Castrarea pedofililor, pe cand si in Romania?

Joi, 20 Februarie 2014, ora 10:47
3996 citiri
Castrarea pedofililor, pe cand si in Romania?
Foto: maramuresmedia.ro

Dupa ce Parlamentul din Macedonia a adoptat, zilele trecute, o lege care permite castrarea chimica a pedofililor, senatorul PMP Ciprian Rogojan, initiatorul unui proiect asemanator pentru Romania, sustine ca, in prezent, "se lucreaza intens la textul legii" pentru a-l armoniza cu reglementarile europene.

Ciprian Rogojan a initiat propunerea legislativa pe vremea cand era membru al PDL, in luna aprilie a anului trecut, alaturi de senatorul PSD Gabriela Firea si senatorul Marian Vasiliev, care a trecut recent de la PP-DD la UNPR. Proiectul legislativ a fost depus in Parlament in decembrie 2013, insa a fost respins de Camera Deputatilor.

Ziare.com a vrut sa afle in ce stadiu se mai afla initiativa legislativa si daca aceasta va fi scoasa din sertar si pusa in dezbatere publica din nou, in conditiile in care tot mai multe tari europene si nu numai adopta acte normative care inaspresc pedepsele pentru pedofili si violatori.

Pedofilii, castrati numai cu acordul lor

Proiectul de lege presupunea castrarea chimica, in timpul detentiei, a pedofililor condamnati, dar numai cu acordul acestora. Ei pot primi astfel o pedeapsa mai usoara daca accepta aceasta procedura, care reprezinta un tratament hormonal reversibil.

In perioada in care pedofilul nu va mai putea intretine relatii sexuale, respectiv de trei ani, el va primi, de asemenea, si consiliere psihologica. In cazul pedofililor recidivisti vorbim deja despre o masura definitiva, castrarea chimica fiind ireversibila.

Senatorul Cici de la Sistem vrea castrarea chimica a violatorilor si pedofililor

Cei trei initiatori au analizat mai multe legi din Germania, Franta, Polonia, Danemarca sau Rusia, unde recidiva a fost considerabil redusa dupa implementarea unor acte normative care permit castrarea chimica.

In Macedonia se poate

In plus, Macedonia, o tara balcanica mai putin dezvoltata decat Romania, s-a apropiat cu un pas de unele state membre UE, dupa ce Parlamentul a adoptat recent o lege care spune ca pedofilii aflati la a doua abatere vor fi castrati chimic.

Referitor la condamnatii aflati la prima abatere, reglementarea din Macedonia se aseamana cu initiativa romaneasca. Ei pot beneficia de o condamnare mai scurta in cazul in care sunt de acord sa fie castrati chimic.

O tara din Europa introduce castrarea chimica a pedofililor

Pedofilii din Polonia vor fi castrati chimic

"Ma bucur ca legea adoptata recent de Parlamentul macedonean se bazeaza pe Directiva Parlamentului European si a Consiliului Europei din 13 decembrie 2011 privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatarii sexuale a copiilor si a pornografiei infantile. Pe aceeasi directiva se bazeaza si initiativa noastra.

Mi se pare absolut normal ca si tara noastra sa-si armonizeze legislatia in conformitate cu ceea ce se intampla in UE. Castrarea chimica a pedofililor se aplica in tari din UE precum Marea Britanie, Franta, Germania, Polonia, Cehia si chiar in alte parti ale lumii: Iran, Statele Unite si Canada", a declarat Ciprian Rogojan.

Un nou text, promovat in Parlament

Intrebat daca exista planuri referitoare la o readucere in discutie a proiectului de lege, senatorul a raspuns: "Da, avem planuri pentru promovarea in Parlament a acestei initiative legislative. Se lucreaza intens la textul legii in incercarea de a fi cat mai armonizat cu legislatia europeana si cea romaneasca".

Rogojan a subliniat ca problemele se regasesc in legislatia din tara noastra, in conditiile in care noul Cod Penal, intrat in vigoare de la 1 februarie, prevede pedepse mai usoare pentru pedofili, incestuosi si violatori.

"Problemele apar in ceea ce priveste legislatia romaneasca. Noul Cod Penal romanesc reduce pedeapsa maxima care poate fi aplicata incestuosilor si pedofililor, de la 18 la doar 12 ani de inchisoare. Mai blanda este legea si in cazul in care victima unui viol moare sau isi pune capat zilelor, in urma agresiunii.

Astfel, daca acum violatorii risca, in aceste cazuri, de la 15 la 25 de ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod, ei vor putea primi doar pedepse cuprinse intre 7 si 18 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi", a explicat parlamentarul.

Parlamentarii si BOR, in lupta cu pedofilii - urmeaza castrarea?

In cadrul unei dezbateri pe aceasta tema organizate la Palatul Parlamentului, in luna iunie a anului trecut, la care au participat demnitari, medici si psihologi, un purtator de cuvant al Patriarhiei a declarat ca Biserica sustine aceasta initiativa legislativa daca se refera la pedofilii recidivisti.

Pe de alta parte, un preot contactat de Ziare.com a spus ca nu este de acord cu pozitia Patriarhiei referitoare la situatia pedofililor. "Eu nu reprezint Biserica, sunt o persoana particulara, daca e o parere oficiala, eu ma subsumez acesteia, dar sigur ca nu este buna o astfel de atitudine, pentru ca nu e natural", a sustinut preotul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#castrare chimica pedofili, #lege castrare pedofili, #proiect legislativ castrare pedofili, #Ciprian Rogojan castrare pedofili , #lege