Ce politicieni ar beneficia de gratierea in masa

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:07
5472 citiri
Ce politicieni ar beneficia de gratierea in masa
Foto: Digi24

Doi deputati au initiat o procedura de gratiere colectiva, care pare a fi cu dedicatie pentru fostul premier PSD Adrian Nastase, dar si pentru alti politicieni aflati in detentie sau in curs de judecata, ultima lege de gratiere fiind adoptata in 2002, fara insa a acorda clementa in cazuri de coruptie.

Deputatul PSD Madalin Voicu si presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun, au depus, marti, 2 octombrie, un proiect in care propun gratierea pedepselor cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, iar faptele pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda sa fie amnistiate.

Cei doi initiatori au sustinut ca nu s-au gandit la Adrian Nastase atunci cand au elaborat initiativa legislativa, iar Madalin Voicu a sustinut ca subiectul a fost deja discutat la nivelul USL.

Daca legea va intra in vigoare, multi dintre demnitarii condamnati, definitiv sau nu, in ultimii ani ar urma sa scape de puscarie.

Astfel, in februarie 2012, fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de catre Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, intr-o perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR).

In martie 2012, instanta suprema l-a condamnat definitiv pe deputatul PNL Virgil Pop la cinci ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, respectiv ca a primit 80.000 de euro pentru a-si folosi influenta (de consilier judetean) in favoarea unei societati care sa obtina incheierea unor contracte de executie de lucrari.

In iunie 2012, fostul sef al OPC Brasov Ionel Spataru a fost condamnat definitiv, de instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru o mita de 70.000 de euro.

Tot in iunie 2012, deputatul Adrian Nastase, fost premier, a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii".

In luna iunie, si fostul sef al Consiliului Judetean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat, de Curtea de Apel Timisoara, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si luare de mita, decizia nefiind insa definitiva. In cazul unei gratieri, si el ar beneficia de clementa.

La fel si senatorul PSD Catalin Voicu - condamnat de instanta suprema, in iunie, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie in care a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de fostul judecator Florin Costiniu si de oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, decizia nefiind definitiva.

Potrivit proiectului de gratiere, fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan - condamnat definitiv, in luna mai, pentru fapte de coruptie la sapte ani de inchisoare cu executare - ar beneficia de gratierea cu o treime a pedepsei.

Marti, 2 octombrie, Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat, de Tribunalul Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa (condamnat la 15 ani pentru prabusirea Fondului National de Investitii), decizia nefiind definitiva.

Proiectul legislativ prevede gratierea cu o treime a pedepselor cu inchisoarea intre 6 si 8 ani inclusiv, gratierea cu o cincime a pedepselor cu inchisoarea intre 8 si 10 ani inclusiv.

Paun: Legea gratierii nu are treaba cu Nastase, oricum iese din puscarie in decembrie, ianuarie

Ultimele gratieri colective

Ultima lege privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni a fost adoptata in 2002 - anterior ultimul decret de amnistiere si gratiere colectiva a fost dat de Nicolae Ceausescu, la 11 ianuarie 1988.

Din 4 octombrie 2002, au fost gratiate in intregime unele pedepse cu inchisoare pana la cinci ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instantele de judecata.

Atunci nu au fost gratiate infractiunile contra sigurantei statului, de omor, vatamarea corporala grava, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte, lipsirea de libertate in mod ilegal, violarea de domiciliu, santajul, actul sexual cu un minor, perversiunea sexuala, incestul, furtul de autovehicule, precum si furtul calificat, tilharia, pirateria, inselaciunea, delapidarea, ultrajul, abuzul in serviciu in forma calificata, luarea de mita, darea de mita, primirea de foloase necuvenite, traficul de influenta, tortura, represiunea nedreapta, evadarea, neindeplinirea cu stiinta a indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa, parasirea postului si prezenta la serviciu in stare de ebrietate, distrugerea si semnalizarea falsa, nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, falsificarea de monede sau de alte valori, falsificarea de valori straine,detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori, falsul material in inscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul in inscrisuri sub semnatura privata, uzul de fals, deturnarea de fonduri, nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri, contaminarea venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobindit, traficul de stupefiante, falsificarea de alimente sau alte produse, punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji, relele tratamente aplicate minorului, incaierarea, asocierea pentru savirsirea de infractiuni, proxenetismul, dezertarea, zborul neautorizat.

De asemenea, nu au beneficiat de prevederile acelei gratieri nici cei care au primit pedepse pentru unele infractiuni prevazute de legi speciale, cum ar fi Legea pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, Legea pentru combaterea evaziunii fiscale, Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor.

Aproximativ 9.000 de persoane au beneficiat de iertarea partiala sau totala a executarii pedepsei cu inchisoarea.

In 2006, un proiect de lege privind gratierea unor pedepse si opozitia manifestata fata de o asemenea initiativa au generat ample proteste ale detinutilor. Nati Meir - pe atunci membru in Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor - in prezent arestat pentru inselaciune, fiind condamnat la sapte ani pentru fapte de coruptie - a initiat un proiect de lege privind gratierea in intregime a pedepselor principale cu inchisoarea pana la cinci ani, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instante.

Protestul detinutilor din decembrie 2006 s-a propagat cu repeziciune in penitenciarele din tara, intrucat Nati Meir, in calitatea sa de reprezentat pentru apararea drepturilor omului, avea acces in inchisori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#lege gratiere politicieni, #gratiere colectiva, #lege gratiere Madalin Voicu , #lege