CCR: Prevederile privind acordarea de despagubiri detinutilor politici, lipsite de claritate

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 22:42
5102 citiri
CCR: Prevederile privind acordarea de despagubiri detinutilor politici, lipsite de claritate
Foto: realitatea.net

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutionala o prevedere a Legii 221/2009, referitoare la acordarea de despagubiri fostilor detinuti politici, ca reglementarea este lipsita de claritate si previzibilitate, ceea ce a condus la o aplicare incoerenta.

CCR a admis, pe 21 octombrie, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in peste 180 de dosare, si a decis ca prevederile articolului 5 alineatul (1) litera a) teza intai din Legea nr.221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt neconstitutionale.

Prevederile declarate neconstitutionale arata ca "orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare[...]".

Curtea arata, in motivarea deciziei, ca prin respectiva prevedere de lege "se dilueaza scopul pentru care au fost introduse aceste despagubiri, intrucat nu se poate considera ca mostenitorii de gradul II au aceeasi indreptatire la despagubiri pentru daune morale suferite in perioada comunista de predecesorul lor, ca si acesta din urma".

Pe de alta parte, judecatorii Curtii sustin ca textul de lege criticat este prea vag si incalca regulile referitoare la precizia si claritatea normei juridice.

"Lipsa de claritate si previzibilitate a dispozitiilor referitoare la acordarea despagubirilor din Legea 221/2009 a condus la aplicarea incoerenta a acestora, instantele de judecata acordand despagubiri in valoare de pana la 600.000 de euro, ceea ce reprezinta o aplicare excesiva si nerezonabila", arata CCR.

Totodata, CCR arata, in motivare, ca scopul acordarii de despagubiri pentru daunele morale suferite de persoanele care au fost persectutate in perioada comunista nu este atat repararea prejudiciului suferit, prin repunerea persoanei persecutate intr-o situatie similara cu cea avuta anterior, ci de a produce o satisfactie de ordin moral. De asemenea, Curtea a apreciat ca nu poate exista decat o obligatie "morala" a statului de a acorda despagubiri celor persecutati in perioada comunista.

Totodata, judecatorii Curtii Constitutionale arata ca, in domeniul acordarii de despagubiri persoanelor persecutate din motive politice in perioada comunista, exista reglementari paralele, adica Decretul - lege 118/1990 si OUG 214/1999, si Legea 221/2009.

"Aceste despagubiri sunt menite a produce satisfactia morala a recunoasterii faptelor nelegale, a incalcarilor drepturilor omului, comise in perioada comunista, iar nu a compensa in bani suferinta persoanelor persecutate", se mentioneaza in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#curtea constitutionala, #despagubiri detinuti politici , #lege