Iohannis retrimite in Parlament Legea locuintei, pentru ca nu e suficient de clara

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 18:18
2993 citiri
Iohannis retrimite in Parlament Legea locuintei, pentru ca nu e suficient de clara
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis marti Parlamentului Legea locuintei pentru persoane defavorizate. Astfel, seful statului vrea ca Legislativul sa reexamineze actul normativ, intrucat acesta nu este destul de clar.

"Consideram ca asigurarea de locuinte pentru categoriile de persoane defavorizate impune, in mod necesar, adoptarea de masuri legislative coerente, eficiente, predictibile si, in acelasi timp, responsabile, numai astfel statul realizandu-si functia sociala prin protectia pe care doreste sa o acorde unor persoane vulnerabile.

Insa, deosebirea de tratament juridic intre persoanele care pot beneficia de locuinta sociala si persoanele care pot beneficia de locuinta de sprijin nu se justifica, in opinia noastra, prin raportare la criterii obiective si rationale, motiv pentru care se impune reexaminarea de catre Parlament a Legii pentru completarea Legii locuintei nr. 114/1996", se arata in cererea de reexaminare.

Seful statului precizeaza ca actul normativ pentru completarea Legii locuintei reglementeaza un nou tip de locuinta, si anume locuinta de sprijin.

Presedintele Iohannis argumenteaza in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, ca din ansamblul reglementarii nou introduse rezulta lipsa de claritate si precizie a normelor juridice, aspecte de natura sa afecteze principiul securitatii raporturilor juridice.

"Definitia locuintei de sprijin este deficitara in sensul ca nu stabileste cu certitudine care este momentul la care solicitantul poate formula cerere pentru repartizarea unei locuinte de sprijin. Textul legii, facand referire la posibilitatea evacuarii sau evacuarea dispusa ca urmare a executarii silite, fara sa se precizeze daca evacuarea constituie o solutie definitiva sau nu, este mult prea vag si poate conduce la o aplicare neunitara in practica", arata seful statului.

Iohannis sustine ca sfera persoanelor indreptatite sa solicite locuinte de sprijin nu este clar determinata, legea facand referire la persoane sau familii evacuate sau care urmeaza a fi evacuate pentru neplata obligatiilor rezultate din contractele de credit ipotecar si a caror situatie financiara nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Seful statului precizeaza ca legea stabileste ca pot beneficia de locuinte de sprijin si alte persoane a caror locuinta a fost executata silit in urma neplatii unui contract de credit ipotecar, in cazul in care locuinta de sprijin nu este solicitata de fostul proprietar al acesteia.

De asemenea, Iohannis arata ca, in conditiile articolului 568, pot beneficia de aceste locuinte si alte categorii de solicitanti, simpla trimitere la respectarea prevederilor prezentei legi nefiind suficient de precisa si clara pentru identificarea acestora.

Presedintele critica si faptul ca textul nu stabileste criterii obiective care sa permita evaluarea situatiei economice a persoanelor sau familiilor care pot solicita repartizarea de locuinte de sprijin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Lege locuinta retrimisa Parlament, #Iohannis Lege locuinta , #lege