Legea "defaimarii" a lui Dragnea, adoptata de deputatii juristi: Amenzi de pana la 100.000 lei (Video)

Marti, 09 Februarie 2016, ora 15:49
6930 citiri
Legea "defaimarii" a lui Dragnea, adoptata de deputatii juristi: Amenzi de pana la 100.000 lei (Video)
Foto: Ziare.com

Deputatii din Comisia Juridica si din Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat, marti, legea prin care este incriminata defaimarea, initiata in toamna trecuta de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si care prevede amenzi de pana la 100.000 de lei, daca se aduce atingere imaginii unei persoane sau a unui grup social.

Proiectul va intra cel mai probabil miercuri la votul final din plenul Camerei, for decizional, dupa ce deputatii din cele doua comisii au avut 17 voturi pentru si 5 impotriva.

Deputatii PNL au votat impotriva, deoarece sustin ca legea reprezinta "un pumn in gura dat ziaristilor din Romania", scrie Mediafax.

"Noi consideram ca este vorba despre o reglementare excesiva. Sunt suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata (...) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania", a spus deputatul liberal Gabriel Andronache.

Legea prevede infiintarea unui departament pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta va avea rolul de a preveni si a sanctiona defaimarea sociala.

Pe Dragnea il supara "defaimarea sociala", asa ca a facut o lege cu amenzi uriase

Deputatii au stabilit marti ca acest departament sa aplice sanctiunile prevazute de OUG 137/2000: " (1) Contraventiile prevazute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) si (6), art. 12, 13, 14 si 15 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate".

Legea lui Dragnea, adoptata de urgenta: Cat ne va costa "defaimarea sociala"

In propunerea initiala a lui Dragnea, respectiv proiectul ce a fost anterior adoptat de Senat, pe 7 octombrie 2015, defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 lei, daca vizeaza un grup social.

Persoana care se considera defaimata se poate adresa instantei de judecata pentru a cere acordarea de despagubiri sau anularea situatiei create prin discriminare fie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei, fie "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei".

Societatea civila, revoltata de legea "defaimarii sociale" initiata de Dragnea

Ulterior, mai multe organizatii ale societatii civile au criticat dur atat prevederile, cat si modul in care a fost adoptata de Senat legea "defaimarii sociale" initiata de Liviu Dragnea, cerand Camerei Deputatilor, for decizional, sa respinga definitiv proiectul.

Reactia organizatiilor neguvernamentale Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman de Politici Europene s-a concretizat intr-o scrisoare deschisa adresata deputatilor, prin care li se cere sa respinga proiectul, si o petitie online.

"Consideram ca o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societatea civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare", subliniaza semnatarii scrisorii.

Ce prevede legea

In legea initiata de Dragnea, defaimarea sociala este definita ca "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social", iar grupul social e definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA".

In luna octombrie, Dragnea anuntase ca va elimina criteriul de apartenenta politica si de avere, din proiectul de lege a defaimarii, astfel incat sa nu fie interpretata gresit. In plus, a precizat si ca se va micsora cuantumul amenzilor, insa in varianta adoptata marti de Comisia Juridica din Camera Deputatilor, limita maxima a crescut, de la 60.000 la 100.000 de lei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#legea defaimarii Camera Deputatilor, #Dragnea legea defaimarii, #lege defaimare sociala , #lege