Ministrii lui Grindeanu au intrat in paine, tehnocratii pleaca la Bruxelles: Declaratii putine, ceremonii cu usile inchise

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 12:55
13324 citiri
Ministrii lui Grindeanu au intrat in paine, tehnocratii pleaca la Bruxelles: Declaratii putine, ceremonii cu usile inchise
Foto: Arhiva site/Administratia Prezidentiala

Ministrii Guvernului Grindeanu si-au preluat, joi, portofoliile de la predecesorii lor tehnocrati, dupa ce miercuri au primit votul Parlamentului si au depus juramantul la Palatul Cotroceni.

Noul Executiv a avut si prima sa sedinta miercuri, la ora 21:00. Premierul Grindeanu le-a atras atentia ministrilor sa mearga de dimineata sa isi preia ministerele si apoi ziua de joi sa o dedice "inventarului".

Doamnele au fost cele mai matinale. Printre primele care au ajuns la noul loc de munca au fost noul ministru al Muncii Olguta Vasilescu si colega sa de la Interne Carmen Dan. Intrebata de jurnalisti care vor fi primele masuri pe care o sa le ia Executivul, Olguta Vasilescu a raspuns ca "sunt 7 ordonante, o sa le prezinte cineva de la partid".

Insa majoritatea ceremoniilor s-au desfasurat cu usile inchise si ministrii noului Guvern au fost destul de rezervati in declaratii. Ba chiar unii dintre ei au intrat in ministere pe usile din spate, pentru a nu se intalni cu jurnalistii.

Cat despre tehnocratii care au asigurat pana acum guvernarea, unii dintre ei au parasit deja postul, cum e cazul lui Achim Irimescu, altii au anuntat ca se vor intoarce chiar de azi la Bruxelles, cum e cazul lui Dragos Tudorache. Si Raluca Pruna a spus ca isi va relua postul de la Bruxelles din februarie. In ce il priveste pe Dacian Ciolos, a plecat de la Palatul Victoria dupa aproape trei ore de discutii cu premierul Sorin Grindeanu, fara a face insa declaratii. Ciolos a anuntat insa miercuri ca va ramane in tara si va cauta solutii pentru a se implica in continuare in viata publica.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cum a decurs predarea stafetei de la tehnocrati la ministrii PSD si ALDE

12:55 - Intalnirea dintre premierul Sorin Grindeanu si fostul prim-ministru Dacian Ciolos s-a incheiat in jurul orei 12:40, dupa doua ore si jumatate.

Dacian Ciolos a plecat de la Palatul Victoria fara sa faca declaratii. Nici noul premier Sorin Grindeanu nu a stat de vorba cu jurnalistii.

12:26 - Fostul ministrul al Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, si-a prezentat la plecare bilantul. Ea spune ca a promovat o masura la fiecare 36 de ore scurse, iar mediul a devenit o oportunitate de dezvoltare, nu o bariera cum "in mod ingust a fost perceput pana acum".

12:11 - Sorin Grindeanu si Dacian Ciolos discuta si la aceasta ora. Cei doi s-au intalnit la Palatul Victoria de mai bine de doua ore.

11:22 - Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a postat, dupa ce i-a predat stafeta lui Florian Bodog, un lung mesaj pe Facebook in care lauda echipa alaturi de care a lucrat la minister.

"O parte erau deja in Bucuresti, multi au venit din Cluj, Timisoara, Sibiu, Craiova, Brasov, Londra, Oxford, Frankfurt, Viena, Washington. Nimeni nu a fost pila cuiva, nimeni nu a venit aici pentru a imi fi loial mie sau altcuiva. Toti au venit cu dorinta onesta de a face ceva pentru tara lor. Oricat de ciudat ar suna asta in astfel de vremuri, e purul adevar", scrie pe Facebook Vlad Voiculescu.

El spune ca si-ar dori ca orice ministru sa aiba o astfel de echipa si la final face si o precizare in preintampinarea eventualilor carcotasi: "Si da, chiar daca au fost in strainatate, astia ai mei chiar isi iubesc tara si au lasat multe in urma ca sa vina sa o serveasca... mai precis, impreuna au peste 60 de ani de experienta internationala, diplome si stagii la cele mai performante universitati ale lumii".

11:09 - Dupa ce nu a dorit sa disucte cu presa la sosirea la Ministerul de Interne si ceremonia de predare-primire a avut loc cu usile inchise, Carmen Dan tine jurnalistii departe si la prima actiune a sa. Dupa ce meteorologii au emis avertizati cod galben si portocaliu de ninsori si viscol in mai mult de jumatate de tara, Carmen Dan a convocat Comandamentul de Iarna la nivelul MAI, insa presa a fost anuntata ca va avea acces doar la primele minute din sedinta, pentru "oportunitati de imagine".

Daca initial fusese anuntat pentru ora 14:00, Comandamentul de Iarna a fost apoi devansat pentru ora 15:00.

10:58 - Fostul ministru de Interne, Dragos Tudorache, a predat stafeta succesoarei sale Carmen Dan si se intoarce chiar azi la Bruxelles, la postul de la Comisia Europeana.

"Intalnirea a durat aproape o ora. Am avut o discutie pe toate dosarele importante care sunt in lucru, pe toate chestiunile sensibile, inclusiv pe pregatirea pentru urmatoarele zile care vor fi mai dificile din punct de vedere al conditiilor meteo. Din cate inteleg, se va face si un comandament de iarna dupa-amiaza pentru a se asigura la nivelul ministerului ca raspunsul va fi cel adecvat", a precizat Dragos Tudorache, la plecarea din cladirea Ministerului de Interne, potrivit News.ro.

Intrebat daca are vreun regret legat de activitatea sa in guvernul Ciolos, Tudorache a raspuns: "Regrete? Nu. In general nu am in viata. Eu sunt multumit de aceasta perioada, ca am reusit sa demonstram ca se poate in aceasta tara sa se organizeze alegeri care sa nu fie contestate si este un lucru foarte important. Au fost si momente mai dificile, dar eu cred ca ministerul a reusit sa treaca prin ele cu bine".

10:54 - Ceremonii de predare-primire cu usile inchise si fara declaratii in fata presei au avut loc si la la ministerele Economiei, Energiei si Turismului.

10:50 - Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a preluat joi dimineata portofoliul Agriculturii, cu usile inchise, in cadrul unei intalniri doar cu secretarii din cadrul ministerului, deoarece Achim Irimescu a lasat toate documentele semnate pentru predare, dupa ce si-a dat demisia marti.

Daea a venit cu mult timp inainte de ora 09:00, iar la ora 10:30 inca purta discutii cu secretarii de stat, informeaza News.ro.

10:25 - Ionut Vulpescu si-a preluat mandatul de ministru al Culturii si Identitatii Nationale de la Corina Suteu.

"Astazi nu fac comentarii. Am spus ieri (miercuri, n.r.) cateva lucruri despre ce o sa fac in perioada urmatoare, in cadrul audierilor din comisiile reunite de la Camera si Senat. Mai multe lucruri, in scurt timp. Deocamdata, sunt lucruri ce tin de programul de guvernare", a declarat Ionut Vulpescu la sosire, potrivit News.ro.

Vezi aici cum a decurs audierea lui Ionut Vulpescu miercuri si ce declaratii a facut

10:21 - Ministrul Dezvoltarii Sevil Shhaideh a preluat stafeta de la Vasile Dincu. Fostul vicepremier in Guvernul Ciolos s-a aratat bucuros ca Shhaideh i-a spus ca va continua programele incepute de el.

10:14 - La Ministerul Sanatatii predarea s-a facut cu usile inchise. Ministrul Florian Bodog nu a dorit nici sa faca declaratii la intrarea in institutie. E de asteptat insa sa faca declaratii dupa preluarea safetei de la Vlad Voiculescu.

10:10 - La Ministerul Educatiei ceremonia de predare-primire era programata la 09:00, dar a inceput mai tarziu pentru ca actualul ministru, Pavel Nastase, a intarziat. El nu a folosit nici intrarea din fata a ministerului, pentru a evita jurnalistii, iar ceremonia de predare a stafetei s-a desfasurat cu usile inchise.

10:00 - A ajuns la Guvern si noul premier Sorin Grindeanu.

09:48 - La Palatul Victoria a ajuns fostul premier Dacian Ciolos.

09:20 - Florin Iordache a fost intrebat de jurnalisti, la intrarea in Ministerul Justitiei, ce va face in legatura cu inregistrarile prezentate de fostul deputat Sebastian Ghita: "Sa le vedem si discut cu colegii mei. Luam cea mai buna decizie si va anunt".

Iordache a mai spus ca "prioritati sunt intarirea statului de drept si cresterea increderii cetateanului in actul de justitie. Cea mai importanta este increderea cetateanului in actul de justitie corect, cu respectarea legii".

Amintim ca Iordache declara miercuri ca o lege a amnistiei si gratierii este de bun augur.

09:07 - La Ministerul Finantelor au ajuns si Anca Dragu si Viorel Stefan: "Avem multa treaba", a spus Stefan la intrarea in sediul institutiei.

08:54 - La ministerul Justitiei a ajuns Raluca Pruna. Ea a anuntat ca din februarie se va intoarce la Bruxelles.

"Sunt foarte incantata, cred ca am facut un mandat destul de bun. Am facut multe, dar am lasat si foarte multe lucrui nefacute", le-a spus Pruna jurnalistilor, confirmandu-le ca de la 1 februarie isi reia slujba de la Bruxelles.

Intrebata daca are sfaturi pentru succesorul sau Florin Iordache, Pruna a spus ca nu isi permite.

"E om politic si e mult mai in masura decat mine sa stie ce are de facut", a spus fostul ministru al Justitiei.

08:47 - Fostul ministru al Muncii, Dragos Pislaru, a venit la minister dupa cea careia trebuie sa ii predea stafeta, Olguta Vasilescu, insa cu un buchet de flori pentru succesoarea sa.

08:42 - Carmen Dan a ajuns la Ministerul de Interne sa isi preia portofoliul. Ea nu a facut declaratii la intrarea in cladire.

08:37 - Olguta Vasilescu a ajuns la Ministerul Muncii sa isi preia portofoliul.

Intrebata de jurnalisti cum va gestiona toate masurile populiste din programul de guvernare al PSD, fostul primar al Craiovei a raspuns tot cu o intrebare: "Ce inseamna masuri populiste, ca populatia trebuie sa traiasca mai bine?".

Intrebata si care vor fi primele masuri pe care le va lua la minister, Vasilescu a spus ca "cineva de la partid" o sa le prezinte: "Prioritatea zero e bugetul, trebuie sa dam ordonante de crestere a pensiilor si salariilor. Sunt sapte ordonante de urgenta, o sa le anunte cineva de la partid. O sa vedeti ca o sa respectam programul de guvernare si nu o sa fie niciun dezastru".

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#ministri Grindeanu preluare mandate , #Guvernul Sorin Grindeanu