Bucurestenii vor o Capitala fara sectoare - Sondaj

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 16:32
3986 citiri
Bucurestenii vor o Capitala fara sectoare - Sondaj
Foto:Romania Libera

Cititorii Ziare.com care au votat la sondajul privind posibila desfiintare a atributiilor sectoarelor Capitalei printr-o lege pe care o pregateste actuala Putere s-au aratat de acord cu aceasta masura.

Sondajul s-a realizat in perioada 28 ianuarie-4 februarie si la el au participat 3.836 de votanti. Dintre acestia, 1.950, adica 50.83%, s-au declarat de acord cu desfiintarea atributiilor administratiilor primariilor de sectoare. Alti 1.472, adica 38.37%, sunt impotriva unei asemenea masuri, in timp ce 10.80%, reprezentand 414 oameni, au votat "nu ma intereseaza".

Sunteti de acord cu desfiintarea sectoarelor Capitalei.

Subiectul desfiintarii atributiilor sectoarelor a reintrat in actualitate dupa ce presedintele PD-L Bucuresti, Elena Udrea, a scris pe blogul sau ca impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesara si propune convocarea unui referendum pe aceasta tema.

"Legea Capitalei este un demers politic legitim si util. Simplifica traseul deciziei administrativ-politice si reduce birocratia. Creeaza premisele unei strategii cu adevarat unitare de dezvoltare a Bucurestiului si elimina baronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare. Mai mult decat atat, prin propunerea ca membrii Consiliului General sa fie alesi uninominal, reda puterea bucuresteanului", explica Udrea.

Interesele doamnei Udrea?

Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, afirma ca schimbarea Legii Capitalei are un singur scop: sa serveasca interesele gruparii din care face parte Elena Udrea.

"Vorbim aici de gruparea care a facut-o posibila, printre altele, pe Elena Udrea. Care a inventat-o, a promovat-o si ale carei interese le reprezinta doamna in cauza. Cautati-i dumneavoastra printre 'regii asfaltului' sau printre oamenii care, pe vremuri, erau numiti de 'taticul' lor de astazi, 'mafia personala a lui Adrian Nastase'", a declarat Andrei Chiliman, pentru Ziare.com

Primarul liberal mai considera ca o unificare a administratiei Capitalei ar insemna punerea banilor bucurestenilor la mana Elenei Udrea.

"Pentru Alianta PNL-PC, prioritare sunt doua aspecte: pe termen scurt, oprirea aplicarii planului Elenei Udrea si al gruparii sale de a pune mana pe toti banii publici ai bucurestenilor si, pe termen mediu, construirea unei oferte viabile, de centru-dreapta, pentru dezvoltarea orasului pe principiul descentralizarii, al aducerii deciziei cat mai aproape de cetatean".

Mamut cu picioare de lut

Nici primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, nu este de acord cu desfiintarea sectoarelor. El a declarat pentru Ziare.com ca intentia PD-L de a desfiinta prin lege primariile de sector ar crea o structura greoaie si nedemocratica.

"Daca se da aceasta lege, se creeaza un mamut cu picioare de lut. Pana va incepe acest mamut sa functioneze dureaza 2-3-5 ani. Bucurestiul nu are nevoie de asa ceva. Decizia va fi in Consiliul General, nici macar de catre Primarul General. Ei (n.r. consilierii municipali) vor decide soarta bucurestenilor. Degeaba esti numit director sau cum s-o numi, nu mai poti face un angajament, nu mai mergi in fata electoratului", a declarat Piedone, pentru Ziare.com.

In opinia sa, o asemenea lege ar fi "cu siguranta nedemocratica": "Moral si legal ar fi consultarea cetateanului. Sa lasam cetateanul sa decida, ca el e contribuabilul".

PD-L pierde politic

In schimb, primarul PD-L al Sectorului 6, Cristian Poteras, are o alta viziune asupra subiectului si crede ca legea ar aduce eficientizarea administratiei, iar ca partidul din care face parte o promoveaza in ciuda faptului ca ar pierde din punct de vedere politic.

"Plecam cu gandul ca propunem ceva eficient, un aparat legislativ care sa-l serveasca mai bine pe bucurestean. Practic PD-L pierde politic prin adoptarea acestei legi, dar noi vrem sa abordam legi care pe termen lung sa serveasca cetateanul cat mai bine", a spus Poteras pentru Ziare.com.

Primarul de la sectorul 6 e de parere ca PD-L poate sa-si piarda toti reprezentantii din cauza acestei legi, din cauza faptului ca la ora actuala independentul Sorin Oprescu e favorit pentru a castiga un al doilea mandat ca edil al Bucurestiului.

"Nu e adevarat ca desfiintam primariile, administratiile. Facem un aparat cat mai eficient Primarului Capitalei, atat timp cat domnul Oprescu are cele mai mari sanse sa fie ales Primarul Capitalei", a adaugat Poteras.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sondaj atributii sectoare Capitala, #desfiintare atributii sectoare , #lege