Ziare.com

Legea "defaimarii" a lui Dragnea, adoptata de deputatii juristi: Amenzi de pana la 100.000 lei (Video)

Marti, 09 Februarie 2016, ora 15:49

   

Legea "defaimarii" a lui Dragnea, adoptata de deputatii juristi: Amenzi de pana la 100.000 lei (Video)
Deputatii din Comisia Juridica si din Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat, marti, legea prin care este incriminata defaimarea, initiata in toamna trecuta de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si care prevede amenzi de pana la 100.000 de lei, daca se aduce atingere imaginii unei persoane sau a unui grup social.

Proiectul va intra cel mai probabil miercuri la votul final din plenul Camerei, for decizional, dupa ce deputatii din cele doua comisii au avut 17 voturi pentru si 5 impotriva.

Deputatii PNL au votat impotriva, deoarece sustin ca legea reprezinta "un pumn in gura dat ziaristilor din Romania", scrie Mediafax.

"Noi consideram ca este vorba despre o reglementare excesiva. Sunt suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata (...) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania", a spus deputatul liberal Gabriel Andronache.

Legea prevede infiintarea unui departament pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta va avea rolul de a preveni si a sanctiona defaimarea sociala.

Pe Dragnea il supara "defaimarea sociala", asa ca a facut o lege cu amenzi uriase

Deputatii au stabilit marti ca acest departament sa aplice sanctiunile prevazute de OUG 137/2000: " (1) Contraventiile prevazute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) si (6), art. 12, 13, 14 si 15 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate".

Legea lui Dragnea, adoptata de urgenta: Cat ne va costa "defaimarea sociala"

In propunerea initiala a lui Dragnea, respectiv proiectul ce a fost anterior adoptat de Senat, pe 7 octombrie 2015, defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 lei, daca vizeaza un grup social.

Persoana care se considera defaimata se poate adresa instantei de judecata pentru a cere acordarea de despagubiri sau anularea situatiei create prin discriminare fie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei, fie "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei".

Societatea civila, revoltata de legea "defaimarii sociale" initiata de Dragnea

Ulterior, mai multe organizatii ale societatii civile au criticat dur atat prevederile, cat si modul in care a fost adoptata de Senat legea "defaimarii sociale" initiata de Liviu Dragnea, cerand Camerei Deputatilor, for decizional, sa respinga definitiv proiectul.

Reactia organizatiilor neguvernamentale Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman de Politici Europene s-a concretizat intr-o scrisoare deschisa adresata deputatilor, prin care li se cere sa respinga proiectul, si o petitie online.

"Consideram ca o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societatea civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare", subliniaza semnatarii scrisorii.

Ce prevede legea

In legea initiata de Dragnea, defaimarea sociala este definita ca "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social", iar grupul social e definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA".

In luna octombrie, Dragnea anuntase ca va elimina criteriul de apartenenta politica si de avere, din proiectul de lege a defaimarii, astfel incat sa nu fie interpretata gresit. In plus, a precizat si ca se va micsora cuantumul amenzilor, insa in varianta adoptata marti de Comisia Juridica din Camera Deputatilor, limita maxima a crescut, de la 60.000 la 100.000 de lei.Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3768 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
60 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gasesc cateodata stiri care incep astfel:

'O batrana de 60 de ani ...', sau 'Un batran de 70 de ani...'. Cred ca cei care scriu astfel de stiri ar trebui sa inteleaga ca nu e foarte frumos, nimeni nu vrea sa fie numit batran, chiar atunci cand este. In fine, nu e nevoie de o lege pentru asta, ci doar de bun simt.

 

Presa ne informeaza cam ce ni se pregăteste - probabil or să

... infiinteze o militie a FB care să ne urmărească si să ne analizeze comentariile că altfel nu stiu cum. Sau va fi ca pe timpul lu Ceausescu, cand toată lumea suspecta pe toată lumea, cand din trei, doi erau turnători.

 

Intre adevăr strigat,scris și defăimare,

E o cale scurtă,dar poate fi și lungă.Depinde cine e defăimatul.Parlamentul ales cu un anume scop,pe care-l speculează in favoarea sa și a amicilor,a partidului său?
Miniștrii care cheltuie banii țării iresponsabil,fie din buget,fie de la UE,Banca mondială..?Președinții de CJ ce au invartit afaceri cu primari,pentru pricopseala lor?
In cazul acesta,DEFĂIMATUL e ALEGĂTORUL că e așa și pe dincolo,pentru că alege pe aceia care-l fură și nu se invață minte,il mai alege o dat,de două ori.
Nu agreez insă,jurnalismul tip CANCAN!Aceia care vor scandal,din randul jurnaliștilor,să ceară asentimentul celui
ce vrea RECLAMĂ.De o face la ordin,de pură plăcere,din informații false și ,MAI ales,știre neadevărată,să fie sub incidența legii,CĂCI NU SUNTEM IN AMERICA VESTULUI SĂLBATIC,să facem ce vrem,să calomniem pe cine nu ne place să zdrobim cariere și demnitatea intr-o țară ai căror strămoși au luptat in războaie din vecinătăți,mondiale,
pentru unire a principatelor...
Am zis doar strămoși,căci astăzi nu știu cați din cele
20 de milioane de romani,mai iubesc cu ADEVĂRAT Romania și
din 10 milioane de apți militar,ar mai lupta cu gandul că
iși apără avutul,copiii,părinții!
Oare,a cata lege o fi propus Dragnea de cand este in parlament și ,dacă a fost vreuna pentru toți alegătorii,nu pentru aleși?

 

O mare mizerie...........

Niste indivizi fara scrupule. Se comporta ca si violatorii. Dupa ce au promovat violul intr-o forma continuanta vor ca victina sa lei si mamultumeasca la sfarsitul fiecarui viol.

 

Aceasta lege musteste de tradare nationala !

Aceasta lege Nu este despre mai mult Bun Simt !

Din contra, este despre SPULBERAREA Bunului Simt !

Aceasta lege NU este despre " o insula de toleranta" ci despre invadarea acestei insule cu nesimtirile lumii, FARA ca tu sa poti spune macar :NESIMTITULE !

Aceasta lege NU este doar despre ziaristi si nu vizeaza doar relatia Ziaristi-Politicieni.

Ce se vede , adica ceea ce au semnalat cititorii in 55 de comentarii, este VIRFUL ICEBERGULUI !

Aceasta lege deschide brese care duc spre inima Bunului Simt national!

De asta aceasta lege musteste de tradare nationala , tradare in cea mai pura forma, pentru ca lipseste de potectie sufletul natiunii , adica Bunul Simt national !

Oricare manifestari straine de traditiile si obiceiurile neamului nostru, se vor putea da in stamba, fara ca noi sa putem spune: CE E NESIMTIREA ASTA ?

Aceasta lege consfinteste urmatorul principiu:

Tooate nesimtirile lumii sint metamorfozate in Noul Bun Simt !

Nu e prima data cind vorbesc pe aici despre atacul brutal asupra Bunului Simt national!

Nu e prima data cind atentionez asupra faptului ca Bunul Simt, propriu natiunii noastre si numai ei, este atacat cu ferocitate atacind FAMILIA, adica vehicolul care translateaza peste generatii toate cite sint de bun simt in natiune !

Situatia se limpezeste:

-prin aceasta lege i se permite nesimtirii un spatiu enorm pentru exprimare, astfel incit NESIMTIREA va ajunge sa fie acceptata ca fiind Noul Bun Simt

- pe de alta parte, nu i se mai permite Bunului Simt specific natiunii noastre sa translateze generatiile !

Cu acesti doi pasi, numai cu astia, Natiunea noastra este spulberata!

Ceea ce tine in viata o natiune este personalitatea ei, adica Bunul Simt specific ei si doar ei !

Daca ai reusit sa metamorfozezi Bunul Simt al unei natiuni astfel incit ceea ce mai ieri era o nesimtire ,sa devina miine Noul Bun Simt , atunci ai reusit sa spulberi o natiune !

Din ea va mai ramine doar o tara seaca, plina cu secaturi nauce si lipsite de repere,dispuse sa inbrace fara mofturi uniforma globalizarii !

Nivelarea Bunului Simt specific fiecarei natiuni se intimpla peste tot in lume !

Tinta este implementarea unui nou Bun Simt, STAS !

Atacul asupra natiunilor este inspaimintator!

Asta , la rind e natiunea noastra!

Legea "defaimarii" este balaurul care se hraneste cu "viata" natiunii noastre!

Nascatorii de balauri au ajuns sa nasca monstrii hidosi care spulbera natiunea!

Nu e nici un dubiu!

Aceasta lege musteste de tradare nationala de la virf si pina la talpa !

Daca aceasta lege devine activa, atunci pentru natiune Nadejdea va mai avea doar contur!

Institutiile de forta , alea care trebuiau sa protejeze natiunea, se va dovedi , odata activata legea asta , ca isi folosesc forta pentru spulberarea natiunii!

Altfel spus, va fi imposibil sa mai lupti, tinind partea natiunii, pentru ca vei fi storcit pe loc !

 

@Vintage comment ".....La moda-n Vest de cativa ani" 18:22 h

Asa e, dar faptele arata ca toate tarile mai dezavantajate (America Latina si altele) care au reusit ceva, au fost acelea unde s-au ridicat unele grupuri luminate din randul bastinasilor (asociatii de magistrati, chiar partide, elemente militare, etc...), bune cunoscatoare ale realitatilor de-acasa si care au reusit o convergenta mai intai institutionala cu statele moderne dezvoltate in baza politicilor domestice, mizand pe realitatile de-acasa. Cei care au aplicat mot-a-mot (ca noi) legi sau institutii din alte tari, mai dezvoltate, sau s-au bazat doar pe consiliere din respectivele tari, au clacat serios.

 

Contradictii

Deci, legea defaimarii sociale este definita ca "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social". Definitie grup social: "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati..." Din acest pct. de vedere pare OK, in sensul ca nu poti condamna un intreg grup pentru faptele savarsite de o persoana apartinatoare acelui grup. Desi, daca faptele condamnabile sunt savarsite majoritar sau in totalitate de persoane care apartin unui anume grup social, mai ales in mod repetat, atunci inseamna totusi ca acel grup are o problema. Daca iese legea, normal ar fi sa apara si alte legi, in sensul ca nu este normal ca anumite grupuri sociale sau persoane apartinand unor anumite grupuri sociale in sensul definit mai sus sa fie avantajate legal sau altfel fata de altele, de exemplu pe chestie ca trebuiesc ajutati sa se integreze, ca-s defavorizati de soarta, de situatie. Daca vrem domnia legii, ca asa e decretat in democratie, apoi legea sa fie una si aceeasi pentru toti, nu segregare legislativa, sa mergem in paralel cu legi aplicabile separat pentru fiecare grup social sau persoane apartinatoare (c-ar fi mai dezavantajate de istorie, cultura, etc...) in parte. Ca asa devenim unii mai cetateni ca altii.

 

tradare nationala !

Daca legea asta ar fi DOAR un pumn in gura ziaristilor, ar fi foarte periculoasa, dar pe un anume palier !

Fratilor, legea asta nu loveste in ziaristi sau altii asemena lor!

Legea are darul de a lovi in inima natiunii !

Legea are darul de a netezi cararea spre spulberarea Bunului Simt national !

Asta face legea asta!

Spuneam pe aici ca lumea isi schimba pielea!

Spuneam pe aici ca Natiunile sint sub asediu!

Spuneam pe aici ca, Bunul Simt specific fiecarei natiuni se doreste a fi spulberat, tinta fiind golirea natiunilor de seva, adica nasterea Statelor Seci, pline cu secaturi taman bune de imbracat in uniforma, pline cu secaturi aplatizate, uniformizate, nivelate, globalizate !

Legea imbraca scutul bunului simt, dar in realitate creaza brese prin care nesimtirea se poate exprima legal in natiune, spulerind tot ce-a mai ramas de bun simt pe aici !

Ginditiva la expansiunea cu care homosexualii vor invada cotidianul!

Homosexualitatea deja avind o forta colosala de exprimare la dispozitie !

Tot ce mai era de bun simt prin neamul asta se vrea a fi inlocuit cu un alt bun simt !

Ceea ce mai ieri era catalogat ca fiind o nesimtire, astazi se vrea Noul Bun Simt !

Aceasta lege permite un spatiu de exprimare colosal pentru toate nesimtirile lumii !

Aceasta lege, daca mai exista cineva prin tara asta care sa protejeze natiunea, NU TREBUIE SA TREACA, CU ORICE PRET !

Astfel, daca aceasta lege devine activa, inseamna ca forta care trebuia sa protejeze natiunea , in realitate o ataca !

Si mai altfel spus, daca aceasta lege trece, natiunii putem sa-i cintam prohodul!

Cu popor cu tot !

De ce? Pentru ca nu sintem un popor cu valente reactive, care , daca ar fi fost asa, miine era in strada , spulberind cu vorba lor tradarea politicienilor! ( si nu numai !)

Mai fratilor, daca legea asta trece, tara colcaie de tradatori de la virf si pina la talpa!
Avind in vedere asta , eu nu cred ca legea va trece !
Inca mai sint romani care-si iubesc neamul pe aici !

 

la realitatile din aceasta tara o asemenea legs nuuuuuu trebuie ....

......sa existe pentru ca este foarte clar ca se va face abuz.Un alt aspect il reprezinta modul in care judeca justitia din romanika adica un alt abuz,se judeca daca 'exista' defaimarea si nuuuuu ,ATENTIE ,daca 'defaimarea 'are temei real......mi se pare normal ca legea sa prevada din start daca aceea atribuire,caracterizare are temei real,lucru care nici macar in codul civil nu este prevazut....si era exemplul cu kurva de pe centura ,pe care daca o faci kurva te da in judecata si cistiga desi asta este efectiv,justitia din romanika judeca daca exista calomnia si nuuuu temeiul,ca asa este...

 

Asadar, nu mai avem voie....

sã-i numim:"hotzii/porcii de psd-isti" sau "ordinarii de pnl-isti". Dar ii vom putea numi cu diminutivele fiecãrora - fãrã a numi si apartenenta grupului gunoaielor...

 

Practic nu mai poti critica pe nimeni, ca iei amenda babana

Comentarii pe orice sait de dezbateri, vor sa dispara, ca ii deranjeaza... ca in dictatura comunista: taci ca ti-o vei lua!
Marsava lege, cu sanse sa treaca, fiindca multi parlamentari se simt vizati de critici defaimatoare. Rusine, Dragnea, ti-ai taiat singur craca... cum si-a taiat-o si Madame Gorghiu, cu legea penalizarii bolnavilor ne-preventivi. Sau legea ambalajelor care va scumpi mancarea cu 30%. Numai legi opresive... stiti ce ne mai ramane? -Legea junglei!

Legea ar fi neconstitutionala, lezand libertatea cuvantului.

Libertatea cuvantului e garantata si au murit oameni pentru a castiga aceasta libertate. Cuvantul liber, indiferent ca unii cuvanteaza proferand prostii, minciuni, invinuiri, sau defaimari, trebuie sa ramana intact, fara sa pui nimanui pumnul in gura indiferent ce spune. Jignirile si injuraturile din spatiul public trebuiesc cenzurate, in rest orice exprimare trebuie sa ramana libera, iar cui nu-i convine, sau se simte lezat, are la dispozitie tot cuvantul ca sa se apere, dovedind adevarul. Daca defaimarea este gratuita si nefondata se poate apela inclusiv la justitie, cu posibile despagubiri din partea defaimatorului. Atunci de ce sa se dea lege speciala si sanctiuni aberante, doar ca presa ar critica cu dovezi, cum e cerinta CNA, pe politicianul X sau Y? Ati intrat in politica, nu la pension de domnisoare, era clar ca unii va vor faulta... aparati-va cu demnitate si dovediti adevarul in acelasi spatiu public, avand drept la replica; nu ava ascundeti dupa o lege care limiteaza libertatea cuvantului prin amenzi de sute de mii.

 

Ce va mirati ?

Ne-am up datat si noi. E legea political correctness care functioneaza de ceva ani in Vestul Europei. E legea defaimarii sociale si un grup social se defineste si prin apartenenta la o religie, cultura, obiceiuri, etnie, rasa, etc..., nu doar prin apartenenta politica si altele. Probabil acum incep sa ne fericeasca cu cotele. Nu se stie in ce cotatie.

 

Acu' e acu'

Cum facem? Ii votam pe aia care ne-o trag daca nu mergem obligatoriu la preventie dupa ce am platit o viata intreaga asigurari sau pe aia care ne-o trag daca vorbim liber? Oricum am da-o acum nu mai scapam fete mari. Am zis!

PS "ne-o trag" nu e nici insulta, nici limbaj obscen, asa ca poate fi sters pe alt motiv. Mai nasol e poate fi bagat la defaimare si atunci m-am fript, nu pierd 1000 de puncte, ci 100.000 de lei. Imi place cuantumul amenzii, astia nu au nici o legatura cu realitatea din tara asta, probabil ca pentru ei 100.000 de lei e vax, cu respect (bleah!) si greata le aduc aminte ca un salariu in Romania e cam de vreo suta de ori mai mic decat amenda. Ca idee.

 

MAI GRAV

Am urmarit azi dezbaterea acestui subiect la télé ....dupa cum vor sa amenajeze legea ,vor face o comisie care sa penalizeze ceea ce considera ei "defaimare "....iar daca nu esti de acord ,faci plingere in justitie ...BATAIE de joc !

 

Mi-a placut si citez un comentariu de pe un alt forum:

"Nu vom mai avea nimic! Dar absolut nimic! Ne iau banii, ne mananca sanatatea, ne trateaza ca pe niste sclavi, isi bat joc de noi zilnic prin parlament sau pe unde mai bantuie hoiturile acestor specimene iar acu' ne-au luat si singura bucurie: nu-i mai putem injura!!! Ne baga pumnu' in gura!!!
Deci e in regula ca in Teleorman *** sa voteze la doua maini si e total deplasat ca io' sa-l injur pe "mantuitoru'" care a facut acest lucru posibil!?!?!?! 1000 lei amenda! Dar ***? Astia la ce categorie intra? Grup? Comunitate? Daca zic "*** m...sii" tre' sa dau 100000 amenda? Si tot Dragnea ii va reprezenta si pe astia? Se va constitui parte civila in locul lor???
Suntem prostii prostilor ca permitem asa ceva!!!!"

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor