CCR urmeaza sa solutioneze, marti, sesizarile privind Legea Educatiei

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 09:05
1513 citiri
CCR urmeaza sa solutioneze, marti, sesizarile privind Legea Educatiei
Foto: Agepres

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa solutioneze, marti, sesizarile PNL, PSD si PC, precum si cea a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, referitoare la Legea Educatiei, dupa ce a amanat luarea unei decizii saptamana trecuta.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a contestat Legea Educatiei la Curtea Constitutionala motivand ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala.

Potrivit lui Geoana, Legea Educatiei Nationale a fost considerata adoptata in ciuda faptului ca acest proiect a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, in urma deciziei Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

El a completat in sesizare ca Legea Educatiei se afla in dezbatere parlamentara la Senat, isi continua traseul legislativ, in prezent aflandu-se din nou la comisia de specialitate, unde a fost retrimisa de plen, la propunerea reprezentantilor Guvernului.

Si reprezentantii Opozitiei au contestat Legea Educatiei la CCR, acuzand neconstitutionalitatea textelor, dar si modul de adoptare a acestui act normativ.

Ei au sustinut in sesizarea adresata CCR ca Legea Educatiei este viciata de neconstitutionalitate in ansamblu, fiind incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern.

Potrivit Opozitiei, Guvernul ignora "vadit" doua decizii anterioare pronuntate de Curtea Constitutionala privind forma de adoptare a acestei legi prin angajarea raspunderii Guvernului.

In ceea ce priveste fondul legii, semnatarii sesizarii afirma ca este neconstitutional articolul care prevede ca pe raza unei unitati administrativ-teritoriale cu mai multe unitati de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale functioneaza cel putin o unitate scolara cu personalitate juridica, pentru fiecare limba materna, indiferent de efectivul de elevi.

Un alt articol criticat de Opozitie prevede ca in cazul unitatilor de nivel gimnazial sau liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, singulare in municipiu, oras sau comuna se acorda personalitate juridica indiferent de efectivul de elevi.

Alte articole despre care opozitia sustine ca sunt neconstitutionale stipuleaza ca, in unitatile scolare cu predare si in limbile minoritatilor nationale, unul dintre directori va fi un cadru didactic din randul minoritatilor respective, ca ministerul poate aplica sanctiuni in invatamantul superior si ca aceasta institutie controleaza modul in care universitatile isi exercita autonomia universitara.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, declara, pe 14 decembrie, in plenul reunit al Parlamentului, ca Legea Educatiei, pe care Guvernul si-a angajat raspunderea, poate fi considerata adoptata, dupa ce 22 de parlamentari PNL si-au retras semnaturile de pe motiunea de cenzura. Anastase preciza atunci ca Legea Educatiei a fost semnata de ea si de democrat-liberalul Alexandru Peres, vicepresedinte al Senatului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#curtea constitutionala, #legea educatiei , #lege