Atac la proprietate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Iunie 2008, ora 12:55
9510 citiri
Atac la proprietate

La final de sesiune, intre doua chiuluri si elaborarea strategiei de salvare a colegilor puscariabili, deputatii si-au gasit timp sa dea o lovitura mortala proprietatii din Romania.

Practic, Camera Deputatilor a votat cu voiosie si larga majoritate, de la stanga pana la dreapta, o noua nationalizare. Este vorba despre modificarea Legii 10/2001 potrivit careia proprietarii de drept nu vor mai putea dobandi in natura casele si terenurile, daca acestea au fost deja vandute catre chiriasi, in baza Legii 112/1995.

Fostii proprietari, dati la o parte in beneficiul noilor proprietari urmeaza sa primeasca despagubiri "in echivalent" de la stat. De unde? De la buget desigur.

Adica fiecare roman va contribui volens nolens la diferenta dintre pretul de ICRAL platit de chiriasul improprietarit si vloarea despagubirilor pentru prorprietar calculate la pretul pietii.

Si nu numai ca au prioritate, dar chiriasii improprietariti de-acum se pot bucura cum se cuvine de prada. Noua reglementare elimina interdictia de a vinde timp de 10 ani imobilul cumparat in baza Legii 112.

Un cadou minunat si pentru rechinii imobiliari care au acum sansa sa puna mana pe terenul de sub case vechi si impozante pe care numai interdictia de vanzare le mai salva de demolare.

Iar pentru ca fiesta sa fie totala si sampania sa curga, legea arunca la gunoi si interdictia vanzarii imobilelor aflate in litigiu. Adica bietul proprietar de drept, pana sa castige un eventual proces (la CEDO desigur ca in Romania nu mai are nicio sansa) nici macar nu va mai avea ce primi in natura, pentru ca imobilul in cauza va fi fost demolat inca din timpul procesului ca sa nu mai fie discutii.

Dreapta si stanga impotriva proprietatii

Senatul respinsese aceasta reglementare, insa odata votata de Camera, ea mai trebuie doar promulgata si publicata in MO pentru a intra in vigoare.

Initiativa a fost o conservatorilor Dan Voiculescu, Daniela Popa, Sabin Cutas, Bogdan Ciuca si Petru Calian (ex-PC), dar a beneficiat de o sustinere de invidiat - 97 de voturi pentru, 17 impotriva si 24 de abtineri. S-au impotrivit doar jumatate dintre liberali si doi UDMR-isti.

In schimb deputatii PD-L, de dreapta, au fost de acord cu aceasta perversa nationalizare. Democrat-liberalul Petru Calian considera ca "este inadmisibil ca astazi in Europa sa ne trezim cu foarte multi cetateni de drept care sa fie pur si simplu abandonati de catre societate. Trebuie sa votam astazi ca macar o parte dintre ei sa se bucure de o tara civilizata".

Si dreapta cea dreapta a ales partea chiriasilor, incalcand toate principiile de drept potrivit carora titlul de proprietate anterior are prioritate, evident, daca este valabil.

Cat despre stanga, nicio mirare. Noi stiam deja de la patriarhul PSD ca proprietatea e un moft, asa ca fostii proprietari sa fie fericiti ca primesc macar bani.

La dezbateri au curs rauri de lacrimi de mila chiariasilor traumatizati pana in pragul sinuciderii de ticaloasa retrocedare. Nicio vorba insa despre sinuciderea celor care si-au pierdut casele construite din munca lor, a partintilor sau bunicilor lor, casele care dincolo de valoarea imobiliara aveau o valoare sentimentala incomensurabila.

Legea votata in Camera este doar incununarea unui sir de atacuri la proprietate. Sa ne amintim ca la inceputul lunii, Inalta Curte de Casatie si Justitie dadea o decizie ambigua la cererea procurorului general de unificare a legislatiei in materie de retrocedare.

Judecatorii Curtii au ezitat atunci sa se plaseze ferm de partea principiilor de drept lasand deschise ditamai portile pentru chiriasi, chiar daca ele izbesc drept in fata reglementarile europene.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Legea 112, #retrocedari, #case nationalizate , #lege