Legea votului prin corespondenta - pasi de urmat pentru romanii din diaspora

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 11:40
5242 citiri
Legea votului prin corespondenta - pasi de urmat pentru romanii din diaspora

Deputatul de diaspora Eugen Tomac a trimis presei, miercuri dimineata, explicatii referitoare la proiectul de lege initiat de PMP care prevede introducerea votului prin corespondenta, destinat romanilor din strainatate.

Dupa ce, marti, i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa puna initiativa legislativa pe ordinea de zi, Tomac a remis Ziare.com noi detalii despre proiectul, care a fost depus in Parlament inca din septembrie 2013 si care, daca ar fi fost adoptat la timp, i-ar fi scutit pe romanii din diaspora de cozile uriase formate la sectiile de votare la prezidentiale.

Proiectul se numeste "Legea pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate", iar initiatorul sau este Eugen Tomac.

CE are incredere ca autoritatile de la Bucuresti vor rezolva plangerile privind votul diasporei

Potrivit actului normativ, romanii din diaspora se pot folosi de votul prin corespondenta la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senatului, alegerile pentru presedintele Romaniei si alegerile pentru Parlamentul European.

Legea nu se aplica si in cazul unui referendum national, "deoarece termenele prevazute in actele normative in vigoare nu ar permite exercitarea dreptului de vot prin corespondenta. Ar necesita modificarea Constitutiei Romaniei".

De asemenea, proiectul de lege nu se adreseaza celor care se afla in strainatate si nu au un domiciliu sau o resedinta, insa acestia se pot prezenta la urnele fizice din sectiile de votare, ca si pana acum.

Ce pasi urmezi ca sa votezi prin corespondenta

Astfel, alegatorii romani cu domiciliul in strainatate trebuie sa solicite in scris sa isi exercite prin corespondenta dreptul de vot. Acestia trebuie sa se inregistreze in "Registrul alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta", la ambasada sau la consulatul din circumscriptia consulara la care sunt arondati.

Cum a votat diaspora: 378.811 alegatori, cei mai multi in Italia, Spania si R. Moldova

Registrul, in format electronic, va fi constituit de ambasade si consulate "intr-un sistem informatic care interconecteaza intr-o retea securizata misiunile diplomatice, oficiile consulare, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta".

In lege se vor preciza elementele pe care cererea de inscriere va trebui sa le contina, iar diplomatii vor intocmi liste cu cei care vor sa voteze prin corespondenta.

Sufragiul se realizeaza pe baza "Atestatului pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot", care contine si o declaratie pe proprie raspundere ca optiunea electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost afectat.

Documentele necesare votului prin corespondenta vor fi realizate de Compania Nationala Imprimeria Nationala S.A., din subordinea Ministerului Finantelor Publice.

Printre documentele pe care le-ar primi cei care voteaza astfel se numara:

- atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot

- un autocolant cu mentiunea "Votat" care va fi aplicat pe buletinul de vot, in patrulaterul care contine optiunea alegatorului

- un plic interior in care va fi introdus buletinul de vot

- un autocolant tip kinegrama care va fi aplicat pe plicul alb, dupa ce a fost introdus buletinul de vot, pentru a securiza sigilarea acestuia

- instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta

Costurile, impartite intre ambasada si votanti

Aceste documente se trimit alegatorilor din strainatate cu 15 zile inainte de data scrutinului, iar costurile sunt suportate de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular. Dupa ce si-au exprimat votul, alegatorii vor trimite materialele la ambasada sau consulat pe propria cheltuiala.

Cum a votat diaspora: Iohannis, invingator detasat. Ponta a castigat doar in patru sectii

La alegerile prezidentiale, in al doilea tur de scrutin se va urma modelul legislativ din Austria, adica alegatorul va scrie de mana, pe un buletin de vot, numele si prenumele unuia dintre cei doi contracandidati. Secretariatele ambasadelor primesc corespondenta pentru alegeri si o predau pe baza de proces verbal presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare intocmeste o lista cu persoanele care au transmis votul prin corespondenta, iar, la inchiderea urnelor, este verificata existenta atestatului si a plicului ce cuprinde votul.

Toate plicurile sunt introduse apoi intr-o urna speciala. Ulterior, se numara voturile, care se consemneaza in procesul verbal, inclusiv buletinele albe, nule si anulate.

In initiativa legislativa se mentioneaza ca modelul documentelor, cum ar fi atestatul, autocolantul etc., se stabileste prin hotarare de guvern, "la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Administratiei si Internelor si Autoritatii Electorale Permanente in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

"Conform recomandarilor OSCE, legislatia in domeniul electoral trebuie adoptata anterior organizarii scrutinului electoral, care va avea loc in 2016 si nu doar cu cateva luni inainte de alegeri, asa cum s-a intamplat pana in prezent", subliniaza Tomac in comunicatul de presa.

Scrisoare catre Valeriu Zgonea

Deputatul de diaspora i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa introduca pe ordinea de zi a sedintei de plen de miercuri dezbaterea proiectului de lege privind votul prin corespondenta.

Eugen Tomac ii cere lui Zgonea sa introduca votul prin corespondenta pe ordinea de zi

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, se arata intr-un alt comunicat remis de Tomac Ziare.com.

Cozi uriase la vot in diaspora: Proteste la Paris si curcubeu la Munchen (Video & foto)

Dupa dezastrul de la alegerile din diaspora, cand multi romani au stat la cozi kilometrice si nu au mai apucat sa voteze, voci politice au readus in dezbaterea publica introducerea votului prin corespondenta. In urma protestelor, doi ministri de Externe si-au dat demisia din Guvern, pentru proasta organizare a alegerilor, si anume Titus Corlatean si inlocuitorul sau Teodor Melescanu.

D.T.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#vot corespondenta Parlament, #lege vot corespondenta, #alegeri romani diaspora , #lege