Mai putini parlamentari in viitorul Legislativ

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 16:54
3309 citiri
Mai putini parlamentari in viitorul Legislativ

Senatul a adoptat miercuri propunerea legislativa privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor si pentru functionarea Autoritatii Electorale Permanente (AEP), initiata de mai multi parlamentari PSD, UNPR, PC, PNL, UDMR si minoritati.

In timpul dezbaterilor din plen, vicepresedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a solicitat presedintelui de sedinta, social-democratul Cristian Dumitrescu, sa supuna votului un amendament prin care atat in titlul, cat si in cuprinsul legii referirea la Senat sa primeze celei privind Camera Deputatilor.

"Amendamentul se refera la inversarea celor doua denumiri ale Camerelor in continutul legii si al tuturor articolelor, adica 'Propunerea legislativa pentru alegerea Senatului si Camerei Deputatilor'. (...) Propun sa facem aceasta inversare, Senatul avand statut de Camera superioara", a declarat Chelaru, propunerea acestuia fiind adoptata de plen cu 102 voturi pentru.

Senatorul PNL Puiu Hasotti a sustinut ca prin adoptarea propunerii de lege privind alegerile parlamentare se revine la "normalitate".

"Asa cum a spus presedintele Comisiei comune, domnul Mihai Voicu, votul a fost unanim. Reprezentantii tuturor formatiunilor politice in aceasta comisie au votat aceasta propunere legislativa. Din capul locului, trebuie sa va spun ca revenim la normalitate in sensul ca va fi un vot proportional pe liste. Este sistemul care a functionat si a functionat foarte bine pana in 2004, este sistemul valabil in majoritatea tarilor care au vot proportional pe liste. Doua randuri de alegeri, in 2008 si 2012, au demonstrat ca legea alegerilor parlamentare, dincolo de unele aspecte neconstitutionale, este una profund gresita, care creeaza si dispute politice", a spus Hasotti.

El a adaugat ca exista "un principal vinovat pentru perturbarea atmosferei politice" - fostul presedinte Traian Basescu.

"Traian Basescu a declansat in opinia publica o dezbatere care a produs aceasta lege care este valabila azi si pe care azi o vom schimba, creand iluzia ca noi am fost alesi uninominal. Votul uninominal este o iluzie. (...) De aceasta chestiune se leaga si o alta dezbatere, lansata tot de domnul Traian Basescu si preluata si de cativa oameni politici, referitoare la intinerirea clasei politice. Avem un Parlament mai tanar decat cel din 2004 cu aproape zece ani. Nu cred insa ca suntem mai performanti decat Parlamentul din 2004, ca sa nu vorbim de cel din 2000", a mai declarat Hasotti.

Propunerea de lege stipuleaza ca senatorii si deputatii se aleg prin scrutin de lista, potrivit principiului repartizarii proportionale, norma de reprezentare pentru alegerea Senatului fiind de un senator la 168.000 de locuitori iar in cazul Camerei Deputatilor, de un deputat la 73.000 de locuitori.

De asemenea, initiativa legislativa prevede ca pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara care este calculat dupa cum urmeaza: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din voturile valabil exprimate in cel putin patru circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali, si b) in cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga, pentru al doilea membru al aliantei 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.

"Organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, legal constituite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un mandat de senator sau deputat au dreptul, potrivit art. 62 din Constitutie, la un mandat de deputat, daca au obtinut, pe intreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 5% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat", se mai arata in textul initiativei legislative.

In lege se defineste si termenul de "frauda electorala" in sensul ca aceasta este reprezentata de "orice fapta care are loc inaintea, in timpul sau dupa incheierea votarii ori in timpul numararii voturilor si incheierii proceselor-verbale si care are ca rezultat denaturare vointei alegatorilor si crearea de avantaje concretizate prin mandate in plus pentru un competitor electoral".

Legea are un caracter organic si a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 105 voturi pentru si doua voturi impotriva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lege alegeri parlamentare, #senatori deputati Parlament , #lege