Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Europa de Est, magazinul preferat al occidentalilor infertili

Joi, 23 Iulie 2009, ora 00:30
5071 citiri
Europa de Est, magazinul preferat al occidentalilor infertili
Foto: Daily Mail

Lipsa legilor privind fertilizarea in vitro sau lacunele acestora, in tarile in care exista, au transformat Europa de Est intr-un magazin de tesuturi si celule umane.

Transformarea tarilor est-europene in cea mai promitatoare piata pentru ovule a fost, insa, posibila in primul rand, din cauza nivelului scazut de trai.

Majoritatea tarilor occidentale au stabilit legi foarte clare si stricte pentru donarea de tesuturi umane, in special ovule, lucru care a determinat clinicile care practica fertilizarea in vitro sa isi deschida filiale si sa stabileasca contacte in tarile in curs de dezvoltare.

Romania face si ea parte din tarile care beneficiaza de atentia cuplurilor cu probleme de fertilitate din Occident. Legile din tara noastra permit donarea de ovocite, singura conditie fiind ca femeile sa nu ceara bani pentru ele.

Traficul cu ovule, o practica veche

Scandalurile privind traficul cu ovule din Romania nu sunt recente. In urma cu cativa ani, ziarele britanice au scris despre romancele care primeau din partea unei clinici intre 350 si 550 de dolari pentru a dona ovule cuplurilor cu probleme de fertilitate din Marea Britanie. A fost prezentat atunci si cazul unei tinere de 18 ani, care a ramas infertila dupa ce a donat ovule la clinica GlobalART pentru a-si putea plati nunta.

Clinicile din tarile in care donarea de ovule este interzisa nu se feresc sa isi indrume oficial clientii catre tarile in care aceasta este permisa. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al clinicii Kinderwunschzentrum din Viena, care si-a deschis o filiala la numai 60 de kilometri departare, in capitala slovaca Bratislava.

Un alt exemplu este cel al spitalului Jinemed din Istanbul, care precizeaza pe site-ul sau ca donarea de sperma sau ovule este interzisa in Turcia, dar acest lucru poate fi facut la clinicile partenere din Cipru si Grecia. Medicii turci precizeaza ca ii vor pregati pe pacienti pentru proceduri si ca ii vor supraveghea.

Spania, cel mai mare furnizor de ovule

Oficial, cel mai mare furnizor de ovule din Europa este Spania, unde zeci de clinici anunta ca platesc pana la 1000 de euro pentru ovulele donate. Procedura este raspandita si in SUA, unde cea mai usoara tinta sunt tinerele care au nevoie de bani pentru a-si plati facultatea.

De cele mai multe ori insa, cautarea de donatoare nu este publica, acestea fiind recrutate de femei care sunt deja cliente. Pentru ca nu sunt cunoscute publicului larg, nici informatiile despre riscurile procedurii nu se cunosc.

Sumele oferite le atrag pe femeile cu probleme financiare si care se lasa de cele mai multe pacalite de medicii care le spun ca gestul lor este generos si altruist. Chiar daca ele primesc echivalentul a cateva salarii, afacerea este profitabila doar pentru clinici.

O procedura riscanta

Procedura nu este deloc simpla. Cu cateva saptamani inainte de recoltarea ovulelor, donatoarea trebuie sa faca un tratament de stimulare ovariana. Momentul ovulatiei este urmarit ecografic si prin analize de sange, iar recoltarea se face sub anestezie, printr-o punctie cu un ac subtire, conectat la o pompa de aspiratie care introduce ovocitele intr-un recipient. Acul poate oricand sa atinga intestinele, vezica sau vase importante de sange care se afla in acelasi loc.

Sindromul de hiperstmulara ovariana este una dintre complicatiile procedurii de prelevare a ovulelor. Acesta produce in cel mai bun caz umflarea stomacului si dureri, dar cazurile grave duc la deces.

Potrivit statisticilor, una din cinci femei se alege cu "efecte colatorale", iar una din 100 risca sa ramana sterila sau chiar sa moara. In acest timp, unele clinici isi fac reclama spunand chiar ca nu exista niciun fel de durere in timpul procedurii de prelevare a ovulelor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#scandal ovule clinica, #donare ovule, #efecte donare ovule, #clinica donare ovule , #lege