Noul Guvern a depus juramantul. Iohannis a fost ferm cu ministrii si ironic cu Dragnea: Invatati-i si pe ei programul de guvernare! (Video)

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 19:38
28395 citiri
Noul Guvern a depus juramantul. Iohannis a fost ferm cu ministrii si ironic cu Dragnea: Invatati-i si pe ei programul de guvernare! (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul desemnat Sorin Grindeanu si membrii Guvernului au depus juramantul de investitura, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis.

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, si Viorel Stefan, ministrul Finantelor, nu au tinut mana pe Biblie in momentul rostirii juramantului.

Dupa ceremonia care a durat jumatate de ora si nu s-a terminat cu sampanie, seful statului le-a transmis un mesaj ferm noilor ministri: sa livreze promisiunile facute de PSD in campania electorala.

"Aveti de indeplinit promisiuni complicate", le-a spus Iohannis. Presedintele a mai precizat ca ministrii lui Grindeanu trebuie sa faca in asa fel incat, cu toate cresterile salariale si scaderile de taxe si impozite promise, sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 3% si sa pastreze tendinta de crestere economica a Romaniei.

De asemenea, intr-o nota ironica, Iohannis l-a rugat pe Liviu Dragnea, "singurul care cunoaste programul de guvernare din scoarta in scoarta", sa ii invete si pe noii ministri.

Guvernul Grindeanu a primit mai devreme azi investitura Parlamentului, cu 296 de voturi pentru si 133 impotriva, dupa ce cei 26 de ministri au fost audiati pe repede-inainte, in doar cateva ore, in comisiile de specialitate, iar toti au primit aviz favorabil.

Apoi, Sorin Grindeanu si ministrii sai au mers la Palatul Victoria, unde a avut loc prima sedinta a noului Executiv. Urmatoarea a fost convocata pentru vineri, iar joi dimineata ministrii isi preiau mandatele.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, ceremonia de la Palatul Cotroceni:

19:55 - Dupa fotografie, seful statului a mers catre jurnalisti: "Va promit ca o sa ne vedem mai des zilele acestea. Seara buna!".

Intrebat despre sampania care este oferita de obicei cu ocazia ceremoniilor oficiale, presedintele Iohannis a raspuns: "Haideti sa lasam si pe maine ceva!".

19:52 - Seful statului a tinut sa-i salute pe presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si presedintele CCR, Valer Dorneanu, prezenti la ceremonia de la Cotroceni, pe care i-a numit "musafiri". In final, el i-a invitat pe toti la o poza.

19:50 - "Domnule presedinte Liviu Dragnea, aflaram de la televizor ca sunteti singurul care cunoaste programul de guvernare din scoarta in scoarta. Va rog eu frumos, invatati-i si pe ei. Va doresc tuturor mult succes pentru Romania!", si-a incheiat Iohannis discursul.

19:46 - "In fine, sunt convins ca juramantul de astazi v-a convins ca pentru Romania este foarte important sa va ingrijiti de securitatea nationala. Asta garanteaza si unitatea, si independenta, si integritatea teritoriala, si suveranitatea. Fara securitate nationala, aceste lucruri s-ar putea sa nu fie de la sine intelese. Securitatea nationala e in stransa legatura cu stabilitatea Romaniei. Pentru noi nu conteaza doar stabilitatea interna, ci si stabilitatea regionala. Romania e si poate sa ramana un pol de stabilitate si securitate in regiune", a subliniat seful statului.

19:43 - "Astept si asteptam cu totii sa gestionati in mod responsabil economia romaneasca, atat cat depinde de Guvern. Este extrem de important ca, dupa ce cresteti toate salariile, scadeti taxe si impozite, renuntati la impozite de multe feluri, sa ne gasim totusi intr-o zona a sustenabilitatii, sa avem o datorie publica rezonabila, un deficit de sub 3% daca se poate si, foarte important, cu toate aceste masuri sa aveti, va rog, grija ca economia romaneasca sa creasca.

Romania este, momentan, la capitolul crestere economica, sa zicem campioana europeana. E mare lucru! O crestere economica mult peste medie e ce ne dorim cu totii pentru a ajunge la acelasi nivel cu celelalte tari mai dezvoltate din UE", a aratat presedintele.

19:40 - "Eu va doresc sa aveti un mandat de succes, romanii isi doresc sa aiba un guvern de succes. Cateva lucruri, insa, cred ca se asteapta de la dumneavoastra, cel putin eu le astept si cred ca sunt in asentimentul romanilor cu aceste asteptari. Astept sa pastrati clara, vizibila si declarata orientarea euro-atlantica a Romaniei, sa intariti pozitia Romaniei in cadrul NATO si al UE.

Eu astept si multi asteapta sa faceti tot ce se poate sa sprijiniti o justitie independenta in Romania. Asta inseamna intarirea statului de drept. Ati jurat sa faceti tot ce puteti pentru o democratie matura in Romania. O democratie fara justitie independenta si stat de drept nu ne putem imagina in Europa", a mai declarat Iohannis.

19:38 - Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis membrilor Cabinetului Grindeanu ce asteapta de la ei in urmatori patru ani:

"Dati-mi voie sa va felicit pentru votul de incredere pe care l-ati primit in Parlament si pentru depunerea juramantului. Din acest moment, dvs. sunteti Guvernul Romaniei. Aveti o misiune grea. Aveti de indeplinit promisiuni complicate. Trebuie sa livrati ceea ce a fost promis in campania electorala", le-a spus Iohannis.

"Asa imi imaginez ca, dupa alegeri, trebuie sa porneasca un guvern. Campania electorala nu e doar un circ mediatic, cu toate ca si asta este. Iar in campanie s-au facut promisiuni, de asta ati fost alesi. Sper ca intr-o zi sa-mi explicati cum veti face in asa fel incat sa va incadrati intr-un deficit bugetar de 3%, sa cresteti salarii, sa scadeti impozite, TVA si multe alte lucruri. Eu imi doresc sa faceti aceste chestiuni", a continuat seful statului.

19:30 - Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, si Viorel Stefan, ministrul Finantelor, nu au tinut mana pe Biblie in momentul rostirii juramantului.

19:20 - Decretul semnat de seful statului privind numirea Guvernului Grindeanu a fost publicat in Monitorul Oficial.

19:10 - Cu putin timp inainte de inceperea ceremoniei, Klaus Iohannis a semnat decretul de numire in functie pentru membrii Cabinetului Grindeanu.

19:04 - Grindeanu a fost urmat de vicepremierul si ministrul Dezvoltarii Sevil Shhaideh, care, si de aceasta data, a depus juramantul cu mana pe Coran.

19:02 - Premierul desemnat Sorin Grindeanu este primul care depune juramantul. Urmeaza ca ministrii, rand pe rand, sa depuna si ei juramantul de investitura.

19:00 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns. Ceremonia a inceput cu intonarea imnului national al Romaniei.

18:52 - Sorin Grindeanu si ministrii din Cabinetul sau au ajuns la Cotroceni si il asteapta pe Klaus Iohannis, care va ajunge la ora 19:00, cand este programata sa inceapa ceremonia.

Foto: Capturi Digi24

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sorin Grindeanu juramant, #ministri juramant Cotroceni , #Guvernul Sorin Grindeanu