Romania noastra si Romania lor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Martie 2017, ora 06:27
14930 citiri
Romania noastra si Romania lor

Tocmai in ziua cand reprezentantii politistilor au iesit in strada pentru a cere doar respectarea legii, cea mai notabila decizie luata in sedinta de guvern a fost majorarea sumelor pe care le primesc ministrii si cei cu functii asimilate celor de ministru pentru cazare in Bucuresti, desigur, daca nu domiciliaza in Capitala.

Cam asta e ceea ce as numi Romania noastra si Romania lor.

Daca, pe diferite criterii, exista bani pentru sporirea chiriilor demnitarilor, care oricum nu erau nici pana acum chiar mici in raport cu sumele de pe piata, iata ca pentru a plati sporurile politistilor raportate la salariul minim real, stabilit de Guvernul Grindeanu in ianuarie, nu la unul de prin 2009, nu sunt bani.

Eu nu spun ca demnitarii trebuie sa fie prost platiti sau cazati intr-o garsoniera confort 3 din Rahova. Problemele mi se par altele.

Pe de-o parte, faptul ca intotdeauna primii pentru ale caror nevoi se gasesc bani sunt demnitarii.

Oricat populism se revarsa din discursuri, situatia este de fapt aceeasi. Va dau si exemplul ordonantei lui Gabriel Oprea care a majorat spectaculos salariile demnitarilor de rang inalt. Ea nu a ajuns sa fie aprobata sau respinsa de Parlament nici la un an si jumatate de la adoptare, desi saptamanal Liviu Dragnea promite ca o pune pe ordinea de zi a Camerei pentru a o respinge.

Si a doua problema tine de eficienta. Eu sunt perfect de acord cu demnitarii sa fie cazati in conditii de lux, sa primeasca salarii foarte mari, dar cu conditia sa merite investitia publica. Ce faceti voi, baieti si fete, de banii acestia pe care noi ii cheltuim pe voi?

Sa luam exemplul actualului Cabinet. Dupa cum spunea liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, in interviul pentru Ziare.com, pana la 31 martie, ar trebui adoptate in Guvern si trimise in Parlament, conform programului de guvernare-Biblie, 5 acte normative de maxima importanta: legea Sanatatii, a Educatiei, a salarizarii unitare, a functionarului public si Codul Economic al Romaniei. Niciunul dintre ele nu a fost pana acum discutat serios cu partenerii sociali.

In cazul legii salarizarii, situatia e dezastruoasa. Sindicatele nu au primit nici macar un draft, ceva inchegat cu cap si coada care sa denote o viziune. Au fost scurse pe surse niste tabele care aratau majorari consistente in sistemul de aparare si ordine publica, datatoare de speranta pentru restul, a mai iesit doamna ministru la cate o declaratie pe care maine a contrazis-o tot domnia sa, uite tichetul nu-i tichetul, uite dublarea, nu-i dublarea.

Cum ne putem imagina ca va iesi ceva serios din asa ceva? Mai ales intr-un sistem atat de haotic. Ceea ce vedem la politisti, adica importanta covarsitoare a sporurilor in venitul total, se intampla cam in toate domeniile bugetare. Adica salarii mici si sporuri mari, motiv pentru care baza de calcul a acestora e esentiala.

Si a fost nevoie sa se opuna, culmea culmilor!, sindicatele ca doamna ministru sa genereze o aberatie extrem de periculoasa, cu salarii mai mari in domeniul bugetar decat in sectorul economic. Dar cum sa fie altfel cat timp elaborarea unei legi atat de complicata a intrat pe mana unui ministru care nici terminologia specifica nu o stapaneste?

Sa va aduc aminte ca dna ministru de Interne este atat de competenta incat are nevoie de o schema pentru a intelege ca ultrasii sunt periculosi si principala lor distractie e bataia cu jandarmii? Dar ce conteaza cat timp stie sa paseasca atat de umil pe langa covorul rosu din fata ministerului rezervat adevaratilor sefi politici?

Sa mai vorbim de sinistrul episod al OUG 13?

Si nu intotdeauna e vorba de rea vointa, de interese obscure. Uneori, e vorba de pura incompetenta, efect inevitabil cat timp promovarile in functii se fac in primul rand pe criteriul obedientei, ca in cazul doamnei Dan, sau al jocului politic, ca in cazul doamnei Vasilescu.

Ei bine, banii dati pentru o asemenea contraperformanta sunt prea multi oricat de putini ar fi. Pentru ca rezultatul pentru tara e o mare paguba.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#chirii ministri Grindeanu, #protest politisiti sporuri , #Guvernul Sorin Grindeanu