Opinii: Bestiile care ne fac oameni

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 05 Octombrie 2010, ora 17:13
7516 citiri
Opinii: Bestiile care ne fac oameni
Foto: Realitatea TV

Cunoasteti cazul invatatoarei din Caracal. Se afla in cea de-a 43-a zi de greva foamei. Cristina Anghel protesteaza astfel fata de masurile pe care Guvernul le-a luat si pentru cele pe care nu le-a aplicat, desi cele din urma aveau ca fundament o lege votata in Parlamentul Romaniei.

Sa nu pomenim nume, sa ne ferim sa aratam cu degetul inspre un partid sau altul. Nu mai este cazul. Ceea ce ar trebui sa trezeasca protestul invatatoarei merge dincolo de nume si sigle, dincolo de cutare politician sau ministru. Dincolo chiar si de presedinte. Destul a fost folosit exemplul ei de catre toti cei care au dorit sa isi faca jocul si sa isi ilustreze manipularile.

Cristina Anghel cere un lucru pe care l-am uitat cu totii, pentru ca el s-a banalizat, a devenit un cliseu, o naivitate, ceva pentru care doar prostii si-ar mai putea pune viata in pericol in aceasta lume - respectarea legii si dreptate. Doua notiuni care merg mana in mana, dar care in Romania este de la sine inteles ca au disparut, iar in absenta lor ceea ce ne guverneaza viata este accidentalul, arbitrariul si "micile intelegeri".

Invatatoarea se afla in greva foamei de 43 de zile pentru ca Legea majorarii salariilor profesorilor cu 50%, votata in Parlament si promulgata de catre presedinte, nu s-a aplicat niciodata. Mai exact, s-a aplicat doar in acele cazuri ale profesorilor care au dat in judecata statul. Din nou, legea este doar pentru cei care o cer si o castiga individual in Justitie. Nu este o lege pentru toti, ci Legea junglei, al celui care poate si vrea sa se lupte, sa se bata pentru dreptatea sa. Pentru cei care au putere.

Cristina Anghel intelege ca nu asa ar trebui sa functioneze legea, ci in mod egal pentru cei care a fost adoptata. Pentru aceasta idee care sta la baza civilizatiei insasi, invatatoarea noastra ofera o lectie, cu riscul propriei vieti, intregii tari. Ea ne invata ca diferenta intre triburile primitivilor, unde muschiul si agilitatea instinctelor fac legea, si statul modern, in care avem pretentia sa ne imaginam ca traim, consta tocmai in respectarea unor norme si legi asupra carora am cazut cu totii de acord de la inceput.

Exemplul de civilizatie oferit gratuit de Cristina Anghel ar trebui sa ne dea de gandit, sa ne faca pe toti solidari cu ideea sa. Nu mai conteaza cine a votat in Parlament, nu mai conteaza cine a amanat aplicarea legii, cine a promulgat-o si de ce sau cine inca refuza sa o puna in practica. Nu conteaza nici motivele pentru care aceasta lege nu devine realitate. Nimic nu iarta sistemul ticalos. Niciun discurs politic, nicio analiza jurnalistica, nicio explicatie economica nu ar trebui ingaduita.

O lege votata, promulgata si publicata in M.O. trebuie sa devina realitate, sa fie respectata, iar cei care refuza sa o aplice ar trebui sa fie judecati. Desigur, o iluzie candida si naiva, daca e sa ne amintim in ce tara traim, cine suntem, ce traditii avem sau ce gen de oameni ne conduc.

"Am ajuns in situatia sa nu imi mai pese de nimic. In momentul in care de la presedinte in jos nimeni nu vrea sa aplice legea, iar aceasta tara este o tara a arbitrariului, ce conteaza un om in plus sau in minus?" Buna intrebare pentru noi toti - ce conteaza o viata in plus? De la care numar in sus incep vietile noastre sa conteze pentru ei, pentru cei care ar trebui sa aplice legea?

Cand cineva este gata sa isi dea viata pentru un lucru despre care toti am ajuns sa credem ca e o prostie, desi ar trebui sa fie cel mai important din viata noastra, atunci putem sa ne plecam umiliti capul in pamant. Suntem ceea ce am devenit si nimic din ceea ce ni se intampla nu este fara un motiv. Meritam ceea ce primim. Un invatat a spus odata ca nu te poti plange ca esti calcat in picioare, daca te-ai facut singur rama. Ar fi bine sa nu uitam ca inca ne putem ridica de la pamant.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#invatatoare greva foamei , #lege
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Satana Basescu... un biet diavol. Securismul/satanismul constient mai are azi cativa adepti... persoane frustrate, deziluzionate, pervertite.