Doar un moment de bucurie. De veghe in epoca Toader?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 06:37
14696 citiri
Doar un moment de bucurie. De veghe in epoca Toader?

Dupa incheierea episodului sinistru al OUG 13 si 14, cred ca toti cei care au rezistat in fata asaltului feroce al puterii PSD-ALDE asupra statului de drept isi pot permite un moment de bucurie. Dar numai unul, pentru ca a fost castigata o batalie, razboiul se anunta lung si crunt.

Este o mare victorie a noii Romanii, europeana, matura si exigenta, pentru care Guvernul nu e nici tatuc, nici vataf. Importanta ei nu rezida doar in doborarea OUG 13, ci si in descoperirea sentimentului solidaritatii, cel mai important resimtit de protestatari potrivit studiilor sociologice, a faptului ca sunt multi si cand sunt uniti nimic nu le poate sta in cale.

Aceasta Romanie noua s-a descoperit numeric si si-a descoperit forta. Bucuria libertatii protestului si victoria obtinuta vor constitui combustibil pentru viitoare radicalizari ori de cate ori va fi nevoie de impiedicarea unor viitoare abuzuri si nu doar ale actualei Puteri.

Nimeni nu cred ca va mai putea face de acum ce a incercat Guvernul Grindeanu, fara riscul aproape iminent de a se trezi cu sute de mii de oameni in strada. Si protestatarii, si politicienii sunt convinsa ca au inteles acest lucru.

Dar asta nu inseamna ca PSD nu va incerca din nou. Semnele exista deja si va dau doar cateva exemple. Ordonanta 9/2017: "Teoretic, potrivit legii in vigoare, se pot angaja cheltuieli fara nicio limitare si fara raspundere", a explicat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Primarii au primit de la dl. Dragnea promisiunea ca salariile lor vor creste si ca legislatia va fi modificata pentru a fi aparati de poverile legale. Deja se discuta despre transformarea OUG 13 in proiect de lege care sa fie promovat prin forta Parlamentului.

Este adevarat ca PSD este in criza interna, dar fara speranta de reforma autentica, ci doar ca spectacol al unor reglari de conturi firesti cand liderul dictatorial sangereaza politic. Sau ni se pare ca Victor Ponta, marele critic al Guvernului Grindeanu si al vechiului rival Dragnea, o fi vreun reformist care sa dea speranta unei noi ere in PSD?

Si poate cel mai grav este ca PSD recurge la un discurs al urii impotriva celor care refuza sa mai paraseasca tara si au ales sa o apere in strada. Atatarea impotriva multinationalelor, a strainilor este extrem de periculoasa pentru ca ea vizeaza exact zona care le da protestatarilor independenta financiara pe care acest partid, mereu bazat pe electorat captiv, o detesta.

Nu ma indoiesc ca vor urma razbunari impotriva celor care au infrant PSD in aceasta teribila luna februarie.

Asadar, dupa momentul savurarii victoriei, cred ca trebuie reinceputa veghea extrem de vigilenta. Primul "obiectiv" - noul ministru al Justitiei.

Dupa toate informatiile de pana acum, cel mai probabil, acesta va fi fostul judecator CCR Tudorel Toader, un om asemeni acestor vremuri, cu lumini si umbre.

Pe de-o parte, presa a scris despre prietenia de petreceri a dlui Toader cu actualul puscarias Relu Fenechiu. Dl Toader a fost sustinut la CCR de Calin Popescu Tariceanu cu care, din informatiile mele, pastreaza o stransa legatura, ceea ce, avand in vedere raportarea liderului ALDE la Justitie, poate fi foarte problematic. Si pentru dl Toader anticoruptia o fi o gargara?

In 2012, dl Toader a fost unul dintre cei trei judecatori care a votat pentru validarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu, in pofida evidentei nerealizari a cvormului de 50%.

Si anul trecut, inainte de a parasi CCR, dl Toader a luat parte la decizia privind abuzul in serviciu, care practic a dezincriminat abuzurile comise prin incalcarea legislatiei secundare, adica incalcarea oricarei reglementari care nu este lege sau ordonanta.

Pe de alta parte, in scandalul OUG 13, dl Toader, desi nu a criticat explicit acest act al Guvernului PSD, a retezat explicatia manipulatoare privind dezincriminarea totala a acestei infractiuni prin decizia CCR:

"A fost o decizie interpretativa, care nu a mai suspendat norma juridica a abuzului de la art. 297 cod penal. (...) Din momentul publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, practic a operat o restrangere a faptelor care pot intra sub incidenta abuzului in serviciu, adica nu orice incalcare a unei norme juridice constituie un abuz, ci numai o incalcare a unei prevederi dintr-o lege, o ordonanta sau dintr-o ordonanta de urgenta a Guvernului. (...) Abuzul in serviciu, repet, ca infractiune, nu a suferit niciun moment de intrerupere, de suspendare. El s-a aplicat si se aplica in continuare", a explicat el intr-un interviu pentru Radio Iasi.

Aceasta explicatie exclude si teoria ca CCR ar fi impus introducerea unui prag de prejudiciu pentru abuzul in serviciu, lucru pe care dl Toader sper sa nu-l uite daca va ajunge ministru.

Mai e de notat si faptul ca dl Toader a fost unul dintre cei doi judecatori care au facut opinie separata in cazul deciziei CCR privind eliminarea SRI din supravegherea tehnica realizata in dosarele penale. Dl Toader a apreciat ca exceptia era inadmisibila.

Una peste alta, dl Tudorel Toader mi se pare in acest moment o mare necunoscuta si ramane de vazut care dintre cele doua laturi ale prestatiei domniei sale de pana acum va predomina la Ministerul Justitiei. Cred insa ca spune aproape cu certitudine doua lucruri:

1. Se putea cu mult mai rau, avand in vedere ca vorbim despre o numire cu binecuvantarea lui Liviu Dragnea, intr-un guvern care acum nici o luna lua cu asalt legea penala;

2. Tudorel Toader nu are un profil de "sinucigas" ca dl Iordache, ci mai degraba de supravietuitor, ceea ce ar putea sa il si sa ne scuteasca de chestiuni extreme.

Cum spuneam, vigilenta ramane cuvantul de ordine. Mana pe portofel!

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Tudorel Toader ministru justitie, #OUG 13 respinsa OUG 14 parlament , #Guvernul Sorin Grindeanu