Deputatii desfiinteaza notiunea de conflict de interese: Ce alegi intre o ruda geniala si un prostalau care nu ti-e ruda?

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 17:40
12654 citiri
Deputatii desfiinteaza notiunea de conflict de interese: Ce alegi intre o ruda geniala si un prostalau care nu ti-e ruda?
Foto: Facebook / Eugen Nicolicea

Deputatii din comisia juridica au dezincriminat partial, marti, conflictul de interese in cazul functionarilor public. Ei au reformulat infractiunea, astfel incat daca legea va fi promulgata, cei din urma vor scapa daca isi vor angaja rudele in cazul in care procurorii nu vor reusi sa demonstreze ca a fost prejudiciat interesul public.

In plus, deputatii juristi au mai impus un prag de 3 ani in care persoana condamnata pentru aceasta noua fapta nu mai poate ocupa din nou o functie publica. Pana acum nu exista un termen limita, instanta fiind cea care stabilea pe ce perioada introduce restrictia.

Concret, deputatii din Comisia Juridica au avizat favorabil proiectul de lege privind modificarea Codului Penal astfel incat notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici se desfiinteaza, fiind inlocuita cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane".

Este vorba despre modificarea art. 301 si 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Deputatii juristi au adoptat un amendament al lui Marton Arpad care are urmatorul cuprins: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani".

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea (foto), a explicat ca, in momentul de fata, exista mai multe confuzii.

"Exista in momentul de fata mai multe confuzii la art. 301 privind conflictul de interese. Spre exemplu, definitia la conflictul de interese este ca participarea sau luarea unei decizii in favoarea unei persoane cu care ai o anumita relatie de serviciu, de munca, de rudenie prin care s-a realizat un folos pentru persoana respectiva.

Asta inseamna ca judecatorii Curtii Constitutionale cand isi voteaza presedintele sunt infractori, deputatii cand isi voteaza presedintele, avand relatii de munca cu presedintele, sunt infractori, presedintele Romaniei cand si-a angajat consilieri cu care a lucrat, sa zicem la primarie, a comis o infractiune", a precizat deputatul PSD.

Deputatul a mai spus ca membrii Comisiei Juridice au copiat textul articolului 21 din Codul Penal si l-au introdus la articolul 301.

"Pentru ca am constatat ca exista cazuri in care nu sunt in stare anumite persoane sa citeasca doua articole coroborate, a trebuit sa copiem textul din art. 21 si sa il introducem in art. 301", a subliniat presedintele Comisiei Juridice.

Intrebat daca functionarii publici isi pot angaja rudele, Eugen Nicolicea a sustinut ca nu exista nicio restrictie in acest sens.

"Puteam si pana acum pentru ca asa scrie la articolul 21: exista o cauza justificativa exercitarea unui drept recunoscut de lege. Deci, daca ai voie sa angajezi si nu ai niciun fel de restrictie, vei angaja fara niciun fel de restrictie si aceasta nu constituie infractiune", a sustinut Eugen Nicolicea.

"Daca angajeaza o ruda proasta in dauna unui tanar competent e un prejudiciu, pentru ca activitatea institutiei merge mai rau. Daca alegi o ruda geniala care a luat premiul Nobel in dauna unui prostalau care nu e ruda cu tine evident ca nu e un conflict de interese", le-a mai explicat Nicolicea jurnalistilor.

Proiectul de lege a trecut tacit de Senat, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Pana in prezent, mai multi parlamentari au fost condamnati la diverse pedepse pentru ca si-au angajat rudele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#dezincriminare conflict interese rude demnitari , #incompatibil