Camera Deputatilor a adoptat Tratatul european de guvernanta fiscala

Marti, 08 Mai 2012, ora 20:31
1922 citiri
Camera Deputatilor a adoptat Tratatul european de guvernanta fiscala
Foto: Arhiva

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de prima Camera sesizata, Tratatul de guvernanta fiscala, cu 237 de voturi "pentru" si doua abtineri.

Actul, intitulat "Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare" vizeaza intarirea disciplinei fiscale cu elementele de deficit structural de 0,5% din PIB si o datorie publica de 60%.

Camera Deputatilor este prima Camera sesizata in legatura cu acest Tratat, Senatul este for decizional.

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, declara, recent, in plenul Parlamentului, ca o ratificare rapida a Tratatului de guvernanta fiscala de catre Romania este "cruciala".

La inceputul lunii martie, un numar de 25 state ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat Pactul fiscal european, care prevede in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Conform procedurilor, documentul trebuie ratificat in parlamentele statelor membre pentru a putea fi aplicat.

Astfel, Tratatul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013, dupa ce va fi fost ratificat de cel putin 12 state contractante din zona euro sau in prima zi a lunii urmatoare ratificarii de catre cel de-al 12-lea state membru al zonei euro, aplicandu-se data care intervine mai intai.

Tratatul prevede obligatia de a mentine un deficit structural ce nu poate depasi obiectivul national pe termen mediu, stabilit pentru fiecare stat membru in parte, cu o limita inferioara de 0,5% din PIB, la preturile pietei.

In cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, deficitul structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB.

Deficitul bugetar ciclic maxim plus cel structural trebuie sa se incadreze in limita de 3% din PIB.

In cazul in care se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, se va declansa automat un mecanism de corectie, ce trebuie introdus in legislatia nationala de fiecare stat membru, la fel ca si asa-zisa "regula de aur", privind limitarea deficitului structural. Daca un stat membru nu transpune aceste doua prevederi in legislatia nationala, poate fi sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Nerespectarea deciziei acestei instante poate duce la o sanctiune financiara de maximum 0,1% din PIB-ul tarii respective.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Camera Deputatilor adoptat Tratat fiscal, #Camera Deputatilor adoptare tratat fiscal, #Camera Deputatilor tratat fiscal, #adoptare tratat fiscal Romania , #lege