Un apropiat al lui Adrian Nastase, la un pas sa revina la sefia Ministerului Agriculturii. Dragnea: A fost iertat pentru acea "crima"

Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 19:39
7797 citiri
Un apropiat al lui Adrian Nastase, la un pas sa revina la sefia Ministerului Agriculturii. Dragnea: A fost iertat pentru acea "crima"
Foto: Ziare.com

Senatorul PSD Petre Daea, propus pentru conducerea Ministerului Agriculturii, este membru al partidului de peste 15 de ani si a mai condus ministerul in 2004, in Guvernul Adrian Nastase, fiind considerat un apropiat al acestuia.

Cariera profesionala si cea politica

Inginer agronom de profesie, social-democratul a absolvit Facultatea de Agronomie din Timisoara, in 1973, iar in perioada 1982-1983 si-a luat doctoratul in agronomie.

Petre Daea a fost in perioada 1973-1980 inginer stagiar, sef de ferma si apoi inginer la CAP Sisesti din judetul Mehedinti.

Mai tarziu, a devenit directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) si seful adjunct al sectiei pentru probleme de agricultura la Consiliul Judetean Mehedinti.

Intre 1989-1996 a fost inginer la Statiunea de Cercetare Productie Pomicola din Mehedinti si apoi a revenit la DGAIA ca director general din judetul Mehedinti, activand in aceasta institutie judeteana pana in 2002.

Din martie 2002 si pana in iulie 2004 a ocupat functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si este membru PSD din 2001.

Petre Daea a mai ocupat functia de ministru al Agriculturii, chiar daca pentru o perioada scurta, iulie-decembrie 2004, in Guvernul Adrian Nastase. El a detinut, in perioada martie 2002-iulie 2004, functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

Iertat de Dragnea pentru "crima" Legii pensiilor speciale

Daea este unul dintre initiatorii proiectului de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, ca social-democratul a fost "iertat" de partid pentru "acea crima", fiind in prezent un om in care are foarte mare incredere din punct de vedere al stiintei agricole.

"Daca a facut acea crima, prin care a fost unul din initiatorii legii respective (legea pensiilor speciale - n.red.), a fost iertat de catre partid. Este un om in care eu am foarte mare incredere din punct de vedere al stiintei agricole si al implementarii partii domeniului agriculturii din programul de guvernare", a afirmat Liviu Dragnea, fiind intrebat despre cooptarea lui Petre Daea in Guvernul Grindeanu.

De asemenea, senatorul PSD a devenit controversat dupa ce a facut o serie de declaratii in 2007 in care a sustinut ca organismele modificate genetic nu ar fi daunatoare. El spunea ca organismele modificate genetic nu ar prezenta niciun pericol, argumentand ca toate fiintele sunt modificate genetic.

Ce avere are Petre Daea

Petre Daea detine doua terenuri in comuna Sisesti: un teren de 2.891,5 mp mostenit din 1968 si un alt teren, de 8.450 mp, in aceeasi comuna, pe care l-a dobandit prin reconstituirea dreptului de proprietate in perioada 1998-2005, potrivit declaratiei sale de avere din iunie 2016.

Pe langa cele doua terenuri, Petre Daea mai detine impreuna cu fosta lui sotie, Elena Daea, trei cladiri: una in Drobeta-Turnu Severin cu o suprafata de 63,69 mp pe care a cumparat-o in 2001, iar alte doua imobile in Sisesti. Cei doi s-au despartit in iunie 2012.

Social-democratul detine o masina Renault Fluence, achizitionata printr-un contract de leasing. Totodata, senatorul mai detine bunuri in valoare de 4.850 de euro (tablouri, obiecte din sticla de Murano sau altele).

Petre Daea mai are un cont de economii de 35.000 de lei, deschis in 2015 la BCR. Totodata, acesta are credite la banci in valoare totala de 53.000 de lei. Iar pe langa acestea se mai adauga datorii facute de actuala sotie, Camelia Luchian, de circa 50.000 de lei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Petre Daea ministru Agriculturii, #Daea propus ministrul Agriculturii, #Daea ministrul Agriculturii Guvern Grindeanu , #Guvernul Sorin Grindeanu