Controverse la audierea lui Carmen Dan, propusa la Interne: A fost acuzata ca avea intrebarile pregatite

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 11:50
28852 citiri
Controverse la audierea lui Carmen Dan, propusa la Interne: A fost acuzata ca avea intrebarile pregatite
Foto: Facebook/ Carmen Daniela Dan

Audierea lui Carmen Dan, propusa la Ministerul de Interne, in comisiile reunite pentru Aparare ale Parlamentului a fost marcata de controverse.

Mai intai, jurnalistilor nu li s-a permis sa asiste la audieri, iar apoi deputatul PNL Cezar Preda a spus ca propunerea pentru Ministerul de Interne "avea intrebarile pregatite de PSD".

Dupa ce Carmen Dan a intrat in sala comisiei si a inceput prezentarea mapei sale profesionale, presedintele Comisiei pentru aparare, Dorel Caprar (PSD), a informat presa ca nu poate participa la toata sedinta, anuntand ca vor fi facute declaratii la final.

"Doamnelor si domnilor de la presa, va rugam sa ne lasati sa ne desfasuram activitatea si apoi doamna ministru va sta de vorba cu dumneavoastra", a spus el.

Lucrarile comisiilor in care sunt audiati ministrii propusi la Interne si la Aparare au fost intotdeauna secrete, fara accesul presei, dar jurnalistii au contestat decizia, afirmand ca parlamentarii "trebuie sa isi asume" hotararea prin vot.

"Nu va dam afara. Daca tineti neaparat, putem supune la vot", a replicat Dorel Caprar.

Mai multi membri ai comisiei au fost vizibil iritati de incident, comentand fara microfon. In urma votului, doar 11 dintre cei 35 de membri ai comisiei au votat impotriva desfasurarii sedintei cu usile inchise, fiind vorba despre membrii PNL, USR si PMP.

Jurnalistii au atras atentia ca nu poate fi vorba despre secrete de stat in motivarea deciziei, avand in vedere ca noul ministru propus la Interne nu are inca o calitate oficiala, deci nu ar trebui la randul ei sa aiba acces la astfel de informatii.

"Sunt probleme de siguranta nationala, dupa care vom sta de vorba cu dumneavoastra, dupa ce doamna va fi audiata. Majoritatea comisiei a hotarat ca dumneavoastra sa ne lasati sa ne desfasuram activitatea", a insistat Caprar.

In 2015, la audierile ministrilor Cabinetului Ciolos, sedintele in care au fost audiati Petre Toba (MAI) si Mihnea Motoc (MApN) s-au desfasurat tot cu usile inchise.

Citeste mai multe despre Carmen Dan, fost prefect de Teleorman, care ar putea fi prima femeie ministru de Interne

De asemenea, dupa ce Carmen Dan a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de aparare, ea a spus ca a venit pregatita cu programul de guvernare, astfel incat a putut raspunde intrebarilor parlamentarilor.

"N-am venit pregatita cu intrebari, am venit pregatita cu programul de guvernare. S-au pus intrebari, s-a supus la vot, este decizia Comisiei, nu am influentat in niciun fel", a spus Carmen Dan.

In schimb, Opozitia a acuzat ca i-au fost adresate intrebari usoare, pregatite de PSD, precum care sunt directiile principale din MAI. Astfel, liberalul Cezar Preda a anuntat ca intreaga opozitie a votat impotriva avizarii, pe motiv ca ministrul propus nu era pregatit pentru alte intrebari decat cele de la PSD.

"Doamna e pusa acolo. Avea intrebarile puse, de la PSD. Cele clasice, care sunt directiile (din minister - n.red.) (...) Toata opozitia a votat impotriva, e clar ca e un ministru care isi asuma un program de guvernare facut de altcineva, vag si ineficient", a spus Cezar Preda.

Tot dupa audieri, Carmen Dan a fost intrebata de jurnalisti daca si-ar da demisia din functie, in cazul in care ar fi in situatia de a avea un dosar penal.

"Asa cum ma cunosc, nu am de ce sa fiu acuzata in vreun dosar, pentru ca rolul meu este sa muncesc", a spus Carmen Dan. La observatia ca a fost depusa o plangere penala impotriva sa, in acest an, cand era prefect al judetului Teleorman, asa cum scrie Lider in Teleorman, Dan a raspuns: "Despre ce plangere vorbiti, ca nu stiu?".

Ea a fost intrebata si de alte probleme de la nivelul institutiei pe care o va conduce, precum implementarea cotelor obligatorii de refugiati, insa a spus ca va da raspunsuri complete dupa ce va ajunge la minister.

"Sunt discutii pe care le voi analiza, sunt obiective pe care le voi discuta in momentul in care voi avea toate...", a explicat ministrul propus, fiind intrerupta de presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Dorel Caprar (PSD), care nu a mai dorit sa raspunda intrebarilor.

"Va avea timp doamna ministru sa va raspunda cand va ajunge la minister", a spus social-democratul.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Carmen Dan avizata pozitiv, #audieri Carmen Dan, #Carmen Dan propusa Interne , #Guvernul Sorin Grindeanu