe un drum nou, care sa duca la o crestere sustenabila si la o crestere a conditiilor din sanatate si educatie", a spus liderul PSD.

15:45 - "Stimati colegi din PNL, PMP sau USR, va spun ca sunt un om care pretuieste dialogul (...). Vreau sa imi incep mandatul cu o invitatie la dialog si colaborare. Fiecare dintre dvs. ii reprezentati pe cei care v-au votat. Acesta nu va fi Guvernul meu, al PSD sau al ALDE, ci va fi Guvernul Romaniei. Veti avea mereu un loc la masa discutiilor. Primul proiect la care va invit sa colaboram este Romania normala. Va multumesc!", si-a incheiat Grindeanu discursul.

15:40 - "Romania normala inseamna o justitie dreapta. Balanta dreptatii trebuie sa fie mereu in echilibru, iar justitia sa fie independenta. Trebuie sa asiguram independenta totala a judecatorilor, fara nicio presiune din partea nimanui. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie foarte ferma, dar la fel de fermi trebuie sa fim in protejarea drepturilor omului, astfel incat fiecare cetatean corect sa se simta protejat in fata unui abuz", a declara premierul desemnat.

15:37 - "Romania normala inseamna investitii in structura de aparare, iar noi ca membri NATO trebuie sa ne respectam angajamenatele. Am prevazut in programul de guvernare o alocare de minim 2% din PIB pentru Aparare", a subliniat Grindeanu.

15:36 - "Ne propunem sa realizam cat mai repede o autostrda care sa lege Romania de la est la vest si autostrazi care sa lege regiunile istorice ale tarii", a declarat Grindeanu.

15:35 - Sorin Grindeanu a promis ca Guvernul sau va construi 8 spitale regionale si se va asigura ca exista medicamente compensate pentru fiecare afectiune. "In programul de guvernare veti gasi si masura dotarii cu ambulante a fiecarei comune din tara noastra", a adaugat eu.

15:31 - Sorin Grindeanu a sustinut ca in programul de guvernare este inclusa si reducerea birocratiei: "Pana la 1 ianuarie 2018, toate taxele care nu pot fi platite online sa fie desfiintate".

15:28 - "Romania va fi o tara normala cand tinerii vor gasi motive sa ramana aici. Am cuprins in programul nostru de guvernare multe masuri care au ca tinta stoparea exodului tinerilor. Daca vom dezvolta o forta de munca bine calificata, investitorii straini vor vrea sa vina in tara nostra. (...) Am prevazut programul Primul Salariu, care le va garanta absolventilor de studii superioare un salariu de minimum 2.500 lei", a aratat premierul desemnat.

15:25 - "Vrem investitii straine in Romania, insa care sa ofere locuri bine platite pentru romani. Investitiile straine nu sunt un scop in sine, ci un mijloc. Vrem ca investitorii sa gaseasca in Romania o forta de munca bine calificata, nu prost platita. Tinta noastra e ca in clasamentul statelor europene cu cele mai mici taxe pe munca, Romania sa urce de pe locul 21 in prezent pe locul 6 la inceputul anului viitor", a mai spus Grindeanu.

15:22 - "Va propun o Romanie normala, in care lucrurile sa fie asa cum e normal sa fie, in care anormalul sa fie o exceptie. In opinia mea, primul semn de normalitate e ca politicienii alesi in functii publice sa respecte ce au promis in campania electorala. De aceea, in programul de guvernare veti regasi toate masurile promise in campanie de Liviu Dragnea. Acestea au fost votate de romani. Imi doresc o Romanie normala, in care cresterea economica sa se regaseasca in bunastarea cetatenilor", a declarat Grindeanu.

15:16 - Sorin Grindeanu si-a inceput discursul.

"As dori ca in deschidere sa le multumesc celor care m-au propus in aceasta functie (...). Vreau sa precizez ca prima propunere a PSD, doamna Sevil Shhaideh, ar fi fost o varianta excelenta si e bine ca dansa va fi alaturi de mine in urmatorul Executiv. Salut echilibrul lui Liviu Dragnea (aplauze furtunoase din sala, n.red.), care in ultimele saptamani s-a purtat ca un adevarat om de stat, punand interesul national inaintea interesului sau. S-a evitat astfel o criza politica", a spus Grindeanu.

15:13 - Dupa discursul lui Sorin Grindeanu, reprezentantii partidelor parlamentare isi vor spune punctul de vedere si ii vor putea pune intrebari premierului desemnat. Va urma votul si numararea sufragiilor.

15:08 - A inceput sedinta de plen a Parlamentului. Urmeaza ca Sorin Grindeanu sa sustina un discurs si sa ceara votul Legislativului pentru Guvernul sau. Sunt necesare 234 de voturi pentru acordarea increderii noului Executiv.

14:30 - S-au incheiat audierile ministrilor propusi in Guvernul Grindeanu. Toti au primit aviz favorabil.

14:26 - Gabriel Petrea, propus pentru functia de ministru al Consultarii Publice si Dialogului Social, a primit aviz din partea Comisiilor de Munca ale Parlamentului, cu 29 voturi "pentru" si 15 "impotriva", dupa o audiere care nu a durat mai mult de zece minute, informeaza News.ro.

14:20 - Viorel Stefan, propus pentru functia de ministru al Finantelor Publice, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. Cele doua comisii au admis propunerea cu 19 voturi pentru, 11 impotriva si o abtinere.

14:16 - La randul sau, Florin Iordache, propus la Ministerul Justitiei, a fost avizat favorabil.

14:09 - Si Lia Olguta Vasilescu, propusa ministru al Muncii si Justitiei Sociale, a primit aviz favirabil.

13:55 - Gratiela Leocadia Gavrilescu, propusa pentru functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare juridice si de constitutionalitate.

13:48 - Este audiat Florin Iordache, propus pentru functia de ministru al Justitiei. Acesta considera ca, pentru succes in aceasta functie, trebuie "sa-ti alegi consilieri mai inteligenti decat tine si sa fie oameni care sa lucreze numai pentru tara".

In plus, doreste reviziuirea Codului Penal si al celui de Procedura Penala si "intarirea puterii judecatorului, singurul decident al procesului, care trebuie sa se simta independent de factorul politic".

13:27 - Si Pavel Nastase, propus pentru functia de ministru al Educatiei Nationale, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Parlament.

13:20 - Florian Bodog, propus la sefia Ministerului Sanatatii, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru sanatate si familie din Parlament cu 29 de voturi "pentru", opt "impotriva" si doua abtineri.

13:15 - Petre Daea a declarat ca principalele sale prioritati la minister in ceea ce priveste "agricultura Tarii Romanesti" vor fi acordarea la timp a subventiilor pentru agricultori, reabilitarea sistemului de irigatii pentru o suprafata de circa 2 milioane de hectare, dar si dezvoltarea sistemului antigrindina.

13:14 - Petre Daea, propus in functia de ministru al Agriculturii, a primit aviz pozitiv cu 23 de voturi pentru, 11 impotriva si nicio abtinere.

13:10 - Florian Bodog, propus la Ministerul Sanatatii, a primit aviz pozitiv in Comisiile reunite pentru sanatate.

13:01 - Deputatul PSD Viorel Stefan, propus pentru conducerea Ministerului Finantelor, este audiat in Comisiile pentru buget.

12:49 - Si Sevil Shhaideh a primit aviz pozitiv de la comisia de specialitate.

12:43 - Serban Constantin Valeca, propus pentru functia de ministru al Cercetarii si Inovarii, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Parlament.

12:31 - Adriana Petcu, propusa pentru functia de ministru al Apelor si Padurilor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite, cu 17 voturi pentru si 7 impotriva.

12:15 - Sevil Shhaideh, propusa pentru functia de vicepremier, ministru al Dezvoltarii Regionale, este audiata la aceasta ora in comisiile de specialitate.

12:11 - Marius-Alexandru Dunca, propus pentru functia de ministru al Tineretului si Sportului, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru invatamant, stiinta, tineret si sport ale Camerei Deputatilor si Senatului.

12:05 - Petre Daea, propus la Ministerul Agriculturii, este audiat in Comisiile reunite pentru agricultura.

12:01 - Si Ionut Vulpescu, propus pentru functia de ministru al Culturii si Identitatii Nationale, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului.

11:54 - Ministrul propus al Mediului, Daniel Constantin, a fost avizat favorabil cu 17 voturi pentru, 7 impotriva si nicio abtinere.

11:48 - Ministrul propus al Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat, la iesirea de la audieri, ca nu doreste sa dea niciun termen pentru realizarea proiectelor actuale de autostrazi si nu vrea sa promita finalizarea niciunui kilometru de autostrada, potrivit Agerpres.

11:39 - Si Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare cu 16 voturi pentru si 4 impotriva.

11:30 - Ministrul propus al Apararii Nationale, Gabriel Beniamin Les, a fost avizat pozitiv de comisiile pentru aparare. Les a fost avizat cu 19 voturi "pentru" si 11 voturi "impotriva".

11:12 - Daniel Constantin, propus la Ministerul Mediului, este audiat in comisiile parlamentare.

11:08 - A inceput si audierea lui Alexandru Dunca, propus la Ministerul Tineretului si Sportului.

11:03 - Ionut Vulpescu, propus pentru portofoliul Cultura si Identitate Nationala, este audiat in Comisiile reunite pentru cultura.

11:00 - Ministrul propus al Transporturilor, Razvan Alexandru Cuc, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 37 de voturi pentru, 13 voturi impotriva si o abtinere.

10:50 - Mircea Titus Dobre a declarat la finalul audierilor in comisiile de specialitate din Parlament, ca Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va fi desfiintata, urmand ca ministerul sa preia toti angajatii.

10:47 - Ministrul propus al Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost avizat favorabil de comisii.

10:42 - Carmen Dan a spus, la iesirea de la audieri, ca exista lipsa de personal in Ministerul de Interne, subliniind ca trebuie rezolvata aceasta problema.

"N-am venit pregatita cu intrebari, am venit pregatita cu programul de guvernare. S-au pus intrebari, s-a supus la vot, este decizia Comisiei, nu am influentat in niciun fel. Voi analiza foarte bine ce se intampla la Ministerul de Interne si care sunt vulnerabilitatile.

Ne confruntam cu o problema de subdimensionare a resurselor umane. Vom continua masurile de asigurare a dotarilor tehnice si logistice. In medie, ies din sistem 2.800 de cadre. Anul acesta ne-am confruntat cu o iesire masiva, de 12.000, dupa ce a aparut actul normativ privind pensionarile", a spus Carmen Dan.

10:35 - A inceput audierea lui Gabriel-Beniamin Les, propus la sefia Ministerului Apararii.

10:32 - Dispute la audierea ministrului propus la Interne, Carmen Dan. Presedintele Comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor, Dorel Caprar, a cerut presei sa paraseasca sedinta in care este audiat ministrul propus la MAI, Carmen Dan, pe motiv ca se vor discuta "probleme de siguranta nationala". Jurnalistii au protestat pe motiv ca aceasta nu este inca ministru, deci nu ar avea nici ea acces la astfel de informatii. Comisia a votat insa pentru o sedinta cu usile inchise.

10:30 - Si Carmen Dan, propusa la sefia Ministerului de Interne, a primit aviz pozitiv.

10:24 - Andreea Pastarnac a afirmat in cadrul audierii ca, in urma eforturilor diplomatice pe care le-a intreprins in urma cu un an, Israel a fost unul dintre primele state care au ajutat medical pentru tratarea ranitilor de la Colectiv, informeaza News.ro.

10:21 - Andreea Pastarnac, ministru propus la portofoliul pentru Romanii de Pretutindeni, a fost avizata favorabil de comisiile parlamentare reunite de specialitate, cu 26 de voturi "pentru" si 13 voturi "impotriva".

10:00 - Carmen Daniela Dan, propusa pentru functia de ministru al Afacerilor Interne, este audiata la aceasta ora.

09:52 - Ana Birchall a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite. Ea a primit 18 voturi "pentru" si 7 "impotriva".

In timpul dedicat intrebarilor adresate ministrului propus de catre membrii comisiei, deputatul PMP Eugen Tomac a parasit sala.

09:50 - "Audierea mea a fost relativ usoara, pentru ca in materie de politica externa avem nevoie de o politica nationala, sustinuta de toate fortele din Parlament. Una dintre intrebarile care mi-au fost adresate sunt (sic!) in legatura cu ideea pe care am lansat-o privind o noua lege din diaspora.

Vechea lege e dinainte de aderarea la UE, aderare care a facut sa avem un numar foarte mare de romani care traiesc si lucreaza in UE. Aceasta lege trebuie sa contina drepturile de care se bucura acestia, masuri pe care trebuie sa le ia Guvernul pentru ca ei sa se intoarca", a spus Melescanu, la iesirea de la audieri.

09:48 - Este audiata Andreea Pastarnac, propusa ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni.

09:45 - Si Florin Jianu a fost validat in comisiile de specialitate ale Parlamentului ca ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

09:42 - Teodor Melescanu a primit aviz pozitiv de la Comisiile de politica externa reunite.

09:40 - A inceput audierea lui Mircea Dobre, propus la sefia Ministerul Turismului.

09:15 - Este audiat Florin Jianu, propus la conducerea Ministerului IMM-urilor si antreprenorilor, portofoliu nou creat.

09:12 - Toma Petcu, propus ministru al Energiei, a primit aviz pozitiv in comisiile parlamentare.

09:00 - A inceput audierea lui Theodor Melescanu, propus la sefia Ministerului de Externe.

08:42 - A inceput audierea ministrului propus la Energie, Toma Petcu.

08:40 - Primii ministri audiati, Mihaela-Virginia Toader si Alexandru Petrescu, au primit aviz pozitiv din partea comisiilor. Petrescu a primit 40 de voturi pentru, 17 impotriva si o abtinere iar Toader 18 voturi pentru si 8 impotriva.

08:30 - Ana Birchall, propusa ministru delegat pentru Afaceri Europene, este audiata la Comisia pentru afaceri europene.

08:20 - Alexandru Petrescu a declarat ca ar dori sa restructureze complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

"Companiile aflate in dificultate, printre care si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara, nu vor fi inchise, ci vor trece printr-un proces de restructurare. Vom constitui un fond suveran de investitii care sa administreze activele statului. Vom acoda facilitati firmelor cu probleme pentru a le ajuta sa iasa din impas", a spus Petrescu.

Un parlamentar i-a atras insa atentia ca cele doua complexuri sunt in subordinea Ministerului Energiei.

08:17 - A inceput audierea lui Alexandru Petrescu, propus la Ministerul Economiei.

08:00 - Mihaela-Virginia Toader, nominalizata pentru postul de ministru delegat pentru Fondurile Europene, este audiata la aceasta ora.

*****************************

Dupa finalizarea audierilor, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului incepe sedinta la ora 15.00, pentru ca Sorin Grindeanu sa solicite votul de incredere al Parlamentului pentru lista ministrilor si programul de guvernare. Pentru investire este necesar votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Liviu Dragnea a anuntat, vineri, ca PSD si ALDE au convenit ca, dupa sedinta in care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de investitura, noul cabinet sa depuna juramantul in fata presedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19, iar prima sedinta de Guvern sa aiba loc la ora 21.

In aceeasi zi, Administratia Prezidentiala a anuntat, prin intermediul purtatorului de cuvant Madalina Dobrovolschi, ca presedintele Iohannis este de acord, "in principiu", ca guvernul Grindeanu sa depuna juramantul pe 4 ianuarie.

Cabinetul propus de Sorin Grindeanu are cel mai mare numar de ministri, nu mai putin de 26, dupa cel propus de Adrian Nastase in 2000, care avea 30 de ministri cu portofoliu sau delegati.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#guvern Sorin Grindeanu, #ministri guvern Sorin Grindeanu , #Guvernul Sorin Grindeanu