Comisia Juridica a respins initiativa USR privind desfiintarea SS: Deputatii ALDE, UDMR si Pro Romania au lipsit

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 16:17
4897 citiri
Comisia Juridica a respins initiativa USR privind desfiintarea SS: Deputatii ALDE, UDMR si Pro Romania au lipsit
Foto: captura video Facebook/Stelian Ion

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, raport de respingere asupra proiectului de lege al USR care vizeaza desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor in justitie (SIIJ), asa numita Sectie Speciala.

Raportul de respingere a initiativei legislative a fost adoptat cu 12 voturi "pentru" si 10 "impotriva". Raportul urmeaza sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor pentru a fi votat, in calitate de prim for sesizat.

"Legea pentru desfiintarea SS ar fi primit raport pozitiv daca sedinta nu ar fi fost boicotata de noii parteneri ai PNL-ului, ALDE, UDMR si Pro Romania. Au lipsit 4 voturi. Cu ei, votul ar fi putut fi 14 - 12 pentru adoptarea legii care desfiinteaza Sectia Speciala", a scris pe Facebook deputatul Silviu Dehelean (USR), care a participat la sedinta.

In cadrul dezbaterilor din Comisia Juridica a fost amintit si proiectul de raport MCV care este critic la adresa existentei SS, precum si faptul ca Bulgaria ar putea sa iasa de sub incidenta Mecanismului de Verificare si Cooperare. Liberalul Ioan Cupsa a vorbit si despre posibile intimidari ale magistratilor si despre faptul ca SS a fost creata pentru a controla justitia.

Redam cateva declaratii din sedinta de marti a Comisiei Juridice:

"Ioan Cupsa, deputat PNL - Noul ministru din Guvernul PNL cu certitudine va sustine si cred ca va duce la bun sfarsit acest demers de desfiintare a SIIJ. Nu va mai e utila. Daca nu mai sunteti la putere, la ce va mai este utila, domnule Iordache?

Nicusor Halici, presedintele Comisiei Juridice, deputat PSD - Daca nu ne mai e utila, tinem la independenta judecatorilor. In ceea ce priveste sustinerea in continuare a USR, o inteleg. Nu e legitima, e de inteles, dar va descalifica complet.

Stelian Ion, deputat USR - A renuntat la niste cai de atac pentru domnul Hrebenciuc, domnul Sebastian Ghita. Acolo e stat in stat. Daca unul dintre procurori savarseste orice fel de infractiune, doar colegii sai se vor pronunta, vor decide daca se face sau nu ancheta. Asta inseamna stat in stat.

O mare parte dintre anchetele de la DNA s-au dus pe aceasta filiera pe SIIJ in mod artificial. Faptul ca era nominalizata o persoana, ca era anchetata o persoana si avea calitatea de judecator a dus din start la declinarea de competenta pentru aceasta sectie. Deci aceasta sectie este o paguba.

Nu stim cu ce magistrati ati discutat, dar asociatiile reprezentantive ale magistratilor au invocat acest argument. Daca va faceti ca nu vedeti, e treaba voastra, dar sa stiti ca pierdeti orice credibilitate pe care de altfel nu ati avut-o niciodata. Ati incercat sa aduceti modificari negative legislatiei.

Florin Iordache, deputat PSD - Intelegi mai greu, iti explic dupa aia. Da, da intelegi mai greu.

Stelian Ion, deputat USR - E grav sa spuneti ca avem putine condamnari ale judecatorilor. Dvs. ati spus-o.

Nicusor Halici, presedintele Comisiei Juridice - Tocmai am spus ca daca sunt sub 10 condamnari.

Eugen Nicolicea, deputat PSD - Criticile internationale care se refera la criticile aduse de parlamentari Justitiei sunt foarte vehemente si sunt si in MCV. De altfel, noi am adoptat un cod de conduita care ne face sa ne abtinem de la astfel de declaratii. Domnul Stelian Ion este singurul pe care l-am auzit in ultima vreme atacand Justitia. O sa iau stenograma si am s-o public cu ce a zis despre ce face Sectia Speciala s.a.m.d.

Nicusor Halici, deputat PSD - Procurorul-sef e numit pe criterii profesionale, nu politice.

Ioan Cupsa, deputat PNL - O alta initiativa legislativa are acelasi obiect, desfiintarea SIIJ. Ne-am permis acolo sa vorbim, preluand din presa, din rapoartele facute de catre comisii, institutii internationale si un aspect care pentru noi e relevant. Pare ca aceasta sectie, in afara de a crea mijloace sa controleze justitia, produce si un efect de intimidare asupra magistratilor. Aceasta intimidare a magistratilor este, din pacate, un fapt.

Ati vorbit despre 60.000 de dosare si doar despre 10 magistrati condamnati. Nu stiu care a fost intentia dvs intru totul, dar in ceea ce priveste afirmatia dvs, mesajul a ajuns la magistrati. E vorba despre o amenintare a unui parlamentar care se deda la o astfel de intimidare a magistratilor.

Nicusor Halici, deputat PSD - Daca din 60.000 doar 10 sunt condamnati, inseamna ca celelalte sunt tinute in sertare. (...) Mai vedem corpul magistratilor, judecatorilor din CSM, care sunt blocati de o parte a CSM sa numeasca pe criterii exclusiv profesionale, nu politice, nu se poate.

Ioan Cupsa, deputat PNL - Atunci cand am pronuntat anumite cifre, am facut-o pentru a releva care este intinderea fenomenului. Am facut-o folosindu-ma de datele pe care le-ati urcat pe site. Am avut argumente obiective, consistente, nu de natura politica, in legatura cu nevoia de a desfiinta aceasta sectie speciala.

V-am auzit vorbind despre principiul specializarii, nu v-am auzit aducand un singur argument care sa ne rastoarne aceasta sustinere.

Catalin Predoiu, deputat PNL - Unul dintre antevorbitori a mentionat MCV pentru ca e continuta si in raportul precedent, este si in cel actual, si recomandarea este aceeasi, respectiv ca e o solutie nefericita si se recomanda desfiintarea. Cred ca de aceea s-a facut aceasta legatura. Vreau sa va citesc presa nationala de azi care, citand surse de la Bruxelles, se pare ca Bulgaria va fi scoasa de sub monitorizare.

Incepand cu acest raport Bulgaria devine practic un stat, ca si statele vechi fondatoare ale UE, fara niciun fel de diferenta. Vreau sa va intreb care a fost politica mai dreapta a sistemului bulgar care sa bifeze mecanismul, sau a celui romanesc care a inteles sa rupa legaturile cu acest raport.

Parlamentul trebuie sa gaseasca cea mai inteleapta solutie la toate problemele, inclusiv la cea a SIIJ.

Nicusor Halici, deputat PSD - Intr-o anumita masura, aveti dreptate. E adevarat ca Bulgaria nu are nici DNA, nici ANI, si nu trebuie sa indeplineasca atatea conditionalitati. Fara sa aiba DNA, ANI, ce sa mai vorbim de alte sectii. La noi din mai putine recomandari au derivat altele si altele. La ce achiesez eu este faptul ca ei si-au jucat bine cartea, ma refer la anul 2012, cand noi eram intr-o situatie mult mai favorabila.

Astazi ei sunt intr-o situatie mai favorabila. Azi au negociat politic si cu sectii si fara sectii. Noi ca ne ducem si ne reclamam unii pe altii la Bruxelles, nu reusim. Cel putin din punct de vedere al Camerei Deputatilor noi am bifat cam tot ceea ce era in ultimul raport".

Ce prevede proiectul USR

"Art I: Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se desfiinteaza.

Art V Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, isi desfasoara activitatea in cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie revin la parchetele de unde provin sau se incadreaza la alte parchete unde au dreptul sa functioneze, potrivit legii.

(2) De la data revenirii la parchetele unde provin, procurorii acare au activat in cadrul SIIJ isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul selectiei", potrivit proiectul de lege al USR.

De asemenea, "la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inceteaza detasarile ofiterilor si agentilor de politie judiciara din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie", arata sursa citata.

"Specialistii cu statut de functionar public din cadrul Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie se elibereaza din functie cu aplicarea dispozitiilor corespunzatoare din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici".

Parlamentarii USR argumenteaza, in expunerea de motive, ca au fost critici in sensul in care nu exista motive temeinice pentru infiintarea Sectiei Speciale.

"In esenta, criticile s-au referit la inexistenta unor motive care sa justifice infiintarea acesteia, la impactul generat asupra independentei judecatorilor si procurorilor, precum si asupra increderii cetatenilor in sistemul de justitie penala si, in general, asupra justitiei din Romania", arata initiatorii, in expunerea de motive a proiectului.

USR reaminteste ca si magistratii din Romania au facut apel la Guvern si Parlament pentru a desfiinta SS.

"Desfiintarea sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie a fost solicitata inclusiv de magistrati, sens in care amintim Apelul magistratilor romani catre Parlament si Guvern, semnat de peste o mie de judecatori si procurori, prin care solicita, printre altele, 'desfiintarea imediata si neconditionata a sectiei de parrchet separate, creata pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori'", conchid alesii USR, in expunerea de motive a initiativei legislative.

Si liberalii au un proiect de lege pentru desfiintarea acestei Sectii, depus la Senat.

Referitor la aceasta initiativa, Biroul Permanent al Senatului a trimis la Comisia Juridica proiectul legislativ al PNL ce prevede desfiintarea SS. Comisia Juridica trebuie sa adopte raportul pe proiectul de lege pana pe 5 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#proiect USR desfiintare sectie speciala , #lege