Legea pensiilor, intre moralitate si legalitate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Iunie 2010, ora 12:18
9020 citiri
Legea pensiilor, intre moralitate si legalitate

PSD urmeaza sa atace astazi la Curtea Constitutionala legea pensiilor adoptata in urma asumarii raspunderii guvernului. Iar sansele de succes ale demersului sunt foarte mari, cat timp, printre categoriile ale caror interese sunt lezate se numara si magistratii, colegii judecatorilor constitutionali.

In plus, o parte dintre acestia au fost parlamentari si incaseaza astfel de pensii speciale. Cat de normal este ca verdictul final sa vina de la cineva cu interes in cauza este, desigur, discutabil, dar la aceasta problema, deocamdata, nu exista raspuns.

Legea pensiilor este importanta si pentru economia pe care ar aduce-o bugetului, dar si prin ordinea morala pe care o impune. De fapt, este reasezat la locul lui principiul contributivitatii, care guverneaza sistemul romanesc de pensii. Nimic nu justifica faptul ca anumite categorii privilegiate sa incaseze o pensie cu mult peste contributia lor. De ce diplomatii si pilotii sa capete mii de lei pe luna, in functie de veniturile din ultimele luni, iar medicii si profesorii sa se chinuie cu pensii de zeci de ori mai mici? Cine spune ca importanta sociala a unui doctor este mai mica decat a unui magistrat? In mod normal importanta muncii se reflecta in leafa, de aici in contributia mai mare la sistemul de pensii si, de aici, intr-o pensie mai mare.

Asta nu inseamna insa ca legea nu are o serie de hibe la fel de importante. In primul rand, este absolut nedreapta introducerea in aceeasi oala a pensiilor militare. In toate tarile NATO, militarii si, in general, persoanele care lucreaza din sistemul de siguranta nationala, au un statut special si pensii speciale, pe masura riscului la care se expun si a restrangerilor libertatilor pe care si le asuma intreaga viata.

Dincolo de aceste considerente, recalcularea pensiilor militarilor este practic imposibila, deoarece ei nu au contribuit niciodata la sistemul de pesnii. In multe cazuri nici macar nu le mai poate fi reconstituite oficial carierele pentru ca multe arhive au fost distruse. Emil Boc sustine ca vor fi afectate de noua lege doar pensiile mai mari de 3.000 de lei, dar nu a explicat criteriile acestei socoteli ce pare mai degraba o linie trasa contabiliceste la un nivel considerat decent.

Sa nu uitam apoi, spre deosebire de legile speciale privindu-i pe piloti si diplomati, care sunt relative recente, regulile speciale pentru militari sunt foarte vechi. Ei nu au platit niciodata CAS, nu exista asadar o pensie in functie de contributie, deci tot la o fictiune ajunge si legea noua. Si fiind un sistem foarte vechi, poate ca multi dintre militari au ales aceasta cariera luand in calcul si beneficiul pensiilot, considerat sigur, dar eliminat acum dintr-o trasatura de condei.

O alta problema extrem de controversata este aplicarea legii la pensiile deja aflate in plata. Pensionarii de lux incasau, intr-adevar, pensii mult prea mari in raport cu contributia lor. Pensii imorale, dar nu ilegale. Oamenii acestia nu au furat banii, nu au comis nicio frauda in momentul calcularii pensiilor. Ele au avut la baza legi votate in Parlament, inclusiv de catre unii dintre sustinatorii noii legi.

Si in baza acestei pensii, imorale, dar legale, ei si-au proiectat viata, s-au angajat la anumite cheltuieli, in primul rand credite. Nu stiu cat de normal este ca un astfel de pensioar de lux sa -si piarda casa pentru ca nu mai poate plati rata stabilita in functie de un venit pe care si el, si banca l-au considerat cert.

Din toate aceste motive, chiar in cazul unui improbabil verdict pozitiv pentru guvern al CCR, este aproape cert un val de procese individuale intentate de cei afectati, cu final previzibil. Pentru aceste pensii imorale vinovati nu sunt titularii lor, adica cei care vor avea de pierdut, cu aceia care au dat lumina verde unor legi incorecte si nesustenabile.

Cine va plati pana la urma? Ma tem ca toti contribuabilii, caci prin decizia CCR sau prin verdicte individuale pensinarii de lux vor ramane tot de lux, ba au sanse sa capete si despagubiri care vor veni tot de la bugetul finantat de cei care platesc taxe si impozite. Nu putem iesi din imoralitate, printr-o ilegalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#legea pensiilor CCR, #PSD atac CCR lege, #CCR legea pensiilor, #pensii speciale , #lege