Ziare.com

Avocatul Poporului a sesizat CCR pentru Legea finantelor publice locale

Joi, 15 Iulie 2010, ora 13:10

   

Avocatul Poporului a sesizat CCR pentru Legea finantelor publice locale
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la OUG 63/2010, pentru modificarea si completarea Legii finantelor publice locale si stabilirea unor masuri financiare, motivand ca ordonanta incalca mai multe prevederi constitutionale.

Avocatul Poporului a decis sa ridice in fata Curtii Constitutionale a Romniei (CCR) o exceptie de neconstitutionalitate privind OUG 63/2010, deoarece ordonanta "contine norme contrare unor prevederi din Constitutie".

Potrivit sursei citate, argumentele de neconstitutionalitate invocate de Avocatul Poporului au vizat, in esenta, faptul ca dispozitiile OUG 63 intra in contradictie cu articolul 115 alineatele 4 si 6 din Constitutia Romaniei, privind adoptarea ordonantelor de urgenta si limitele delegarii legislative, dar si cu articolele 120, 121 si 122 din Legea fundamentala, privind principiile de baza ale administratiei publice, autoritatile locale si consiliile judetene.

La inceputul lunii iulie, PNL a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG 63/2010, care modifica Legea finantelor publice locale.

Motivarile PNL in sesizarea facuta Avocatului Poporului

Liberalii motiveaza in sesizarea facuta Avocatului Poporului ca domeniul vizat poate fi reglementat doar prin lege organica, si nu prin Ordonante, autoritatile locale fiind institutii fundamentale ale statului.

PNL explica faptul ca, potrivit Constitutiei, Ordonantele de Urgenta nu pot afecta, printre altele, regimul institutiilor fundamentale ale statului, argumentand ca administratiile locale, care sunt vizate de OUG 63/2010, fac parte din randul acestor institutii fundamentale.

Liberalii argumenteaza ca, atata timp cat Legea finantelor publice locale este o lege organica, iar autoritatile publice locale sunt institutii fundamentale ale statului - deci nu pot fi reglementate prin Ordonante de Urgenta - aceasta lege nu poate fi modificata decat printr-o alta lege organica.

PNL mai atentioneaza ca si alte prevederi ale Ordonantei contravin Constitutiei, in special in ceea ce priveste autonomia locala, deoarece se impun de la nivel central un numar de posturi maxime, in conditiile in care, potrivit articolului 121 al Legii fundamentale, consiliile locale si primariile functioneaza ca autoritati administrative autonome. Aceasta prevedere se afla in contradictie si cu Carta europeana a autonomiei locale, mai spun liberalii.

Nu in ultimul rand, liberalii atrag atentia asupra contradictiei din fundamentarea Ordonantei, potrivit careia actul Guvernului este necesar in conditiile "situatiei extraordinare a carei reglementare nu mai poate fi amanata", si domeniile vizate - modul de intocmire a bugetelor locale, algoritmul de calcul al alocarii cotelor defalcate din impozitul pe venit, stabilirea numarului maxim de posturi in administratia publica locala si modificari ale denumirilor inscrise pe certificatele de inregistrare fiscala.

Sursa: rNews

Articol citit de 2004 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Trebuie

dat in judecata, refuzat plata unor impozite si modificarea sistemului actual care este in beneficiul unei maini de oameni care au capacitatea de manipulare. Ce economie e asta in care depinzi de niste date pe calculator? :) Cred ca stramosii nostri rad cu fundul de noi. Nu mai stim sa facem nimic, Majoritatea habar n-au ce sa faca daca i lasi in natura. Ar muri *** de foame.

 

Banii colectati din impozite nu mai ajung!

Statul se imprumuta saptamanal ca sa mai poata plati pana in decembrie salariile bugetarilor si pensiile. Nu se cheltuie bani din bugetul statului numai la nivel central ci si la nivel local.
Baietii lui Crin nu stiu cum sa faca sa blocheze mai bine guvernului PDL orice actiune care ar duce la echilibrare cat de cat a bugetului, dureroasa, e adevarat.
Dar ei cred ca daca vor ajunge acum la guvernare vor putea aplica alte masuri? Numai cine nu are cap nu pricepe ca masurile acestea dure au fost impuse de FMI si UE si ca nu exista variante mai blande!
Politicienii astia fac oriceca sa ajunga la guvernare, dupa care aplica exact masurile dure impuse de forurile mentionate mai inainte! Important pentru ei este sa poata sa-si plateasca datoriile de partid!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor