Guvernul PSD-ALDE baga 4 milioane de euro intr-o banca de la Moscova, infiintata pe vremea URSS: Care sunt beneficiile pentru Romania?

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 15:07
13234 citiri
Guvernul PSD-ALDE baga 4 milioane de euro intr-o banca de la Moscova, infiintata pe vremea URSS: Care sunt beneficiile pentru Romania?
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul PSD-ALDE a propus si Parlamentul a votat ca Romania sa transfere 4 milioane de euro pentru majorarea contributiei la capitalul unei banci fondate in timpul URSS, cu sediul la Moscova, in care Rusia e cel mai mare actionar.

USR si PNL au votat impotriva proiectului, care a ajuns totusi pe masa presedintelui Iohannis pentru promulgare.

Proiectul de lege privind participarea Romaniei la majorarea de capital a Bancii Internationale de Investitii a fost initiat de Guvern in noiembrie 2017, a trecut tacit de Senat si a fost adoptat de Camera Deputatilor pe 9 mai, fiind trimis la promulgare sambata, 19 mai, conform informatiilor oficiale publicate pe site-ul Camerei.

Citeste expunerea de motive semnata de fostul premier Mihai Tudose.

Mai exact, proiectul prevede urmatoarele:

1) Se aproba majorarea capitalului detinut de Romania, in calitate de membru la Banca Internationala de Investitii, cu suma de 4.000.000 euro, conform deciziei Consiliului de administratie al Bancii Internationale de Investitii de crestere a capitalului subscris varsat la Banca Internationala de Investitii cu 100.000.000 euro in limita capitalului subscris si nevarsat al statelor membre.

2) - Contravaloarea in lei a sumei de 4.000.000 euro se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice, iar plata catre Banca Internationala de Investitii se efectueaza intr-o singura transa, pana la data de 31 decembrie 2018.

Banca Internationala de Investitii (BII) a fost fondata in 1970, ca o alternativa a FMI pentru statele foste comuniste din CAER, si are ca membri guvernele din: Federatia Rusa, Bulgaria, Vietnam, Cuba, Mongolia, Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria, potrivit informatiilor publice.

Care sunt beneficiile pentru Romania?

La singura dezbatere in plen pe acest proiect, care a avut loc la Camera Deputatilor, parlamentarii Opozitiei au cerut lamuriri suplimentare, conform stenogramei sedintei de plen din 9 mai.

"Principalele efecte pozitive ale participarii Romaniei la majorarea capitalului varsat sunt: cresterea puterii de vot a Romaniei in cadrul bancii; influentarea in mod pozitiv a ratingurilor acordate bancii, prin demonstrarea cresterii sprijinului tarii noastre fata de banca, dar si cresterea reprezentarii Romaniei in structurile de conducere", a sustinut Florin Horatiu Iura, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Deputatul Nicolae Neagu a anuntat ca PNL voteaza impotriva proiectului si a argumentat de ce.

" (...) Trebuie sa vedem oportunitatile: ce castiga Romania, majorand capitalul subscris, in ce consta faptul ca suntem acolo mai bine reprezentati in Consiliul de Administratie si care este istoricul acestei banci.

Pentru ca aceasta banca, numita 'de investitii', are un istoric de care ar cam trebui sa ne indepartam in acest moment. Sediul central nu da bine, zic eu, in contextul in care Romania accelereaza procesele de integrare, solicitand azi-maine participare inclusiv in zona Schengen.

Nu am primit aceste explicatii. Nici nu stim in acest moment, de exemplu, dupa perioada 1990 pana in prezent, cat se regasesc din participarile romanesti investitii in economia romaneasca, dincolo, ca ar da bine in rating", a argumentat deputatul PNL.

De asemenea, deputatul USR Matei Dobrovie a explicat de ce partidul sau voteaza impotriva, criticandu-i dur pe initiatorii si sustinatorii proiectului.

"Este inca o initiativa care ne arata ca PSD are alte idei de orientare strategica a Romaniei, decat noi, cei care ne dorim apropierea de Vest, de nucleul dur al Uniunii Europene si de Statele Unite.

Nu avem niciun beneficiu din participarea la acest format, la aceasta banca dubioasa care are sediul la Moscova si este condusa de un rus care apare in investigatia Panama Papers. Nu avem niciun castig din cresterea ponderii de vot, mai ales ca aceasta crestere nu va duce decat la predominanta Rusiei in acest organism. Nu avem niciun interes sa participam la un format in care suntem intr-o companie selecta - Vietnam, Rusia, Mongolia si asa mai departe. Nu ne aduce absolut niciun avantaj.

Nu a stiut sa explice nici Comisia pentru buget, finante care sunt avantajele participarii la aceasta banca. Nu facem decat sa mai dam niste bani aiurea, pentru niste orientari pe care nu ni le dorim.

Daca colegii de la PSD isi doresc o apropiere de Rusia sau, oricum, de zona estica, noi nu ne dorim acest lucru. Si USR va vota categoric impotriva acestui proiect care nu are nicio fundamentare, in primul rand, financiar-economica, ce anume castiga Romania, concret. Nu vedem niciun beneficiu, in afara de aceasta marire a drepturilor de vot care, practic, nu inseamna nimic, intr-un organism, iar, repet, dubios, care isi are undeva originea, in anii '60, o perioada de trista amintire", a spus acesta.

In ciuda argumentelor aduse de Opozitie, proiectul a trecut cu 168 de voturi pentru, 88 contra si 3 abtineri.

Dobrovie: Este aceasta banca un paravan?

Miercuri, deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de Politica Externa, a venit cu noi precizari.

"Guvernul PSD-ALDE ignora faptul ca Rusia a incalcat si incalca grav dreptul international, prin anexarea Crimeei si prin destabilizarea estului Ucrainei. Si nu este prima astfel de initiativa. Romania mai participa si la Banca Internationala de Cooperare Economica si Conventia privind decontarile multilaterale in ruble transferabile. (...)

Ca urmare, ma intreb: Este oare aceasta banca un paravan prin care Rusia vrea sa exercite control diplomatic in unele tari UE care se indeparteaza tot mai mult de valorile europene?!", a scris acesta pe Facebook.

In acest moment decizia apartine presedintelui Klaus Iohannis, care are mai multe posibilitati: sa sesizeze Curtea Constitutionala, sa retrimita legea la Parlament pentru reanalizare sau sa o promulge.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Romania Banca Investitii Moscova capital, #lege capital Romania banca Moscova , #lege