Domnule Zgonea, fixati prima sedinta pentru deschiderea Zidului Parlamentului

Autor: Ovidiu Raetchi - scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 12:31
4259 citiri

Dupa ce a ridicat ciocanul alaturi de Roger Waters, anuntand cu emfaza ca Zidul Parlamentului sta sa cada de la o zi la alta (ce trista ironie: Zgonea langa Waters suna precum Nicolae Paun langa Kurt Cobain, Catalin Voicu langa David Bowie sau Cristiana Anghel langa Janis Joplin) domnul Valeriu Zgonea a luat o pauza de trei ani pe subiect.

E usor sa faci poze, e mai greu sa faci lucrurile pe care le mimezi in poze.

Totusi, cumva, miraculos, dupa aceasta lunga recluziune pe partea intunecata a lunii, domnul Zgonea, presat de campania publica pe aceasta tema, ne-a explicat joi, in cadrul unui interviu:

"Raman la ideea pe care a spus-o si o repet, chiar daca supara anumiti oameni, ca acea suprafata de 4,5 hectare din fata Parlamentului, pe celebrul bulevard de pe vremea comunismului Victoria Socialismului, trebuie sa fie redat cetatenilor. Proiectul trebuie inceput in parterneriat cu primaria, cu Guvernul Romaniei, astfel incat acolo sa putem face o zona verde care sa poata fi vizitata de catre romani"

Faptul ca domnul Zgonea ramane, dupa trei ani, de acord cu el insusi, e, desigur, un lucru care merita laudat. Ar fi fost totusi ideal sa si intreprinda ceva in tot acest timp. Daca "proiectul trebuie inceput in parteneriat cu primaria, cu Guvernul Romaniei" - atunci poate ca o varianta ar fi chiar sa il incepem?! E prea indraznet? Prea exotic?

Avem deja acordul Primarului Capitalei, domnul Razvan Sava: omul a spus public ca vine oricand, la orice ora dorita de domnul Zgonea, pentru o prima sedinta o grupului de lucru inter-institutional "Jos Gardul!". Am lasat chiar, impreuna cu Primarul Capitalei, o cerere formala in acest sens la cabinetul domnului Zgonea.

Ramane la latitudinea domnului Zgonea pe cine doreste sa invite din partea Guvernului: premier, ministru al Mediului, ministru al Administratei. Toti sunt oameni rezonabili, civilizati, inteligenti, care ar accepta sa puna urmarul la intrarea unor hectare de spatiu verde in circuitul public - in detrimentul unor parlamentari ascunsi in spatele unui Zid inutil.

Un singur lucru are de facut domnul Zgonea: sa fixeze data primei sedinte de lucru. Pentru ca, cu sau fara el, Zidul Parlamentului se va deschide oricum: e un lucru firesc si decent. Dar ar fi o sansa nesperata ca tocmai semnatura sa sa se afle pe actul care inlatura gardul ceausist care ne pastreaza inca in logica cetatii asediate a demnitarilor.

Si, in plus, ar fi singura posibilitate ca poza sa antologica cu Roger Waters sa nu fie doar un subiect de amuzament si ironie pentru posteritatea sa...

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#zid Palatul Parlamentului , #lege