Avocatul Poporului a sesizat CCR pentru Legea finantelor publice locale

Joi, 15 Iulie 2010, ora 13:10
2779 citiri
Avocatul Poporului a sesizat CCR pentru Legea finantelor publice locale

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la OUG 63/2010, pentru modificarea si completarea Legii finantelor publice locale si stabilirea unor masuri financiare, motivand ca ordonanta incalca mai multe prevederi constitutionale.

Avocatul Poporului a decis sa ridice in fata Curtii Constitutionale a Romniei (CCR) o exceptie de neconstitutionalitate privind OUG 63/2010, deoarece ordonanta "contine norme contrare unor prevederi din Constitutie".

Potrivit sursei citate, argumentele de neconstitutionalitate invocate de Avocatul Poporului au vizat, in esenta, faptul ca dispozitiile OUG 63 intra in contradictie cu articolul 115 alineatele 4 si 6 din Constitutia Romaniei, privind adoptarea ordonantelor de urgenta si limitele delegarii legislative, dar si cu articolele 120, 121 si 122 din Legea fundamentala, privind principiile de baza ale administratiei publice, autoritatile locale si consiliile judetene.

La inceputul lunii iulie, PNL a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG 63/2010, care modifica Legea finantelor publice locale.

Motivarile PNL in sesizarea facuta Avocatului Poporului

Liberalii motiveaza in sesizarea facuta Avocatului Poporului ca domeniul vizat poate fi reglementat doar prin lege organica, si nu prin Ordonante, autoritatile locale fiind institutii fundamentale ale statului.

PNL explica faptul ca, potrivit Constitutiei, Ordonantele de Urgenta nu pot afecta, printre altele, regimul institutiilor fundamentale ale statului, argumentand ca administratiile locale, care sunt vizate de OUG 63/2010, fac parte din randul acestor institutii fundamentale.

Liberalii argumenteaza ca, atata timp cat Legea finantelor publice locale este o lege organica, iar autoritatile publice locale sunt institutii fundamentale ale statului - deci nu pot fi reglementate prin Ordonante de Urgenta - aceasta lege nu poate fi modificata decat printr-o alta lege organica.

PNL mai atentioneaza ca si alte prevederi ale Ordonantei contravin Constitutiei, in special in ceea ce priveste autonomia locala, deoarece se impun de la nivel central un numar de posturi maxime, in conditiile in care, potrivit articolului 121 al Legii fundamentale, consiliile locale si primariile functioneaza ca autoritati administrative autonome. Aceasta prevedere se afla in contradictie si cu Carta europeana a autonomiei locale, mai spun liberalii.

Nu in ultimul rand, liberalii atrag atentia asupra contradictiei din fundamentarea Ordonantei, potrivit careia actul Guvernului este necesar in conditiile "situatiei extraordinare a carei reglementare nu mai poate fi amanata", si domeniile vizate - modul de intocmire a bugetelor locale, algoritmul de calcul al alocarii cotelor defalcate din impozitul pe venit, stabilirea numarului maxim de posturi in administratia publica locala si modificari ale denumirilor inscrise pe certificatele de inregistrare fiscala.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#lege finante publice CCR, #Avocatul Poporului CCR lege , #lege