De ce suntem condusi de incapabili?

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Duminica, 05 Februarie 2017, ora 09:04
23782 citiri

Acest articol urma sa aiba alt titlu. Dar nu am dorit ca cititorii sa creada ca am ceva personal de impartit cu actualii politicieni. Sau ca articolul cuprinde atacuri la persoana. Ceea ce voi face este sa discut in cheie teoretica.

Insa articolul este despre idiotii care ne guverneaza. Nu doar pe noi, aici si acum. Despre fenomenul general, al idiotilor care se asociaza intre ei si preiau guvernarea. Acestia sunt "incapabilii" din titlu.

Primul lucru care te frapeaza la guvernarea din multe tari este discrepanta dintre importanta pozitiei publice, pe de-o parte, si lipsa de calificare sau abilitati ale celor care ocupa aceste pozitii publice, pe de alta parte.

Dar lucrurile sunt mult mai grave in anumite state. Puterea este aici preluata de personaje despre care te intrebi daca sunt in toate mintile. Idioti - in sensul cel mai brutal al cuvantului. Indivizi care se lupta cu regulile gramaticale. Personaje care sfideaza logica.

Care nu au cunostinte de cultura generala. Dar cel mai important este altceva: acesti oameni au un comportament ingrijorator. Cu totul in afara normelor de bun-simt. Uneori sunt comici prin prostia lor ("Alta intrebare!"). Alteori sunt patologici.

Fenomenul este misterios. Ai spune ca - indiferent de cat de rai sunt guvernantii - ei ar trebui sa dea macar impresia unei minime competente sociale pentru a fi acceptati. Si totusi vedem ca in unele cazuri este pe dos. Tocmai capacitatea de a actiona ca un babuin scapat de la scoala ajutatoare ii face pe unii indivizi sa ajunga si sa se mentina la putere.

Iata de ce trebuie sa explicam. Iar pentru asta, trebuie sa analizam modul de comunicare in lumea interlopa. (Pentru cei care au rabdare sa citeasca un material mai profesional decat acest editorial, recomand cartea lui Diego Gambetta, Codes of the Underworld: How Criminals Communicate, Princeton 2011).

Sa pornim, asadar, de la chestiunea comunicarii. Puterea, pentru a fi recunoscuta si respectata (temuta), trebuie mai intai comunicata. Iar acest lucru se face prin semne. Iar semnalele transmise de membrii lumii interlope sunt suprinzator de similare cu acelea transmise de membrii guvernarilor corupte si dictatoriale. In fond, ambele tipuri de "elite" au scopuri comune: intimidarea, controlul teritorial si extorcarea de fonduri.

Priviti la un film cu mafioti. Si comparati apoi ce vedeti pe ecran cu comportamentul guvernantilor. Cautati mai ales detalii de acest gen. Personaje care se comporta neindemanatec, infantil. Cu un vocabular redus. Neadaptati la viata de om normal.

Aceasta este o adaptare la viata intr-un mediu de prada. Acesti indivizi trimit astfel un semnal foarte puternic catre cei de aceeasi teapa. Ca sunt si vor fi solidari. In orice.

Un om normal s-ar comporta altfel. S-ar duce la munca. S-ar duce la politie. Infractorii, mafiotii si guvernantii incapabili au insa nevoie de o garantie din partea celorlalti din grup ca asa ceva nu se va intampla. Ori, cea mai buna garantie este semnalata de acest comportament, aberant. Care dezvaluie ca individul respectiv oricum nu stie sa faca altceva. Nu are alternativa.

Intr-adevar, ceea ce da imediat de inteles comportamentul de cretin al mafiotului sau al politicianului incapabil este ca el nu poate "iesi din sistem". Nu are cum. Este legat de o viata de faradelegi precum acele creaturi de pestera pe care milioane de ani de evolutie sub pamant le-au atrofiat ochii, le-au eliminat blana si le-au crescut ghearele. La lumina zilei, ele mor. Dar in adancuri, trebuie sa te feresti de ele.

Idiotenia acestor oameni este, asadar, o trasatura dobandita prin evolutia grupurilor care extrag profit dincolo de marginile legii. Pentru ei nu este un handicap, ci dimpotriva, un avantaj.

Luati exemplul unei "gorile". Un individ pe care un boss mafiot il trimite sa stranga taxele de protectie. Este esential ca aspectul si comportamentul acestui individ sa transmita imediat un mesaj clar. "Nu te pune cu mine ca ajungi in cosciug!". Iar pentru asta gorila trebuie sa fie incapabila de a performa orice alta functie de om normal. Trebuie sa comunice imediat, prin prezenta sa, ca sentimentele normale - rationalitate, compasiune, teama de autoritati, etc. - nu i se aplica.

La fel se petrec lucrurile cu politicienii pe care ii vedem pe ecrane. Imbecilitatea lor este chiar capitalul lor investit. Este liantul care tine grupul impreuna. Ei nu pot avea o viata in afara "grupului infractional organizat" care a devenit Partidul ai carui lideri sunt. La cat de nedisciplinati sunt, la cat de ignoranti, la cat de obraznici sau de imprudenti sunt, nimeni nu i-ar angaja nici macar sa vanda tigai de teflon din usa in usa.

Si totusi ei conduc o tara, in dispretul a milioane de oameni. Explicatia, in cele din urma, are de-a face cu gradul de organizare. Acesti indivizi sunt un grup mic, insa organizat. Spre deosebire de milioanele de oameni din strada, pentru care costurile organizarii sunt considerabile. Oamenii normali trebuie sa plece de acasa, de la serviciu, pentru a iesi la demonstratii. Studentii trebuie sa lase cartea, muncitorii trebuie sa reunte la odihna. In schimb politicienii incapabili au transformat biroul functiei publice in loc de furat. Chiar si chefurile cu sampanie le trag tot in "spatiile de protocol".

Secretul lor acesta este. Solidaritatea. Atentie insa! Este adevarat ca ei sunt, ca indivizi, limitati. Insa solidaritatea aceasta de grup are o forta a sa, perfectata in zeci si sute de ani de evolutie. Cu acestia ne luptam. Idiotii sunt o forta a Naturii.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#guvern Sorin Grindeanu ordonante, #ordonante cod penal , #Guvernul Sorin Grindeanu