Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 09:49
15250 citiri
Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?
Foto: Arhiva Ziare.com

Intr-o tara ca Romania, unde exista mari probleme de probitate chiar si in mediul academic, nu ar trebui ca legea sa permita scurtarea pedepselor pentru detinuti in baza cartilor publicate sub semnatura acestora, sustine expertul anticoruptie Laura Stefan, in contextul in care initiatorul controversatei prevederi legislative ramane invaluit in mister.

Scandalul a luat amploare odata cu instalarea noului ministru al Justitiei, Raluca Pruna, care a oferit presei toate informatiile legate de acest fenomen si a declarat public ca va lua masuri pentru stoparea lui.

"Din 2007 pana in 2010 am avut o lucrare pe an. In 2011 sunt trei lucrari, in 2012 sase, in 2013 sunt 11 lucrari, in 2014 sunt 69 si in 2015 se atinge un varf - 331 de lucrari stiintifice. E o procedura care cere ca persoana care doreste sa scrie o lucrare sa ataseze cererii sale o recomandare scrisa de la un profesor universitar care atesta importanta temei pentru domeniul respectiv. Doresc sa inteleg cum s-a aplicat procedura. Daca voi constata ca s-a aplicat defectuos, nu o sa fiu timida in a propune masuri", a declarat ministrul Raluca Pruna.

Acelasi ministru a pus la dispozitie lista tuturor condamnatilor care si-au descoperit veleitati de scriitor in inchisoare.

Carturarii de dupa gratii: Lista completa a cartilor scrise de puscariasii-vedeta din Romania

De asemenea, lista coordonatorilor acestor lucrari a fost publicata integral de Republica, printre numele celor care au girat publicarea asa-numitei "maculaturi de penitenciar" aflandu-se, in mod neasteptat, si personalitati de la care era de asteptat o anumita probitate morala.

Cum s-a ajuns ca oameni care abia reusesc sa se exprime coerent sa publice "lucrari stiintifice" in baza carora sa scape de luni de pedeapsa a explicat Gigi Becali intr-o emisiune la postul B1TV.

"Am speculat legea. Cred si eu ca nimeni nu poate scrie 10 carti asa, de unul singur. Daca esti ajutat si daca legea permite sa fii ajutat de indrumator, de ce sa nu fii ajutat ca sa scapi de pedeapsa mai repede? Eu pot sa fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fara sa scriu nimic, sunt coautor si imi da legea 30 de zile pentru ca sunt coautor. Eu nu am darul scrisului si il chem pe coordonator la puscarie si ii povestesc.

El scrie cartea si eu castig zilele. (...) O scrie indrumatorul si tu o copiezi de mana dupa indrumator si dai manuscrisul tau scris de mana ta. Dar, daca legea permite asta, ce? Care e problema?", a explicat Becali.

Noul presedinte al CSM, despre puscariasii-carturari: Este imposibil sa scrii un volum in 48 de ore

Laura Stefan: De ce trebuie sa beneficieze de scutiri de pedeapsa oamenii care scriu carti?

Intrebata de Ziare.com care e problema si daca trebuie schimbat actualul cadru legal sau el este in regula, dar a fost aplicat cu rea credinta, Laura Stefan, expert anticoruptie si membru al Expert Forum (EFOR), a explicat ca "problema este exact cadrul legal".

"Intr-o tara ca Romania, care nu este in stare sa rezolve problemele de probitate nici in ceea ce ii priveste pe oamenii cu ambitii academice, ca sa nu mai vorbesc de oamenii politici, care au tot felul de doctorate mai mult sau mai putin plagiate (si avem astfel de exemple in toate guvernele, inclusiv in cel actual), a introduce o astfel de prevedere in lege, care sa permita scurtarea pedepselor pentru cei aflati in penitenciar, este o naivitate, daca nu mai mult, este o iluzie", a subliniat aceasta.

Laura Stefan a mai reamintit ca "accesul celor detinuti la calculatoare sau la alte mijloace de editare electronica a cartilor lipseste cu desavarsire sau este foarte redus", si atunci "este foarte interesant de vazut cum pot sa redacteze de mana aceste 'capodopere'".

In ciuda evidentelor, care arata ca nici in libertate, unde ai toate conditiile, nu poti scoate carti pe banda rulanta, cu atat mai mult in inchisoare, foarte multe persoane au beneficiat de clementa celor de la Autoritatea Nationala a Penitenciarelor (ANP), precum si a judecatorilor care au decis reducerea pedepselor cu cate 30 de zile pentru fiecare carte semnata in spatele gratiilor. Acestia pot fi acuzati de ceva, din punct de vedere legal?

"Mi se pare ca se pune prea mare accent pe rolul judecatorilor in aceasta cauza. Sigur, ei puteau sa fie mai severi, mai atenti, mai circumspecti si mai parcimoniosi in a oferi aceasta scurtare de pedeapsa, dar, repet, problema majora mi se pare aceea a inadecvarii acestei prevederi legislative cu tara.

A astepta de la judecatori sa rezolve toate problemele pe care noi, de altfel, nu suntem in stare sa le rezolvam prin institutii administrative este nedrept pentru judecatori. Nu spun ca judecatorii nu puteau sa o faca, asa cum am vazut exemple de judecatori care au refuzat sa ofere aceasta reducere de pedeapsa justificand ca opera respectiva nu indeplineste standardele. Insa e naiv sa ne inchipuim ca rezolvarea problemei se va face prin ANP si judecatori", a raspuns Laura Stefan.

Totusi, ideea de baza este aceea ca o asemenea facilitate nu ar trebui sa existe, reitereaza expertul anticoruptie.

"Daca vrei sa scrii carti, asta e o decizie personala. Vei ajunge un autor foarte iubit de cititorii tai. Dar nu vad de ce trebuie sa scurtezi pedeapsa unui om care e in puscarie pentru ca a furat sau pentru ca a luat spaga sau pentru ca a devalizat o institutie publica sau o companie doar pentru ca a binevoit sa ne 'lumineze'", a adaugat Laura Stefan.

Chiar daca legea se va schimba, cei care au beneficiat pana acum de prevederile ei vor scapa, pentru ca noua lege nu se aplica retroactiv.

"Exista o initiativa legislativa depusa zilele acestea de senatorul Valentin Todirascu. Dar eu nu cred ca solutia poate sa vina dintr-un reglaj mai fin al normelor de aplicare a legii. Eu cred ca problema este una de principiu: de ce trebuie sa beneficieze de scutiri de pedeapsa oamenii care scriu carti?", a mai comentat expertul EFOR.

Detinutii-scriitori nu ies mai repede din inchisoare - proiect

Document falsificat la Camera Deputatilor?

Incercand sa aflam raspunsul la aceasta intrebare, am cercetat istoricul legii Legii 254/2013, care prevede la art. 96, alin. 1, lit f. ca o persoana beneficiaza de o scurtare a pedepsei cu cate 30 de zile "pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

Legea a fost initiata de Guvernul Ponta, dar ea prevedea initial ca "in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 20 de zile lucrate".

In schimb, deputatii din Comisia pentru drepturile omului au fost cei care au adoptat in unanimitate, conform Sintezei lucrarilor comisiei din data de 14 mai 2013, amendamentul care a dus la marirea numarului de zile si la reducerea pedepsei pentru fiecare lucrare scrisa.

Conform documentului citat, initiativa i-ar fi apartinut deputatului Remus Cernea.

Contactat vineri de Ziare.com pentru a afla ce a avut in vedere atunci cand a propus acest amendament si cum comenteaza efectele lui, deputatul Remus Cernea a negat categoric ca el ar fi autorul controversatei propuneri.

"Sunt consternat sa vad ceea ce scrie in acea sinteza din mai 2013. Eu nu am propus asa ceva. Este ciudat cum a fost scrisa acea sinteza pe care acum o vad prima data. Putea fi scris orice in acel text fara ca deputatii prezenti la sedinta sa fie informati si sa li se aduca la cunostinta documentul.

Propunerea nu cadreaza cu intreaga mea activitate politica si nu imi apartine. Undeva s-a comis o eroare in elaborarea materialului respectiv", a sustinut acesta intr-un raspuns trimis la redactie.

Cum pe site-ul Camerei Deputatilor nu exista inregistrarea audio-video a sedintei comisiei din acea zi, nu putem sti, deocamdata, cine minte. Mai important de aflat este insa solutia pe care o va folosi ministrul Justitiei pentru rezolvarea acestei probleme tipic romanesti, despre care s-a scris zilele acestea si in presa internationala.

The Guardian: Cum profita condamnatii Romaniei de o lege proasta

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Becali carti inchisoare, #Laura Stefan lege carti inchisoare, #Remus Cernea lege carti inchisoare , #lege