De ce a aparut o lege a votului prin corespondenta chiar inaintea motiunii - explicatia PSD

Joi, 11 Iunie 2015, ora 07:32
5630 citiri
De ce a aparut o lege a votului prin corespondenta chiar inaintea motiunii - explicatia PSD
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu doar cateva zile inainte ca cei din PNL sa depuna motiunea de cenzura pe tema votului prin corespondenta, senatorul PSD Adrian Anghel a initiat un proiect de lege care vizeaza tocmai acest aspect.

Anghel a declarat, pentru Ziare.com, ca miscarea nu are ca scop sa lase liberalii fara obiectul motiunii care urmeaza a fi dezbatuta vineri si ca intentiona sa depuna oricum acest proiect la finalul sesiunii parlamentare.

"La acest proiect de lege se lucreaza inca din 2011, iar rezultatele in aceasta directie nu au fost vizibile pana de curand, deoarece este necesara foarte multa atentie, mai ales datorita faptului ca acest mecanism nu a fost niciodata implementat in Romania.

Votul prin corespondenta, praf in ochi pentru diaspora? Ce au facut politicienii pentru romanii de peste granita

Astfel, fiind un element de noutate pentru societatea noastra, trebuie analizat fiecare element in parte astfel incat viitorul proiect de lege sa fie unul consistent, care sa asigure atat exercitarea dreptului la vot, dar mai ales, exercitarea dreptului la vot in conditii de maxima siguranta", ne-a explicat senatorul PSD.

Acum, in Parlament, exista 4 proiecte de lege pe aceasta tema: cel initiat de Eugen Tomac, unul al PNL si unul mai vechi, care a trecut deja de Senat prin adoptare tacita.

"De-a lungul timpului, au fost depuse mai multe proiecte de lege, care in esenta au la baza mecanisme similare implementate cu succes in alte state din Europa si Statele Unite ale Americii. Nu se reinventeaza nimic. Cu toate acestea, aceste reglementari trebuie calibrate astfel incat sa corespunda nevoilor diasporei romanesti si reglementarilor legislative in vigoare.

Votul prin corespondenta: De la punerea votului in plic pana la introducerea lui in urna

In urma discutiilor avute cu cetatenii romani din afara granitelor inca de anul trecut, din ianuarie anul acesta am demarat o analiza asupra legislatiei tarilor din comunitatea europeana. In luna martie, la Bucuresti, am avut consultari cu membri ai comunitatilor romanesti din Spania si Italia cu privire la acest subiect, pentru a afla exact care sunt nevoile reale ale comunitatilor romanesti.

Ca moment de depunere a proiectului de lege am ales finalul sesiunii parlamentare, inainte de vacanta parlamentara de vara", sustine parlamentarul social-democrat.

In timpul consultarilor avute de parlamentarii de diaspora cu presedintele Klaus Ioahnnis, in luna mai, "s-a discutat si s-a insistat pe finalizarea acestui proiect cat mai curand posibil", spune Anghel.

"La aceasta intalnire am reiterat sustinerea acestui proiect si de catre presedintele PSD. Acest lucru s-a intamplat inaintea deciziei PNL de depunere a unei motiuni de urgenta pe aceasta tema.

Nu as dori ca acest fapt sa impieteze asupra importantei depunerii proiectului, doar pentru ca astazi exista o motiune de cenzura pe acest subiect, intrucat exista nevoia ca aceasta lege sa fie dezbatuta cat mai curand posibil", ne-a mai declarat senatorul PSD.

Votul prin corespondenta: PNL, acuzat de un joc politic ieftin - "Un proiect identic e deja in Parlament"

Anghel precizeaza ca acest proiect este sustinut si la nivel legislativ, si la nivel executiv: "Concret, la acest proiect legislativ se lucreaza inca din 2011, inca de dinainte de a-mi incepe mandatul de senator.

Premierul Romaniei a anuntat sustinerea acestui proiect legislativ la finalul anului trecut, iar cu presedintele Romaniei si cu parlamentarii reprezentati ai diasporei am agreat existenta unui consens institutional cu privire la sustinerea de care se bucura acest proiect.

Asadar, daca este sustinut de catre toate partile, trebuie promovat, dezbatut pe larg, astfel incat sa se ajunga la cea mai buna eficienta reglementare posibila si ulterior adoptat si implementat".

Patru proiecte aproape identice

Proiectul PSD este similar cu celelalte trei, aflate deja in sertarele Parlamentului, iar diferenta sta in "detaliu" si "exprimare".

"Mecanismul de vot prin corespondenta, asa cum a fost el implementat in alte democratii, este similar, nu reinventam nimic, nici eu, nici ceilalti colegi parlamentari care au avut in trecut initiative in acest sens.

In proiectele depuse de-al lungul anilor, au fost regasite elemente pozitive, consistente, de luat in considerare, care au fost de altfel si transpuse in prezenta propunere legislativa. Insa, fata de tot ceea ce s-a incercat in trecut, in propunerea legislativa pe care am depus-o zilele trecute, este stabilita in detaliu procedura efectiva, termenele, competentele, din momentul demararii procedurii de inregistrare a cetatenilor, pana la momentul ramanerii definitive a rezultatelor scrutinului.

Astfel, difera la nivel de detaliu, exprimare, abordare, organizare si procedura. Sper ca, in dezbaterile parlamentare care vor urma, sa fie analizat si imbunatatit fiecare articol in parte, printr-un efort inter-institutional comun, in discutiile care vor urma intre Parlamentul Romaniei, Autoritatea Electorala Permanenta, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, luand in considerare elementele statuate de Comisia de la Venetia", adauga senatorul.

Votul prin corespondenta si cel electronic, din nou in Parlament: "Testul suprem pentru clasa politica"

Toate cele patru proiecte urmeaza sa ajunga in comisia de cod electoral si politicienii nu par a se pune de acord asupra initiativei care trebuie dezbatuta si in plen.

"Ma astept la dezbateri intense in Comisie, cu privire la mecanismul votului prin corespondenta, dezbateri la care sa fie invitati toti cei care pot sa elaboreze pareri argumentate si pertinente cu privire la acest subiect, astfel incat proiectul care va intra la vot final in plen sa fie cel mai eficient si sigur proiect cu putinta", spune Anghel, care crede ca proiectul sau are "toate sansele" sa fie adoptat.

"Insa nu imi doresc ca acest proiect sa fie adoptat in orice forma. Proiectul trebuie sa fie cel mai eficient si sigur cu putinta.

Trebuie depusa maxima diligenta cu privire la acest aspect, care mi se pare de importanta vitala pentru democratie: siguranta votului. Nu trebuie lasate detaliile la voia intamplarii, deoarece cel mai important lucru este acela ca in proiectul final sa nu existe absolut nicio portita legislativa care sa permita fraudarea", conchide senatorul PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vor corespondenta Adrian Anghel, #PSD vot corespondenta, #motiunea vot corespondenta , #lege