Noul ministru al Justitiei crede ca o lege a amnistiei si gratierii este de bun augur

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 19:07
20636 citiri
Noul ministru al Justitiei crede ca o lege a amnistiei si gratierii este de bun augur
Foto: Arhiva Facebook/Florin Iordache

Florin Iordache, noul ministru al Justitiei, considera ca o lege a amnistiei si gratierii este de "bun augur".

"O lege a amnistiei si gratierii nu a fost sustinuta de noi in campania electorala, dar o astfel de lege discutata in Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Daca venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta si analiza este Parlamentul", a spus Iordache, miercuri, in fata presei, dupa audierea sa din comisia de specialitate a Parlamentului.

Intrebat de jurnalisti daca a fost printre initiatorii proiectului de lege din 2013, privind amnistia si gratierea, votat in asa numita "Martea Neagra", Iordache a replicat citat de Mediafax:

"Sunt niste articole de presa, dezbaterea in Parlament nu poate fi influentata de o persoana. Din punctul meu de vedere, locul in care pot fi modificate legile este Parlamentul. Ca se discuta intr-o parte sau in alta sunt speculatii de presa".

Citeste si Cel mai mare inamic al procurorilor anticoruptie va conduce Justitia din Romania

Ce isi mai propune Iordache

Printre obiectivele pe care Florin Iordache si le propune ca ministru al Justitiei, se numara revizuirea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, dar si o lege a raspunderii magistratilor dupa model european.

"Pornind de la faptul ca pentru a avea o Justitie buna avem, in primul rand, nevoie de legi bune, voi cauta sa readuc in actualitate unul dintre principiile fundamentale ale dreptului, si anume principiul securitati juridice, aruncat la colt in ultimul deceniu printr-o inflatie legislativa galopanta, prin acte normative contradictorii, incomplete si mai ales lipsite de predictibilitate.

In acest sens, voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal si a Codului de procedura penala, prin implicarea mediului academic, a asociatilor profesionale si a CSM", a afirmat Florin Iordache, citat de Agerpres.

El a invocat in acest sens peste 40 de decizii CCR, care vizeaza Cp si Cpp, adaugand ca acestea pot fi puse in concordanta in Comisia Juridica din Parlament.

"Voi cauta ca un text din Constitutie, fie ignorat complet de unii ministri ai Justitiei, fie abuziv exercitat de altii, sa devina cu adevarat operational. Am in vedere art. 132 din Constitutia Romaniei privind statutul procurorilor, potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea conform principiului legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei.

In acelasi timp, prin consultarea intregului corp profesional al magistratilor, dar si al societatii civile, voi incerca ca ministrul Justitiei sa fie un factor mai activ in promovarea unor politici publice in domeniul Justitiei, astfel incat increderea in justitie sa creasca", a sustinut Iordache in fata Comisiei Juridice.

Iordache a aratat ca are in vedere legea raspunderii magistratilor, elaborarea unor strategii de prevenire si control al criminalitatii in ansamblu si ca va sustine reinfiintarea Institutului de Criminologie deoarece, in opinia sa, a fost "abuziv desfiintat in 2007".

Guvernul Grindeanu a primit miercuri investitura Parlamentului, cu 296 de voturi pentru si 133 impotriva, dupa ce cei 26 de ministri au fost audiati pe repede-inainte, in doar cateva ore, in comisiile de specialitate, iar toti au primit aviz favorabil.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Florin Iordache ministru Justitie aministie, #Florin Iordache lege aministie gratiere, #Florin Iordache amnistie bun augur , #Guvernul Sorin Grindeanu