Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Amenda pe steag - Ce risca primarii care nu cer aprobare de la Guvern

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 08:06
2472 citiri
Amenda pe steag - Ce risca primarii care nu cer aprobare de la Guvern
Foto: frontpress.ro

In Senat va fi dezbatuta o lege care reglementeaza dreptul primarilor de a arbora steaguri pe institutiile pe care le conduc.

Proiectul care a trecut luni de Comisia pentru administratie a Senatului si care asteapta acum un vot in plen prevede amenzi usturatoare pentru edilii care arboreaza steaguri pe primarii fara aprobarea prealabila a Executivului prin HG, informeaza Mediafax.

Orice unitate administrativ-teritoriala poate supune aprobarii Guvernului steaguri proprii, insa culoarea si insemnele distinctive ale steagurilor nu pot aduce atingere simbolurilor nationale si nu pot contine simboluri nationale ale altor state.

Pe steaguri pot fi reproduse stemele unitatilor administrativ-teritoriale, precum si denumirile acestora in formatul comuna/oras/municipiu dupa caz, judetul si Romania.

In plus, orice model de steag trebuie sa primeasca avizul consultativ al Comisiei Nationale de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane.

Daca in comunitate o minoritate are o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, denumirea unitatilor administrativ-teritoriale poate fi mentionata pe steag si in limba respectivei minoritati, se arata in actul normativ aflat in dezbatere la Senat.

Daca primarii nu se vor supune noii legi, risca o amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Cei care vor verifica respectarea legii sunt prefectii, indrituiti sa aplice si amenzile.

Legea a fost initiata de PSD si este semnata de Victor Ponta, Liviu Dragnea, Constantin Adascalitei, Ana Birchall, Mircea-Titus Dobre, Florin Iordache, Claudiu Manda, Manuela Mitrea, Rodica Nassar si Viorel Stefan.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de act normativ.

Prefectul de Covasna a somat noua primarii sa indeparteze steagul secuiesc

Anul trecut a izbucnit un scandal referitor la arborarea steagului Tinutului Secuiesc pe mai multe primarii din Covasna. Primarii au fost somati sa il dea jos, insa au refuzat, iar prefectul i-a trimis in judecata.

Frunda explica de ce vom avea o lege pentru steagul secuiesc

Atunci, consilierul premierului pe probleme de justitie, externe si minoritati, Gyorgy Frunda, a declarat ca s-ar putea adopta o lege care sa clarifice arborarea steagurilor locale pe cladiri publice, pentru ca steagurile secuiesti sa nu mai poata fi constestate.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#lege steaguri primarie, #steaguri aprobare Guvern primarie, #amenda primari steag , #lege