Ministrul Educatiei explica decizia privind directorii de scoli: Era o discriminare!

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 13:16
72522 citiri
Ministrul Educatiei explica decizia privind directorii de scoli: Era o discriminare!
Foto: Blog Pavel Nastase

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, sustine ca a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior functiile respective, sa poata fi numite, doar temporar, in aceste posturi, pana la organizarea unui nou concurs.

Nastase a precizat ca a primit sesizari din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, potrivit carora constituie discriminare o nota a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, in functiile de director si director adjunct ramase vacante dupa concurs, sa fie numite persoane care au ocupat aceste functii in scolile respective si nu au participat la concurs, precum si persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Ministrul Educatiei sustine ca a luat, impreuna cu inspectorii generali, decizia de a da o derogare de la Metodologia pentru desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct, deoarece, "de luni, fiecare scoala din Romania trebuie sa aiba o conducere".

Pavel Nastase a precizat ca masura se refera la 358 de locuri de directori neocupate in urma concursului (5,59 la suta din totalul de peste 6.600) si la 308 posturi de director adjunct, la nivelul intregii tari.

"In nota care a fost data din partea predecesorului meu s-a spus ca pentru posturile ramase vacante in urma concursului pot fi nominalizate cadre, cu exceptia celor care au ocupat functiile de directori sau directori adjuncti in unitatile de invatamant respective si nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise", a spus ministrul Educatiei.

El a sustinut ca este vorba de o discriminare.

"Se considera o discriminare. Dupa ce nu mai esti pe functie, de ce nu ai putea sa participi la aceste nominalizari?", a spus Pavel Nastase.

Ministrul a adaugat ca a primit din partea CNCD solicitarea de a rezolva aceasta problema.

"Am spus sa facem o corectie, sa nu ii discriminam, oamenii astia au fost o perioada directori", a mai spus Nastase, precizand ca a gasit solutia modificarii metodologiei impreuna cu sindicatele din invatamant.

Pavel Nastase a mentionat ca masura este temporara, deoarece, in iunie sau, cel tarziu, in iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante.

"Pana la 1 septembrie, eu doresc sa fie rezolvata problema corect, transparent, prin concurs", a precizat ministrul.

El a adaugat ca, in urmatoarea perioada, va fi pregatita o metodologie, va fi aprobat un calendar si va fi anuntata o bibliografie pentru desfasurarea concursului.

Prima masura PSD in Educatie: Directorii de scoli care nu au promovat concursul pot reveni in functii

Profesorii care nu au promovat concursul pentru posturile de directori si directori adjuncti vor putea fi numiti in aceste functii, "prin detasare in interesul invatamantului", potrivit unei adrese emise vineri de ministrul Educatiei.

Conform documentului citat, numirea se va face de catre inspectorul general, cu avizul consiliului de administratie.

Documentul este aprobat de ministrul Pavel Nastase si de secretarul de stat Liviu Pop.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#directori scoli numiti PSD , #Guvernul Sorin Grindeanu