Aberatia zilei: O lege pe cat de ridicola, pe atat de inutila

Joi, 08 Martie 2018, ora 19:24
12973 citiri
Aberatia zilei: O lege pe cat de ridicola, pe atat de inutila
Foto: Arhiva Pixabay

Urandu-le un sincer si calduros "La multi ani!" tuturor doamnelor si domnisoarelor cu ocazia zilei de 8 martie, aducem in atentia dumneavoastra o lege care ilustreaza foarte bine convingerea ca tara arde si Parlamentul se piaptana.

Orice barbat afla chiar inainte de a face primii pasi ca in data de 8 martie este sarbatorita FEMEIA, dar putini stiu ca exista si o zi speciala - 19 noiembrie - in care sarbatorim BARBATUL. Obligatoriu, adica printr-o lege adoptata in 2016 la initiativa unor barbati parlamentari si promulgata de presedintele Iohannis in ciuda ambiguitatii si, mai ales, inutilitatii ei.

Initiativa de a exista o Zi a Barbatului la nivel international s-a nascut in anii '90 si isi are originea in Trinidad si Tobago. Jerome Teelucksingh a fost cel care a ales data de 19 noiembrie, ea fiind ziua de nastere a tatalui sau, dar si data la care echipa nationala de fotbal a unit tara din dorinta fierbinte de calificare la Cupa Mondiala, trecandu-se astfel peste diferentele religioase sau sociale.

De atunci, Ziua Barbatului se sarbatoreste in 60 de tari, iar scopul ei este de a atrage atentia asupra unor aspecte privind sanatatea baietilor si barbatilor, abuzurilor la care ei sunt supusi, dar si pentru a promova modele masculine demne de urmat.

In Marea Britanie, de exemplu, in 2016 premierul Theresa May a sustinut un discurs in Parlament in care a vorbit despre subiecte delicate: rata sinuciderilor la barbati, numarul mare al agresiunilor la care sunt supusi, marginalizarea celor din cartierele sarace, discriminarea tatilor sau problemele specifice cu care baietii se confrunta in scoli.

La fel, anul trecut Ziua Barbatilor a fost sarbatorita in Marea Britanie prin dezbateri pe astfel de teme, strangeri de fonduri pentru barbatii fara adapost, discursuri motivationale la posturile de radio si televiziune sau controale de sanatate gratuite.

In Romania ati vazut asa ceva in zilele de 19 noiembrie? Chiar daca au existat, noi n-am gasit vreo urma pe Internet.

Legea privind Ziua Femeii si Ziua Barbatului a fost initiata de 6 senatori PSD si PNL, fiind votata cu o larga majoritate de Camera Deputatilor, decizionala.

Legea are 4 articole mari si late. Si ridicole pe deasupra:

Art. 1. - Se declara ziua de 8 martie Ziua femeii.

Art. 2. - Se declara ziua de 19 noiembrie Ziua barbatului.

Art. 3. - Autoritatile administratiei publice locale pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi acestor zile.

Art. 4. - Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune vor putea include in programele lor emisiuni dedicate promovarii drepturilor femeii sau, dupa caz, drepturilor barbatului.

Adica ce aduce nou aceasta lege, cata vreme primariile si TVR "pot", nu "trebuie" sa faca ceva in zilele decretate mai sus?! Daca nu se dadea legea, erau sanctionate institutiile respective sau cum?!

Risca vreo primarie sa fie amendata daca astazi, 8 martie, organiza o dezbatere publica despre cum poate o femeie sa avanseze profesional fara sa raspunda avansurilor sefului ei sau daca la data de 19 noiembrie barbatii primeau dedicatii muzicale la radio?

O lege votata, dar stupida, cum bine a remarcat hatrul Petre Daea chiar in timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor: "Cred ca multi din aceasta sala - si banuiesc si din afara salii - stiu ca 8 martie este o zi sfanta pentru cei cu care ne intalnim si cu care traim, motiv pentru care cred ca este de prisos sa dam noi o lege ca Ziua femeii sa fie pe 8 martie. Este legea sfanta in sufletul fiecaruia si o simtim ca atare. In ce ma priveste, n-am nevoie de recompensa pentru 19 noiembrie. Sper s-o primesc fara un temei legal".

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#lege Ziua Femeii Ziua Barbatului , #lege